Ilze Jurkāne

Bauskas alus tīrs kā zītars!

Padomi • 06. Jūnijs, 2018
Bauska – šķiet, ka lielākai daļai Latvijas iedzīvotājiem nāk prātā divas lietas: Bauskas pils un Bauskas alus, uz kuru alus pudeļu etiķetēm arī parādās Bauskas pils! Bauskas alus pirmsākumi meklējami Bauskas pilī, kur to sākot ar 16. gadsimtu brūvēja pils vajadzībām – galvenokārt svinībām.
 

Ierodoties darītavā, mani sagaidīja alus dižgars un aldaris, Kārlis Zālītis, Trīs zvaigžņu ordeņa kavalieris un Bauskas novada augstākā apbalvojuma –  “Mūža ieguldījums” saņēmējs. Kā kārtīgs saimnieks un namatēvs, viņš mani aizveda uz “Ciemiņu un degustāciju zāli”, kur varēju iepazīties gan ar Bauskas alus vēsturi, gan pagaršot dažādus alus un dzērienus.

Šobrīd stūrakmeņi ir “Bauskas gaišais Speciālais” un “Bauskas tumšais Speciālais” alus. Par godu Latvijas valsts simtgadei izveidota alus šķirne “Gaišais Latvijas 100”.  Lielu vietu produkcijas plauktā ir ieņēmuši bezalkoholiskie dzērieni – dabīgi raudzētais Kvass, iesala dzēriens “Veselība” un “Porteris”. Ir vēl divi jauni produkti, kuri tapuši pēdējo divu gadu laikā, kas man īpaši piesaistīja uzmanību. Tie ir “Tējas sēnes dzēriens Dr. Kombucha” un “Tējas sēnes dzēriens Dr. Kombucha karkade”. Šie abi ir tējas sēnes bāzes dzērieni – pirmā gatavota uz melnās tējas, otra uz karkades tēju bāzes. Ceru, ka šie Bauskas alus atspirdzinošie un veselīgie dzērieni izkonkurēs dažu labu neveselīgu limonādi!

Kad es biju iepazinusies ar Bauskas alus vēsturi, un nogaršojusi dažādas alus šķirnes, kā arī bezgrādīgos dzērienus, bija laiks iet un skatīt, kā tas viss top.

+ 10

Lai iepazītu ražotni, mani veda ekskursijā Valentīna Ribakova – Ražošanas vadītāja. Viss sākas ar iesala graudu karsēšanu ūdenī. Tā rodas misa. Misa tiek filtrēta un tad vārīta. Pēc vārīšanas misa tiek raudzēta kubulos. Šai posmā ir Bauskas alus lielā atšķirība. Misa tiek raudzēta vaļējos kubulos – tādās kā vannās. Citur izmanto slēgtus kubulus. Valentīna skaidroja, ka tas piedod Bauskas alum, savu seno, īpašo garšu un šo nevēlas mainīt. Bija interesanti vērot lielās vannas, kur pa virsu peldēja mākoņiem līdzīgas putas. Tās rodas no rauga, “ēdot” iesala cukuru.  Rezultātā rodas spirts un ogļskābā gāze. Spirts dod zināmo alkohola procentu un gāze jaukos burbuļus! Bauskas alus alkohola stiprums ir 5% ietvaros – no 4.0% “Gaišais Senču” līdz 5.5% “Bauskas tumšais Speciālais”. Gaišais alus rūgst mēnesi, tumšais pusotru mēnesi.

Interesanti vērot arī alus pildīšanu pudelēs. Apjomi ir iespaidīgi. Stundā tiek pildītas 7,400 pudeles. Tas esot tehniski optimālais skaits, kaut varētu vairāk, jo kapacitāte to atļauj.

Bauskas alus ir viena no lielākajām alus rūpnīcām Latvijā.  Gada laikā tiek sabrūvēts 3 miljonu pieci simti tūktots litru alus. Smaidīgie darbinieki ir 63. Tas ir iespaidīgi!

Izrādās, ka alus ir piektais iecienītākais dzēriens pasaulē, un pats iecienītākais alkoholiskais dzēriens. Minerālvielas un vitamīni, un pa virsu apiņi – nerviem! Protams, viss ar mēru.

Lai iepazītos ar Bauskas alus ražotni, ir iespējams arī braukt un piedalīties ekskursijā un baudīt degustāciju. Lai pieteiktos, jāaizpilda forma Bauskas alus mājaslapā. 

Bauskas alus ir saņēmis Balvu “Gada prece” septiņas reizes laikā no 2006. līdz 2015. gadam.  Priecē, ka arī ārpus Latvijas Bauskas alus tiek novērtēts. 2002. gadā Maskavā “Interdrink 2002”, “Bauskas gaišais Speciālais” saņēma Grand Prix un “Bauskas tumšais Speciālais” saņēma Zelta medaļu. Toties “Baltic Beer Star 2017” Bauskas alus saņēma Zelta un trīs Sudraba godalgas. Nesen tika piešķirta balva arī par alu “Gaišais Latvijas 100”.

Bauskas alus tiek eksportēts uz Angliju, Īriju, Nīderlandi un Igauniju. Par Bauskas alus kvasu un bezalkoholiskajiem dzērieniem interesi izrādījuši arī tirgotāji Amerikas Savienotajās Valstīs. Lai izdodas!

Ir prieks, ka šī ražotne attīstās un tiek iepazīta ārpus Latvijas robežām. Tomēr netiek aizmirsts arī par tradīcijām un Bauskas alus dibinātāju Kārli Zālīti, un viņu tur godā.  Ir pat dziesma, kuru dzied vēl arvien:

“Mūsas krastā alu dara,
Zālīš Kārlis smaida vien.
Bauskas alum burvju vara,
Dzert to varam nakt’ un dien’.”

 


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.