Mārcis Mitrevics

Aktuāli rudens sezonā – SARKANVĪNI!

Padomi • 10. Septembris, 2020
Septembris ir atnācis ar strauju vasaras nomaiņu uz vēsāku, mitrāku klimatu un jau krietni ātrāk satumstošiem drēgniem vakariem. Tā kā mēs negribīgi domājam par atteikšanos no vasaras drēbēm un apkures sezonas sākumu. Loģiski, ka arī pašiem ir biku vēsīgi, tāpēc tā īsti pēc vasarā iecienītā atdzesētā vīna vairs tā īsti nekārojas… Laiks sarkanvīnam!
 

Sarkanie vīni tradicionāli un pārsvarā pamatoti tiek uzskatīti par gaļas ēdienu pavadoni. Tāpat izturētie sarkanie vīni bieži parādās saderībās ar izturētiem, cietiem sieriem. Ja mazliet iedziļināmies, kāpēc tā tas ir, atklājas, ka nomācoša vairākumā gadījumu sarkanvīnam piemīt vairāk un intensīvākas smaržas un garša, dēļ tā, ka tā ražošanas procesā piedalās arī vīnogu miziņas, kuras ir galvenais vīna intensitātes faktors. Ievērojot ēdiena un vīna saderības līdzīgās intensitātes principus, sarkanvīns kļūst par draudzīgāko partneri ēdienam ar augstu intensitāti, kāda piemīt lielum lielākajai daļai gaļas un izturēto sieru. Saprotams, ka abās “partneru” pusēs iespējami izņēmumi, bet šoreiz tikai par pamat lietām. Vēršu jūsu uzmanību, ka šādi intensīvas smaržas un garšas ēdieni pagatavojami ne tikai no sarkanās gaļas - arī daudz un dažādos dārzeņos (pie tādām pieskaitāmas arī mežonīgās sēnes, par kuru vīna saderību izklāstīts vēlāk šajā vēstulē) , kuru ražas laiks ir tieši tagad, ir pa pilno sāta garšas, jeb umami, kuram saderīgākais partneris meklējams pilnmiesīgā nobriedušā un tumīgā sarkanvīna glāzē. Un šādu vīnu RIMI Vīna Dārzā ir daudz. Īpaši uzsvērt šodien vēlos nesenos, pēdējā gada laikā via tikai nupat ieviestos eksemplārus, kurus iespējams vēl neesiet paspējuši iemēģināt, bet tieši šobrīd ir pienācis laiks atrast ceļu jūsu iepirkuma grozā un vēlāk papildināt jūsu maltīti, vai iespējams īpašos meditācijas brīžus pie drēgnajā, vēl centrālapkures nepieslēgtajā viesistabā iekurtā kamīna priekšā.

Tādi noteikti ir modernā stilā radītie vīni no cēlā Nebbiolo Pjemonā, Itālija, kas paralēli spēcīgajai vīna garšas uzbūvei iepriecinās ar nogatavojušos sarkano ogu, vaniļas un kakao aromātu buķeti, ko izteiktie, bet jau gluži samtainie tanīni tikai pastiprinās – meklējiet Natale Verga Barbaresco vai Heredis Nebbiolo Langhe. Vēl no itāļiem izceļamais, īpaši rudenim piemērots ir Veneto vīna meistara Cottini radītais Mont Zovo Sa’Solin Doppio Sasso, kam daļēji izmantoto žāvēto vīnogu eliksīrs palīdzējis vīndarim iegūt pasakaini koncentrētu, stipru, pilnmiesīgu, bet ļoti sulīgu vīnu, piemērotu gan pie dažnedažādiem augstas intensitātes ēdieniem gan jau pieminētajai meditācijai. Īpaši veģetāriešiem ieteikšu ar sātīgajām rudens dārza veltēm pamēģināt ko īpašu no Toskānas – Sensi Vegante Biologico Vegano Chianti Superiore, kas ir ne tikai no bioloģiskām vīnogām gatavots, bet arī īpaši vegāniem draudzīgs vīns, tai pat laikā riktīgi gards un šim brīdim piemērots. No pārsteidzošās Portugāles – jauno iespēju zeme neatklāto, nezināmo vīnoga šķirņu meklējumos, šobrīd aktuāli būs sulīgie, intensīvie sarkanvīni no Alentežo. Sarkanvīns Portal de S. Braz Private Collection Alentejano - vīns ar spēcīgu personību, rubīnsarkanu krāsu un intensīvu nobriedušu augļu aromātu, bet garšā atklājas pilnīgs, pārliecinošs un labi sabalansēts sarkanvīns ko baudīt viegli un ar patiku. Otrs ietekums no Portugāles - sarkanvīns Piteira Premium Tinto Alentejo - vīns no autentiskajām Aragonez, Moreto, Trincadeira un Alicante Bouchet vīnogu šķirnēm, kā Iznākumā radies vīns, kas precīzi atspoguļo karstā Alentežo reģiona sarkanvīnu stilu – spēcīgu, sulīgu un paliekošu. No karstās Spānijas ieteikšu salīdzinoši nesen ievesto Cabrenet Sauvignon Merlot miksu Vilamar Reserva Terra Alta – ekspresīvs un oriģināls pazīstamo vīnogu, spēcīgs, izturēts un izteiksmīgs - tumšo ogu (upenes, kazenes, mellenes), garšvielu (kanēlis, muskatrieksts, krustnagliņas) piesātināts sarkanvīns, piemērots sarkanai gaļai, izturētiem sieriem un jau atkal - meditācijai pie kamīna. Aktuāla ir arī Gruzija – ja vēl dažiem gadiem mūs māca bažas, ka Gruzijas vīna popularitāte norietēs kopā ar modi baudīt tikai saldus sarkanvīnus, tad pēdējā laikā novērots visdažādāko Gruzijas vīnu pieprasījum pieaugums, bet īpaši priecājos, ka starp populārajiem ir mūsdienīgs, bet ar saglabātu oriģinalitāti, sauso Gruzijas sarkanvīnu stils. Lepojos un iesaku divas Gruzijas vīna pērles - Umano Mukuzani – Saperavi sausā vīna etalonu, kā arī Umano Kindzmarauli – tātad Saperavi saldenā, tautā joprojām iemīļoto Gruzijas sarkanvīnu versiju. Un visbeidzot – svaigākais RIMI Vīna Dārza sarkanvīnu jaunums – no klasiskā un karaliskā Bordo reģiona. Domājiet – kas tur īpašs, kārtējais upeņu, kazeņu un plūmju aromātu un garšas piesātināts vīns ar izteiktu zaļās tējas sīvumu, ko piešķir vēl vīnā nenobriedušās miecvielas, jo vīns svaigs un jauneklīgs, varbūt pagājušā gada vai no kādus pāris gadus vecas ražas?! Nekā nebija! –par šo vīnu stāsts ir savādāks. Pilno versiju, kāpēc RIMI Vīna Dārza sortimentā ir nonācis CHÂTEAU MAGDELEINE BOUHOU no 2011ā gada ražas lasiet jau nākamajā RIMI Gardēžu izdevumā, šobrīd Jums tikai atklāšu vienu šī pilnībā nobriedušā, labākajā izturētības pakāpē esošā vīna noslēpumu – nevaru iedomāties precīzāku šā vīna raksturojošo īpašību, ko bieži nepelnīti izmanto daudzu sarkanvīnu aprakstos – konkrētais vīns IR samtains. Bez šiem, īpaši izceltajiem sarkanvīniem RIMI Vīna Dārzā atradīsiet vēl vairākus simtus, rudenim un jūsu maltītei piemērotus sarkanvīnus – nāciet un atrodiet.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti