Mārcis Mitrevics

Vīnu izlase receptēm ar ķirbjiem

Padomi • 16. Oktobris, 2020
Ķirbis – lielākā oga pasaulē. Rimi veikalos nopērkami vairāku desmitu šķirņu – muskata, sviesta, svaigēšanas, cepamie, Halovīna, spageti un citi dažāda lieluma, krāsu un garšu ķirbji. Šis ir īstais laiks, lai baudītu to garšu daudzveidību, papildinot ar lielisku vīnu.
 

Cepeškrāsnī ceptam kopā ar citiem cepamiem dārzeņiem, saknēm vai ar sēnēm, rozmarīnu, timiānu:

Sauss sarkanvīns Heredis Nebbiolo Langhe, Pjemonta, Itālija
Lūk, spilgts šīs dižās vīnogu šķirnes eksemplārs, kas maksimāli atspoguļo reģiona unikālo raksturu. Šī vīna rubīnsarkanā krāsa, vīnam ilgstoši uzglabājoties, mainās uz brūnganiem toņiem, tā aromāti ir ogu pārpilni ar garšvielu un rudens lapu niansēm, savukārt izteiksmīgās miecvielu nianses garšā ir pārsteidzoši maigas un samtainas. Ieteicamā pasniegšanas temperatūra 15 – 18 °C.

Krēmzupā ar saldo krējumu, kausēto sieru, ceptu sieru un garnelēm vai vistu:

Sauss baltvīns Roux Père & Fils Chardonnay Bourgogne, Francija
Domaine Roux ir slavenās Burgundijas vīndari jau kopš 1885. gada. Cienot augsni un dabu, vīndaris ar saviem vīniem izceļ savu vīnogu nevainojamību un vīna dārzu unikālo raksturu. Roux Bourgogne Chardonnay izceļ mums labāko, ko sniedz autentiskā baltā Burgundijas vīnogu šķirne. Vīns zeltaini dzeltenā krāsā ar aromātu buķeti, ko veido lazdu riekstu, medus un cukurotu kastaņu raksturs, kuru akcentē neuzkrītošas garšvielu nianses. Nogatavināts uz nogulsnēm nerūsējošā tērauda mucās 6 – 8 mēnešus, kas garšai piešķir papildu izsmalcinātu krēmīgi sviestainu kvalitāti. Perfekti saderēs ar putnu gaļu vai treknām jūras veltēm. Ieteicamā pasniegšanas temperatūra 12 – 14 °C.

Receptēm ar ķirbi un ar jūtamu ķiploku piedevu:

Sauss rozā vīns Cottini Monte Zovo Bardolino Chiaretto, Veneto, Itālija
Šim burvīgajam vīnam piemīt delikāts Maraskino ķiršu aromāts un spirgta meža ogu garša, kas lieliski saderēs ar vieglām pastām, eļļā ceptiem jūras produktiem un ceptiem veģetāriem ēdieniem. Tā kā šis vīns pārsteidzoši labi sadzīvo ar intensīvo ķiploku aromātu un garšu, tad, ja pastas, jūras produktu vai dārzeņu gatavošanā izmantosi ķiploku, Chiaretto būs īstais! Ieteicamā pasniegšanas temperatūra 12 – 14 °C.

Deserta receptēm ar ķirbi:

Salds baltvīns Faber Riesling Mosel, Vācija
Vīns ar dzidro ābolu un zaļā citrona, vīnogu un ziedu aromātiem, ļoti labi sabalansētu persiku un žāvētu augļu saldumu ar zaļo ābolu skābumu, elegantu un ilgstošu garšas struktūru. Iesakām šo vīnu baudīt pie dažādiem asiem ēdieniem, izturētiem sieriem un augļu desertiem. Ieteicamā pasniegšanas temperatūra 9 – 11 °C.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti