Olga Ļubina

Kā vienkārši un gudri izvēlēties gaļas produktus

Padomi • 14. Februāris, 2020
Gaļas produkti daudziem ir viena no galvenajām maltītes sastāvdaļām, un to iegādei veltām gana daudz laika un resursu. Lai nākamreiz iepirkties būtu vēl ātrāk un ērtāk, ielūkojies noderīgos orientieros, kas palīdzēs izvēlēties gaļas produktus!

KURA LABĀKA – SARKANĀ VAI BALTĀ GAĻA?

Gan sarkanā, gan baltā gaļa satur visas astoņas neaizvietojamās aminoskābes, ko cilvēka organisms nespēj ražot pats – tās varam iegūt tikai ar uztura palīdzību. Gaļas produkti ir arī labs mikroelementu avots, jo satur vitamīnu B12, kas sastopams tikai dzīvnieku valsts produktos, kā arī citas vajadzīgas vielas – dzelzi, cinku, selēnu un magniju. Gaļa praktiski nesatur ogļhidrātus, taču tajā ir tauki, kuru daudzums katrā gaļā ir atšķirīgs.

Sarkanā gaļa pārsvarā ir treknāka, tāpēc to neiesaka lietot biežāk kā divreiz nedēļā. Viela, kas piešķir tai sarkano toni, ir mioglobīns – īpaša olbaltumviela, kas organismā atbild par skābekļa pārvietošanu.

Baltā gaļa ir salīdzinoši liesāka, un olbaltumvielu daudzums tajā ir nedaudz lielāks nekā sarkanajā gaļā.

Tātad, lai uzņemtu pilnvērtīgu uzturvielu klāstu, ieteicams ēst gan sarkano, gan balto gaļu. Sirds un asinsvadu slimību gadījumā biežāk jāizvēlas liesāka gaļa, piemēram, vistas, tītara un teļa gaļa. Savukārt dzelzs trūkuma gadījumā – liellopa gaļa, liesa cūkgaļa un jēra gaļa.

NO KĀ IZVAIRĪTIES, PĒRKOT GAĻAS PRODUKTUS?

Pirmkārt, kā jau tas ir ar jebkuru lietu, gaļas patēriņam jābūt samērīgam. Veselības ministrija rekomendē nedēļā apēst ap 300–600 gramu liesas gaļas. Tādus gaļas izstrādājumus kā cīsiņi, sardeles, desas, speķis un kūpinājumi uzturā iesaka ierobežot.

Otrkārt, neskati vīru no cepures, jo divi šķietami līdzīgi produkti var būt ar atšķirīgu sastāvu. Izvēloties gaļas produktus, jāizvairās no produktiem ar:

• augstu tauku saturu;
• augstu sāls/cukura saturu;
• tādām pārtikas piedevām kā, piemēram, nitrītsāls (visbiežāk uz etiķetes norādīts kā nātrija nitrīts vai E250);
• toksiskām vielām, kas rodas koksnes nepilnas sadegšanas procesā, piemēram, gaļu kūpinot (ja šāda gaļa tiek ēsta, ieteicams atbrīvoties no virskārtas – tajā koncentrējas kaitīgās vielas).

RIMI GOODLIFE – CEĻVEDIS VESELĪGAS GAĻAS IZVĒLĒ

Ja arī lieliski zini, kādai gaļai dot priekšroku un no kā labāk izvairīties, realitātē iepirkšanās bieži notiek steigā un ne vienmēr atliek laiks rūpīgi izlasīt produkta sastāvu un salīdzināt to ar citiem. Tādēļ, rūpējoties par klientiem, esam izveidojuši savu zīmolu Rimi GoodLife, lai atvieglotu ikdienu tiem, kuri iepērkoties vēlas veikt veselīgākas izvēles. Detalizēti kritēriji nosaka, cik daudz tauku, cukuru, sāls, diētisko šķiedrvielu un pilngraudu drīkst saturēt šī zīmola pārtikas produkti.

Kritēriji izveidoti, balstoties uz pasaulē atzītiem uztura ieteikumiem, tostarp, piemēram, Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām. Turklāt kritērijus regulāri pārskatām, lai tie vienmēr būtu aktuāli, jo uztura zinātne nemitīgi attīstās un rod jaunas atziņas, kas mūsu veselībai ir pats labākais. Uz katra šī zīmola produkta iepakojuma ir vismaz viena norāde par tā uzturvērtības priekšrocību, lai pircējam būtu skaidrs, kas produktu padara labāku salīdzinājumā ar citiem līdzīgiem tās pašas kategorijas produktiem.

Reizēm labākās izvēles ir pavisam vienkāršas!

RIMI GOODLIFE:

• SVAIGAJĀ GAĻĀ UZ 100 G PRODUKTA IR NE VAIRĀK KĀ 10 G TAUKU;

• MARINĒTĀ GAĻĀ UZ 100 GRAMIEM PRODUKTA IR NE VAIRĀK KĀ 10 G TAUKU, NE VAIRĀK KĀ 3 G CUKURU UN NE VAIRĀK KĀ 1 G SĀLS;

• PĀRSTRĀDĀTĀS GAĻAS PRODUKTU SASTĀVĀ IR NE MAZĀK KĀ 70% GAĻAS, UZ 100 G PRODUKTA IR NE VAIRĀK KĀ 10 G TAUKU, NE VAIRĀK KĀ 3 G CUKURU UN NE VAIRĀK KĀ 1,25 G SĀLS;

• DESĀM IR ĒDAMS APVALKS.


Populārākie raksti