Olga Ļubina

Ne tikai trušiem vien: vegāniskie un veģetārie produkti

Padomi • 17. Marts, 2021
Veģetārisms pēdējos gados kļūst aizvien populārāks, un cilvēku skaits, kuri nolemj samazināt vai izslēgt gaļas vai citu dzīvnieku valsts produktu lietošanu no savas ēdienkartes, pieaug. Veģetārieši ir cilvēki, kuri izslēdz no uztura gaļu un zivis, bet piena produkti un olas bieži vien paliek viņu uzturā (tādus veģetāriešus sauc par ovolaktoveģetāriešiem). Peskoveģetārieši savukārt ir, tie, kas lieto uzturā zivis, bet atsakās no gaļas. Visstriktākie veģetārieši ir vegāni – šajā gadījumā cilvēki nelieto uzturā nekādus dzīvnieku valsts izcelsmes produktus, t. sk. medu.
 

Veģetārisma pozitīva iedarbība uz cilvēka organismu ir pierādīta, jo veģetārs uzturs samazina onkoloģisko slimību, cukura diabēta un sirds-asinsvadu slimību attīstības risku. Diemžēl vegānisms nevar lepoties ar tik viennozīmīgi pozitīvu ietekmi uz cilvēka organismu, jo, pilnībā izslēdzot visus dzīvnieku valsts produktus no uztura, tas var veicināt lielāku uzturvielu deficītu. Ja cilvēks lemj par labu vegāniskam uzturam, viņam obligāti detalizēti jāizvērtē savas iespējas uzņemt visas organismam nepieciešamās uzturvielas un, ja tas nav iespējams (piemēram, B12 vitamīns), jākonsultējas ar ārstu vai uztura speciālistu par atbilstošas vitamīnu devas piemeklēšanu un regulāru lietošanu. B12 vitamīns ir sastopams tikai dzīvnieku izcelsmes produktos, tāpēc šo vitamīnu ir iespējams uzņemt tikai uztura bagātinātāju veidā. Labā ziņa ir tāda, ka B12 uzkrājas organismā un, uzsākot vegānu diētu, šī vitamīna trūkums nebūs jūtams. Taču pēc dažiem gadiem (šis periods gan ir ļoti individuāls) B12 vitamīna deficīts pakāpeniski sāks attīstīties. Lai uzņemtu B12 vitamīnu ar pārtiku, jālieto produkti, kas ir speciāli bagātināti ar B12 vitamīnu, bet papildus tik un tā jālieto uztura bagātinātāji.

No uzturvērtības viedokļa es neiesaku atteikties no dzīvnieku valsts produktiem ilgstoši, tomēr uz vienu divām dienām nedēļā atteikties no gaļas vai citiem dzīvnieku valsts produktiem gan varu rekomendēt. Tas ļauj iekļaut ēdienkartē vairāk pilngraudu produktu, sojas produktu, tofu, pākšaugu, riekstu un sēklu, tādējādi palielinot uzturā uzņemto šķiedrvielu, magnija, labo tauku daudzumu un samazinot piesātināto tauku daudzumu.

Izvēloties jau gatavus vegāniskus produktus, ieteiktu pievērst uzmanību sastāvam. Pārbaudiet kāds ir olbaltumvielu daudzums uz 100 gramiem produkta, jo vegāniskā uzturā ir lielāks risks uzņemt par maz olbaltumvielu. Sekojiet līdzi, lai vegāniskie produkti nesaturēt pārlieku daudz pievienotā cukura vai taukvielu. Arī vegāniskie produkti var būt gana saldi un cukuroti, tāpēc arī šādu produktu pārmērīga lietošana nav ieteicama.


Populārākie raksti