Mārcis Mitrevics

Gruzijas vīnu ceļojums

Padomi • 19. Aprīlis, 2021
Valsts Eiropā, kurā atradīsiet gan saules pielietas pludmales siltas jūras krastā, gan slēpošanas kūrortus. Valsts ar ļoti senu vēsturi, tradīcijām, pieminekļiem, seniem dievnamiem un pašlepnuma pilniem iedzīvotājiem ar izkoptiem viesmīlības principiem. Valsts, kuras viens no ekonomikas stūrakmeņiem laiku laikos vienmēr ir bijis vīns – Gruzija.

Mūsdienās Gruzija ir viens no populārākajiem tūrisma virzieniem. Civilizētākais veids, kā nokļūt Gruzijā, ja vien negrasieties šķērsot Kaukāza kalnus, Tuvo Austrumu stepes vai Melno jūru, ir ar lidmašīnu uz Tbilisi vai Kutaisi. Apliecinājums tam, ka Gruzija, kā tūrisma galamērķis, neskatoties uz vispasaules veselības drošības izaicinājumiem, šobrīd piedzīvo vēl neredzētu popularitāti, ir varenākās Eiropas lidsabiedrības Lufthansa paziņojums, ka kopš aprīļa tiek palielināts tiešo reisu skaits no Vācijas uz Eiropas un Āzijas ģeogrāfisko un kultūras robežu – Gruziju. Vilinošais – brīnum skaistā daba, tās daudzveidība un sezonas dažādības un tūrismu veicinoši faktori – Melnās jūras pludmales un strauji augošie ziemas kūrorti Kaukāza kalnos. Tam pievienojam neiedomājami lielo kultūras mantojumu ar neskaitāmajiem dažādos laikmetos radītiem cilvēces pieminekļiem – sākot no vecākajiem klosteriem, senām pilsētām, nocietinājumiem un beidzot ar modernām augstceltnēm Batumi vai Tbilisi. Futūriskiem arhitektoniskiem piedzīvojumiem jāpieskaita nu jau pirms septiņiem gadiem atklātais gājēju Miera Tilts, kas savieno vecpilsētas rajonu Kalu ar pilsētas jaunāko daļu un kas galvaspilsētas ainavu ir pārveidojis uz visiem laikiem. It kā ar to būtu par maz, lai izvēlētos Gruziju par nākamo galamērķi, vēl ir gruzīnu galda kultūra. Tā sastāv no trim stūrakmeņiem – nacionālajiem ēdieniem, nacionālā vīna un, protams, pašiem saimniekiem – viesmīlīgajiem gruzīniem. Protams, ka gruzīnu virtuvi var izbaudīt neskaitāmos pilsētu restorānos, bet īsto gruzīnu viesmīlības smeķi noķersiet viņu mājas viesībās. Tāpēc nelieli viesu nami vai izīrētas istabas naktsmītņu izvēlē būs viens no pirmajiem soļiem, lai tiktu pie gruzīnu mājas mielasta. Šādā maltītē esiet gatavi uz gastronomisku piedzīvojumu vairāku stundu garumā. Gruzīni kā neviens cits prot svinēt dzīvi, tāpēc pamatīgu mielastu tradīcijas ar bagātīgi klātajiem galdiem, ēdienu daudzveidību un pašu radīto vīnu ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa, tāpat kā tostu uzsaukšana. Sākot ar pašu krāsnī cepto šoti – laužamo maizi, hačapuri siera karstmaizēm, hinkali sulīgajiem pelmeņiem, tad pārejot pie daudzveidīgajiem gaļas ēdieniem – kebabiem, čahobili sautējumiem un, protams, neaizmirstot tikai no pašas svaigākās un labākās gaļas pagatavotu šašliku. Ar to vēl maltīte nebeidzas – vēderā noteikti jāatstāj vieta tradicionālajiem desertiem un našķiem, čuhčelai, piemēram. Ēdienu gatavošanā tiek izmantotas dažādas garšvielas, daudz zaļumu un tikai dabīgas izejvielas. Iespējams, ka ne mājās, ne restorānos uz pusdienu galda neredzēsiet kečupa pudeles, tā vietā tiek pasniegta tradicionālā skābeni asā themali mērce, kas gatavota no plūmēm. Šo visu gruzīnam ir neiespējami iedomāties bez vietējā pašu ražotā vīna. Gruzijā darina vīnu vismaz pēdējos deviņus tūkstošus gadus. Iespējams, ka Gruzijas vīnu slavas spožums tika piedzīvots Persijas varenības laikmetā, savukārt Gruzijas atrašanās vieta mūslaiku kontekstā liedz tai vīna izplatības ziņā līdzināties, piemēram, Itālijai. Toties tas ir ļāvis saglabāt gruzīniem sava vīna unikalitāti un autentiskumu. Saperavi, Rkatsitelli, Mcvane, Colikauri, Odžaleši, Aleksandrouli – dažas populārākās autentiskās Gruzijas vīnogas kopumā no vairākiem simtiem šķirņu, kuras audzē Gruzijas vīndari. Zināmā izolētība ir viens no iespējamiem iemesliem, kāpēc daudzi Gruzijas vīni ir tieši saldie - lietot sauso vīnu Eiropā ir tikai nepilnus simts gadus jauna mode – pirms tam vīni arī citur Eiropā pārsvarā bija saldi. Lai vispilnvērtīgāk izbaudītu Gruzijas vīnu kultūru, noteikti ieplānojiet ceļojumu uz Kahetijas vīnu reģionu, kas atrodas valsts austrumos, pāris stundu braucienā no Tbilisi. Ar vīnogulājiem nosētā Alazani upes ieleja uz sniegoto Kaukāza kalnu grēdas fona, kas šķir Gruziju no Dagestānas, vēsturiski ciematiņi un visdažādāko izmēru vīna darītavas, kas neatkarīgi no to lieluma ik dienu ir atvērtas to apmeklētājiem. Jūs sagaida pārsteidzoša vīnu daudzveidība – no senās zemē ieraktās amforās (kvevri) darinātiem papildus oksidācijas un dabisko raugu rūgšanu piesātinātiem līdz modernās ražotnēs tapušiem, mūsdienīgiem vīniem. Protams, ka lielākais vairums vīnu ir atrodams kaut kur pa vidu – tradīciju un mūsdienu standartu apvienojums, kas nevienu brīdi nav atkāpies no savas misijas – parādīt mums Gruzijas nepazīstamāko vaigu un likt iemīlēt to tikpat stipri, cik iemīlēsiet šo zemi apceļojot.

Sauss sarkanvīns Tbilvino Adati Saperavi, Kahetija, Gruzija 14%

Sauss sarkanvīns, ražots Kahetijas reģionā no atlasītām Saperavi šķirnes vīnogām. Šis vīns attēlo šķirnei tipiskās svaigo vīnogu aromātu notis ar ķiršu un vaniļas niansēm. Vīns izceļas ar dziļi sarkano krāsu, garša lieliski savienojas ar garšvielu niansēm, ko sniedz vīna izturēšana ozolkoka mucās. Ēdienu saderību meklējiet tradicionālos gruzīnu uz oglēm ceptajos gaļas ēdienos. Pasniedz 16-18 ° C temperatūrā.

Pussalds sarkanvīns Tbilvino Adati Pirosmani Kahetija, Gruzija 12%

Pussaldais sarkanvīns, ražots Kahetijas reģionā no augstākās kvalitātes Saperavi ar nedaudz pievienotām Rkatsiteli šķirnes vīnogām. Vīnam piemīt tumša ķiršu krāsa ar bagātīgu augļu aromātu un patīkami saldena garša. Piestāvēs pie augļiem, dažādiem viegliem desertiem, arī asiem gaļas ēdieniem un pikantiem sieriem. Pasniegt viegli atdzesētu.

Sauss sarkanvīns CGW Umano Mukuzani, Kahetija, Gruzija 13%

Mukuzani ir kontrolētas izcelsmes zonas sausais sarkanvīns, kas izgatavots no Saperavi vīnogām no Mukuzani Kahetijas reģionā. Vīns piesaista ar tumšu aveņu krāsu un spēcīgu aromātu buķeti, izsmalcinātu ozolkoka mucas ģenerējošu aromātu kopumu, ziedu un augļu dārzu aromātu ar dominējošiem ķiršu toņiem. Vīns ir ieteicams kopā ar grilētu gaļu, medījumu un vidēji izturētu sieru. Pasniegt 16-18 ° C temperatūrā.

Pussalds sarkanvīns CGW Umano Kindzmarauli, Kahetija, Gruzija 11%

Kindzmarauli ir kontrolētas izcelsmes zonas pussalds sarkanvīns, kas izgatavots no Saperavi vīnogām no Kindzmarauli Kahetijas reģionā. Tas ir atklāti saldens vīns ar nogatavojušos ķiršu krāsu, izteiktiem augļu un ogu toņiem, patīkami samtainām miecvielām, līdzsvarots un nedaudz pikants. Vīnu ieteicams pasniegt ar augļiem, saldumiem un mīksto sieru. Vēlams pirms pasniegšanas atdzesēt līdz 10-12 ° C.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti