Ilmārs Munkevics

Bārmeņa iztikas minimums vasaras ballītēm

Padomi • 27. Maijs, 2021
Siltajai sezonai tuvojoties, ir laiks padomāt, kā nokomplektēt savu vasaras mājas bāru, ar to saprotot dārza ballīšu sezonu, kad saule mudina uz atspirdzinošiem dzērieniem un kokteiļiem.

Ir vērts padomāt ne tikai par attiecīgajiem dzērieniem un alkoholiem, bet arī par traukiem, piederumiem un dažādām glāzēm un ledu, kas pacels tavus kokteiļus un dzērienu pieredzi jaunā līmenī. Visi labi zinām tādu vasaras klasiku kā Aperol Spritz vai džinu ar toniku, taču, padomājot par dažām papildu sastāvdaļām, iespējams krietni paplašināt mājas dzērienkarti.

VISPIRMS IESAKU PADOMĀT PAR VIENU SVARĪGU ASPEKTU – NOFORMĒJUMU UN GLĪTIEM TRAUKIEM. PIEMĒRAM, APSVĒRT DOMU PAR KOKTEIĻU RATIŅIEM.

Tā būs pārvietojama kokteiļu stacija uz riteņiem, kurā bez profesionāla bārmeņa palīdzības iespējams papildināt savu vai viesu dzērienu. Tāpat ir vērts padomāt par vizuāli pievilcīgu ledus trauku, jo ledus būs tas elements, kuru vasarā kokteiļos patērēsim visvairāk. Un vajadzīgas vismaz trīs veidu glāzes – viskija, limonādes un vīna glāzes. Šādā kokteiļu stacijā, pārvietojamā vai statiskā, lieti noderēs arī liels trauks ar krānu
jeb dozatoru, kas ne tikai skaisti izskatīsies, bet arī atvieglos lielāka viesu skaita apkalpošanu un sekmēs raitāku dzērienu izdali. Šādā traukā parasti dzērienu sagatavo iepriekš un, kad viesisāk ierasties, pievieno ledu un apmaisa.

Runājot par vasaras kokteiļiem nepieciešamo alkoholu, jābūt vismaz vienam klasiskam džinam, piemēram, Bombay Sapphire. Ar to varēs pagatavot vairākas versijas klasiskajam un iemīļotajam džinam ar toniku. To visbiežāk mēdz papildināt ar citronu.

Ja vēlies mazliet svaigākas garšas notis, pievieno gurķi, ogas, rozmarīna kātiņu vai baziliku.

Noderēs arī kāds flavoured jeb džins ar garšu, piemēram, Malfy Rosa. Šim džinam izteikta garša ir nokomplektēta jau pudelē, un atliek vien atrast labu, sausu toniku vai rožu limonādi, kas satur pēc iespējas mazāk cukura. Vēl labam vasaras bāram jāiegādājas arī kādu liķieri un aperitīvu, lai varētu gatavot populāro un atsvaidzinošo Aperol Spritz. Tam vajadzēs 60 ml aperola (var aizstāt arī ar kādu citu biteri), 120 ml dzirkstoša, sausa vīna un apmēram 60 ml gāzēta ūdens. To visu sajauc kopā sarkanvīna glāzē uz ledus, apmaisa un dekorē ar apelsīna šķēlīti. Lieliska alternatīva būs mazliet saldenākais, bet tikpat svaigais plūškoka Spritz. Recepte tāda pati, tikai aperola vietā sameklējam kādu plūškoka (elderflower) liķieri. Klasiskam un atsvaidzinošam vasaras punšam nepieciešami 2 persiki, 300 ml ruma, 300 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas, 250 ml svaigi spiestas laima sulas, 2 ēdamkarotes medus, 50 ml grenadīna sulas un 100 ml gāzēta ūdens. To visu sajauc lielā punša traukā, pievieno ledu un labi apmaisa. Pasniedz, lejot garajās limonādes glāzēs uz ledus, un dekorē ar persika daiviņu. Punša kokteili var ātri papildināt, ja visas sastāvdaļas būsi iepriekš sagatavojis un tās būs rokas stiepiena attālumā.

Nedrīkst aizmirst arī par labu tekilu vasaras augļainajām un svaigajām margaritām. Iesaku, piemēram, Altos gaišo tekilu. Tā gatavota no īstas agaves bez piemaisījumiem. Var meklēt arī citu tekilu ar uzrakstu “100% agave”. Noteikti jābūt arī kādam viskijam vai burbonam spēcīgākiem dzērieniem ar raksturu, piemēram, Old Fashioned, kura pagatavošanai vajadzīgi 60 ml Bulleit burbona, 1 tējkarote cukura un 2 šļaksti Angostur bitera. Old Fashioned var lieliski gatavot arī ar rumu, piemēram, Matusalem. Neaizmirstam arī par kādu degvīnu vai vieglu atsvaidzinošu alu, no kura arī, starp citu, iespējams gatavot miksētus
dzērienus. Šādi varētu izskatīties tavs vasaras terases bārs!

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti