Signe Meirāne

Vasara uz šķīvja

Padomi • 03. Jūnijs, 2021
Vasara ir laiks, kad dārzus pārpludina garšām un krāsām pārbagāta lavīna – guķi, redīsi, dažādu šķirņu salāti, rabarberi, burkāni, tomāti, baklažāni, visādu veidu pupiņas, un tā ir tikai maza daļa no visām dārza veltēm. Pienāk brīdis, kad gribas uz šķīvja salikt visu, bet vietas nepietiek. Domu par iecienītajām pupiņām sviestā, vārītām cūku pupām, kas pasniegtas ar kefīru kā bērnībā pie omes vai mammas, vai jaunajiem kartupelīšiem, ko samaisīt ar dillēm un apēst kā lielāko delikatesi, nomaina vēl miljons ideju, ko šovasar pagaršot.
 

Man vasara ir laiks, kad novērtēju katru kumosu, atverot maņas ne tikai klasiskiem ēdieniem, bet arī jaunām receptēm. Neviena vasara vairs nav iedomājama bez baklažāniem, kas sacepti uz grila, pannā vai cepeškrāsnī, un cukīni, kas garšo ideāli, pagatavojot uz grila ar sieriem, ēdot svaigu kā gurķi, ceptu salātos, sablendētu zupās. Plānas cukīni šķēles ar baklažānu lieliski papildina lazanju un pat aizstāj pastas plāksnes.

Vasaras garša pavisam noteikti ir gurķis, kas noplūkts uz lauka un apēsts, vēl saulē sasilis. Vasaras garša ir arī gurķi salātos superplānās šķēlītēs ar baziliku un burratu vai fetu. Sagriezti lielos gabalos, mikrokubiņos vai plānās šķēlēs, gurķi papildina daudzas garšas – citus dārzeņus, zivis, gaļu, sierus.

Vasaras garša ir arī haricot pupiņas, pākšu zirnīši, kolrābji, paprika, puķkāposti, brokoļi un daudz kas cits. Vasaras garša slēpjas ikvienā dārzenī un saujās dažādu salātlapu – no klasiskajiem sviesta salātiem līdz rukolai, spinātiem un salātu miksiem, kuros ir bietes, pakčojs, rukola, dažādi salātu veidi un neticama garšu bagātība.


Viens no ēdieniem, kas ideāli apvieno vasaru vienā traukā, ir poke bļoda, kurā viens otram blakus guļ tomāts, paprika, baklažāns, pupiņas, gurķis, zirnīši, salāti, pukkāposti, brokoļi un viss, kas tev garšo. Atliek pamainīt tikai mērces vai piedevas, pievienot sastāvdaļas citādās proporcijās, un mainās garša un ēdiena noskaņojums, bet nemainās viens – vasaras klātesamība.

Ja dārzeņi tev šķiet garlaicīgi un ir apnicis tos ēst, ir vērts piestāt pie dārzeņu plaukta un tā pa īstam ieskatīties, kas tur atrodams. Kad roka sniedzas pēc ierastā kartupeļa, paņem tā vietā ko citu, bet klasisko tomāta un gurķa savienojumu papildini ar puķkāpostu vai zirnīšiem. Sviesta salāta vietā izmēģini blakus esošo podiņu ar citiem salātiem un vēl papildus baziliku un piparmētru, lai iegūtu jaunas garšas. Vasara ir labākais laiks, kad eksperimentēt ar dārzeņu garšām un kombinācijām. Tas ir laiks, kad iemīlēties tajās no jauna!


Populārākie raksti