Mārcis Mitrevics

Jāņu vīni

Padomi • 19. Jūnijs, 2020
Šī gada kopējie labklājības satricinājumi, protams, iespaido arī vīna pasauli. 

No vienas puses, sarežģītāki un neapšaubāmi dārgāki kļuvuši visi ar izejmateriālu (pudeļu, etiķešu, aizdaru) sagādi saistītie izdevumi; tāpat ļoti sarežģītā situācijā nonākuši ražotāji un piegādātāji, kuri lielāko daļu vīnu realizēja tūrisma galamērķos, restorānos, viesnīcās un pasažieru transportā. No otras puses – vīna mīļotāju sadzīves ieradumu maiņa lielā daļā pasaules ievērojami veicinājusi vīna tirdzniecību un pieprasījumu veikalos un vēl straujāk – e-komercijā.

Šobrīd tiek apkopoti 2020. gada ražas dati no Dienvidu puslodes, kur vīnogas tiek novāktas martā un aprīlī. Čīlei šis ir bijis skaudrs gads, kas sākās ar pamatīgām salnām, vēlāk piedzīvojot pārmērīga karstuma viļņus un ilgstošu sausumu. Argentīnā karstuma iespaidā vīnogas nogatavojās tik ātri, ka daudzi vīndari tam nepaspēja sagatavoties, turklāt ražas laiks sakrita ar visstingrāko karantīnu un distancēšanos, kas situāciju vēl pasliktināja. Tomēr tiem vīndariem, kuriem izdevās izturēt šos ekstrēmos apstākļus, tiek prognozēts ļoti labas kvalitātes vīns.

Austrālijā dabas kaprīzes un postošie ugunsgrēki dažos reģionos iznīcinājuši vīnogulājus pilnībā: valstī novākto vīnogu raža samazinājusies par 50 – 90% atkarībā no reģiona. Jaunzēlandē, kur piepildījās prognozes par lieliskas kvalitātes ražu, izšķirošas izrādījās nieka 48 stundas – daži paspēja novākt ražu, kamēr citiem bija jādodas pašizolācijā izsludinātās karantīnas dēļ. Šīs ziņas diemžēl nozīmē prognozējamu vīna sadārdzināšanos.

Bet nu parunāsim par ko patīkamāku – par gaidāmajiem Līgo svētkiem. Runā, ka šajos svētkos pat alus nedzērāji tomēr nogaršo leģendāro dzērienu, un es pat nemēģināšu jūs pārliecināt, ka ir kas labāks par alu ar tradicionālo Jāņu sieru, alkšņu dūmos tikko kūpinātiem līņiem vai dillēs vārītiem vēžiem. Bet vai jūsu plānotā svētku galda ēdienkarte būs tieši šāda? Iesaku pamēģināt Līgo svētku ēdienu saderību meklēt ar vīniem.

JA GATAVOJATIES KAUT KO CEPT UZ OGLĒM, LŪK, ĪSAIS ŠPIKERIS, KĀDU VĪNOGU UN STILU VĪNU VIRZIENĀ LŪKOTIES. TRADICIONĀLAI, ETIĶĪ MARINĒTAI CŪKGAĻAI – VALPOLICELLA, RIESLING, SAUSS ROSE.

CŪKGAĻAI VAI JĒRAM ZAĻUMU MARINĀDĒ – SANGIOVESE (CHIANTI), SAPERAVI (GRUZIJAS SAUSIE SARKANVĪNI).

LIELLOPU STEIKAM – MALBEC, SYRAH/SHIRAZ.

BURGERU GAĻAI – ZINFANDEL, CABERNET SAUVIGNON VAI RONAS IELEJĀ TAPUŠIE SARKANVĪNI.

KUPĀTIEM, DESIŅĀM – TEMPRANILLO, PINOT NOIR.

VISTAI – IZTURĒTS VAI KARSTĀKA KLIMATA CHARDONNAY.

LASIM – ROZĀ SAUSI DZIRKSTOŠIE VĪNI, PINOT GRIGIO VAI ATDZESĒTS PINOT NOIR.

BALTAJAI ZIVIJ – SEMILLON (JA AR DILLĒM), SAUVIGNON BLANC VAI SOAVE (JA BEZ DILLĒM).

GRILSIERIEM – SAUVIGNON BLANC, SEMILLON, TORRONTES.

DĀRZEŅIEM – CHENIN BLANC, SAUSS ROSE, PINOT BLANC.

Līgotājiem, kuri vēlas vīnu baudīt līdzīgi kā miestiņu – viegli un īpaši nerūpējoties par saderību ar konkrētiem ēdieniem, ceļot šo kausu pie lūpām gan pīrāgu, gan Jāņu siera pavadībā, – iesaku izvēlēties dzirkstošos (Spumante) vai pusdzirkstošos (Frizzante) itāļu vīnus: sarkano Lambrusko, kas ir kā radīts uzkodu galdam un bezrūpīgai baudīšanai, nepretendējot uz elitārām vīna glāzēm vai izsmalcinātām sarunām, vai balto Prosecco, vēlams, Extra Dry vai nedaudz saldenu, kura aromātu aprakstos parasti aizklīstam salīdzinājumos ar baltiem un smaržīgiem vasaras ziediem – gluži kā jāņuzālēm. Tie abi saderēs arī ar augļiem, bet, ja celsiet galdā svaigas zemenes, meklējiet Fragolino. Gaļas platēm, uzkodām un sieriem iesaku “universālos kareivjus” – rozā vīnu, pussausos rīslingus.

Nākamajās lappusēs atradīsiet lielisku vīnu izlasi, kas palīdzēs atrast ideālo saderību ar visiem vai gandrīz visiem iepriekš minētajiem ēdieniem. Izpētiet un pamēģiniet.

Lai izdodas svētki! Līgo, līgo!

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti