Signe Meirāne

Populārākā dāma dārzeņu ballītē - selerija

Padomi • 19. Marts, 2020
Vesela cepta selerija mūsdienās ieņem teju vai dārzeņu kulta statusu labākajos restorānos visā pasaulē. 

Ikviens, kurš kaut reizi to nogaršojis, saprot, ka ir par zemu novērtējis no skata ne sevišķi glīto dārzeni. Pat tie, kuriem šķiet, ka selerija negaršo, ēd to ik dienu un pat nenojauš, īpaši dodoties paēst ārpus mājas. Jo selerija ir visur.

SEVIŠĶI TĀS SKAISTĀ, ZAĻĀ REDZAMĀ DAĻA – KĀTI – LĪDZ AR SĪPOLU UN ĶIPLOKU IR PAMATU PAMATS VISIEM BULJONIEM, RISOTO, ZUPĀM UN PASTAS VAI PICAS TOMĀTU MĒRCĒM.

Bez selerijas visa klasiskā franču un arī itāļu virtuve būtu paralizēta.

SELERIJA IR UNIKĀLS DĀRZENIS, KURŠ IR IZMANTOJAMS NO PAŠAS SAKNES LĪDZ ZAĻAJIEM GALIŅIEM, NEKO NEMETOT ĀRĀ. TĀ DĀVĀ TIK DAUDZ DAŽĀDU GARŠU UN TEKSTŪRU, KA NĀKAMREIZ, ESOT VEIKALĀ, NEPAEJIET TAI GARĀM UN PASKATIES UZ TO CITĀM ACĪM.

Selerijas kātus svaigā veidā var pievienot Valdorfa salātiem ar vīnogām, āboliem un vistu, to visu pārklājot ar krēmīgu mērci, bet vieglākā versijā – ar eļļas mērci. Kātu var izmantot svaigajos salātos, kad gribas izbaudīt to īpaši izteikto sulīgumu un kraukšķīgumu. Tāpat tas ir daudzu svaigo sulu pamatā kopā ar gurķiem, spinātiem un vasabi vai saldajās versijās –ar āboliem, vīnogām un apelsīniem. Kātu izmanto visur, kur gribas ko svaigu!

Savukārt uz mazāk novērtēto auga daļu – sakni – ir vērts paskatīties vēlreiz un rūpīgāk. Rīvētas selerijas saknes salāti ar krēmīgu krējuma vai majonēzes mērci ir perfekti pasniegšanai ar zivīm vai burgerā. Krāsnī cepta selerija ar visu mizu ir tik nevainojama, ka neprasa klāt neko, bet, sagriezta gabalos, ir ideāla ļoti daudzos salātos. Nemizotas selerijas daivas vai stienīši ir pasakaini gardi, kad tos sacep krāsnī ar rozmarīnu, fenheli un ķiplokiem vai citām garšvielām. Un selerijas sakne tikai priecāsies nokļūt krēmzupā kopā ar selerijas kātu un baltajām pupiņām vai kartupeļiem!


Populārākie raksti