Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Pilnvērtīgas ēdienreizes pamats un pīlāri - dārzeņi un augļi

Padomi • 14. Februāris, 2020
Nav iespējams runāt par veselīgu uzturu, neminot dārzeņus un augļus. Dārzeņiem jābūt uz šķīvja katrā pamata ēdienreizē, it īpaši pusdienās un vakariņās. Augļus varam atstāt brokastīm un launagam.

Ar dārzeņiem ir jābūt uz “tu”, jo tie ir skaistas figūras un labas veselības draugi. Daudz šķiedrvielu, vitamīnu, minerālvielu un zema enerģētiskā vērtība – ar šādu komplektu dārzeņi palīdz saglabāt slaidu ķermeņa uzbūvi, jo aizņem daudz vietas kuņģī, rada sāta sajūtu un palēnina glikozes un holesterīna uzsūkšanos no cieti un taukus saturošiem produktiem. Īsi sakot – palīdz mums ilgāk justies paēdušiem.

Dārzeņi vidēji satur ap 20–30 kilokaloriju uz 100 gramiem produkta. Vai tas nav burvīgi? Apēst 200 gramus salātu un tikai 40–60 kilokaloriju! Mēdz būt arī dārzeņi ar tā saucamo negatīvo enerģētisko vērtību, piemēram, seleriju kāti. Tie satur vien 16 kilokaloriju, taču, lai tos pārstrādātu, mūsu organisms patērēs vairāk kaloriju, nekā no tiem uzņems.

Ziemā daudzi sūdzas, ka dārzeņi un vairums augļu ir negaršīgi, ka nav vērts tos ēst, taču tas absolūti nav pareizi. Latvijas vasarā nobriedušu dārzeņu un augļu garša, protams, atšķiras no tā, kas pieejams veikalos ziemā. Tomēr tas nav iemesls neēst dārzeņus nemaz. Te palīgā nāk saldētie produkti, tos var ātri un vienkārši pagatavot un pievienot maltītei. Saldēti dārzeņi un ogas, protams, zaudē daļu uzturvielu, īpaši C un daļēji B grupas vitamīnus, jo tie nav termiski stabili un saldēšanas laikā zūd. Taču mikroelementi – kālijs, magnijs, fosfors, dzelzs – saglabājas arī saldētos dārzeņos. Tos var pievienot zupām, sautējumiem, omletēm, ietaupot daudz laika un palīdzot ātri pagatavot garšīgu un veselīgu maltīti.

Svaigas saknes – bietes, burkāni, kāļi, selerijas sakne un citas – lielākoties ir pieejamas arī ziemā. Savukārt, augļi, piemēram, citrusaugļi, hurma vai pomelo, ziemā atrodami visos veikalos. Tas ir labs C vitamīna, pektīnvielu un organisko skābju avots, turkāt dabiski salds našķis. Tāpēc augļi lieliski mazina kāri pēc saldumiem, it īpaši ēdot svaigas vai žāvētas vīģes un dateles, kas var konkurēt ar jebkuru konfekti vai cepumu.


Populārākie raksti