Signe Meirāne

Svagie sieri un kazas siers

Padomi • 18. Marts, 2021
Nez kāpēc man svaigie sieri asociējas tikai ar baltu, krēmīgi maigu sieru, kas tiek gatavots reti, bet apēsts ar lielāko baudu.

Svaigie sieri

Kopš seniem laikiem nekas latvieša ēdienkartē nav bijis tik svēts kā mājās siets svaigais siers. Tas bija viegli pagatavojams un patiešām garšīgs. Arī šodien latviešu virtuvē nav nekā vērtīgāka par svaigo sieru. Tā šarms slēpjas tieši svaigumā. Tikko savārīts, nedaudz nostādināts, vien tik, lai tiktu vaļā no liekajām sūkalām, tas ir viens no sieriem, kas pirmais nonāk uz galda. Balts, nedaudz drupens vai nedaudz dzeltenāks un jau gaļīgāks, agrāk tas tika ēsts bez piedevām vai ar ķimenēm (gluži kā Jāņu sieram), bet tagad arvien biežāk arī ar dažādām citām piedevām, sākot ar sēkliņām, beidzot ar žāvētiem augļiem un zaļumiem.

To ēst svaigu, bez piedevām, tāpat vien vai uz maizes, bet man personīgi tas šķiet garlaicīgi, tāpēc es dievinu to saceptu krāsnī ar dārzeņiem, ceptu uz sausas pannas, kamēr no abām pusēm zeltains vai sajauktu ar olīveļļu un garšvielām (tādu var ēst uzreiz vai arī pēc dažām dienām), jo svaigais siers ir ļoti garšīgs dažādos veidos.

Kazas siers. Garšo vai nē – vienaldzīgo nav

Bērnībā mani ļoti iespaidoja mammas stāsti par kaimiņu tanti, kurai bija kazas, kas smirdēja, un man šķita, ka lai nu ko, bet kazas sieru es neēdīšu. Tagad fascinējoši liekas gan vīra mammas, gan citu viņas vecuma cilvēku baismīgie stāsti par smirdošo kazas sieru, kuru spieda ēst bērnībā. Un tad es iedomājos par pašmāju svaigajiem kazas sieriem daudzās versijās vai franču pūdētājiem un spāņu cietajiem sieriem, un man mutē saskrien siekalas. Tajos ir sagaršojamas tādas nianses, no svaigi pļautas zāles līdz ziedainiem un riekstainiem toņiem. Tas tā vien lūdzas, lai to nobaudītu, griežot šķēli pēc šķēles, un es to arī daru.

Vēl arvien kādam kazas siers ir lielākā delikatese, citam – aizdomīgs un neierasts produkts vai pat bērnības murgs. Taču visam, arī kazas sieram, jādod iespēja, jo tas ir neticami garšīgs, gan svaigs, pats par sevi, gan dažādos ēdienos no brokastu maizītes līdz zupām un krāsnī ceptiem gardumiem.

Kazas siers pretēji daudzu priekšstatiem nav tikai smērējams uz maizes. Tas ir svaigs vai svaigi izturēts, pūdēts, ciets un pat ar pievienotām garšām. Tas ir ideāls salātiem, grilēšanai un baudīšanai ar jebko, kas garšo, īpaši ar jēru – to abu draudzība ir teju vai ideāla. Turklāt kazas piena siers ir ne tikai garšīgs, bet arī ļoti veselīgs un vērtīgs uzturā.


Populārākie raksti