Liene Zemīte

Zemeņu lauks, viens vienīgs zemeņu lauks

Padomi • 19. Jūnijs, 2020
Senajā Romā zemenes tika audzētas, lai no tām gatavotu dažādas zāles, un arī vēlāk Francijas teritorijā šīs ogas izmantoja medicīnā.

Tolaik zemeņu kulinārā vērtība netika augstu vērtēta, jo to garša nebūt nebija tik patīkama un salda kā mūsdienās. Garšīgās zemenes, ko pazīstam šodien, popularitāti ieguva 18. gadsimtā, kad, selekcionējot medicīnā izmantojamās ogas, tika uzlabots to izskats un garša.

Zemenes pilnīgi noteikti ir manas mīļākās ogas. Es tās varētu ēst visu gadu un zinu, ka neapniktu. Man visvairāk garšo zemenes tieši svaigā veidā, vienkārši tāpat vai ēdot kopā ar pankūkām, samaisot ar pienu. Zemenes ir izcilas kūkās. Tās ļoti labi papildina dažādus augļu un ogu smūtijus, saldējumus, kokteiļus, piestāv arī salātiem un zupām un dod īpašu garšu gaļas marinādei.

Ja brokastīs gribas ko spēcinošu un svaigu, tad zemeņu-avokado smūtijs būs īstā izvēle, pievienojot vēl čia sēklas spēkam.

ZEMENES APSTRĀDĀJOT TERMISKI, LIELA DAĻA VĒRTĪGO VIELU IET BOJĀ, TĀPĒC, JA ZEMEŅU IR DAUDZ UN NAV SPĒKA APĒST VISAS, LABĀK TĀS SASALDĒT, JO TĀ SAGLABĀSIES VĒRTĪGĀS VIELAS.

Zemeņu kūkas un desertus viennozīmīgi var pieskaitīt maniem mīļākajiem desertiem, un vienmēr ar prieku tos gatavoju. Zemenes desertiem un kūkām ir jāizvēlas gatavas, jo no tām būs visintensīvākā garša un smarža. Visbiežāk zemenes kūkās lieku savienojumā ar putukrējumu vai mascarpone sieru. Ļoti labi ar zemenēm der arī putots zirņu šķidrums – tad iegūstam vegānu kūku. Zemeņu panna cotta ir deserts, kurš neatstāj vienaldzīgu nevienu. Zemenes un Pavlovas kūka ir absolūti izcils savienojums. Man ļoti garšo arī zemenes kombinācijā ar tumšo šokolādi. Braunijs ar zemenēm ir enerģijas bagāts, bet tai pašā laikā atsvaidzinošs. Zemenes sader arī ar garšaugiem: baziliku, piparmētru, lavandas dīgstiem, kresēm.


Populārākie raksti