Ogles ne tikai ugunskurā: šovasar izbaudām grilēšanu!

Lai gan vairums grilētāju vēl aizvien dod priekšroku tradicionālajam šašlikam, mūsdienās pieejamais cepamgaļas, cepamdesu, steiku un burgerkotlešu klāsts ir teju bezgalīgs. Grilēt var gandrīz jebko – no dārzeņiem un maizes līdz augļiem, zefīriem un pat ogām. Eksperimentētājiem un jaunu garšas piedzīvojumu meklētājiem šī ir lieliska iespēja pārcelt iecienītās receptes no virtuves pannas un cepeškrāsns uz iesmiem, restēm un oglēm, iegūstot jaunu, neparastu aromātu buķeti. Īsts atklājums daudziem būs augļu un dārzeņu grilēšana ar visu mizu, iegūstot ne tikai daudzveidīgas garšu nianses, bet arī mazinot ēdiena pārpalikumus.
Šī žurnāla lappusēs noderīgus padomus atradīs gan grilēšanas meistari, kurus iedvesmosim izmēģināt jaunas receptes, gan iesācēji, kuri vēl tikai apsver sava pirmā grila iegādi. Ielūkosimies Rimi Mani Gardumi cepamgaļu piedāvājumā, kas pagatavots, izmantojot garšvielu maisījumus ar raksturu un gadiem pārbaudītas marināžu receptes. Apgūsim dažādas receptes, sākot ar burgermaizītēm, grilētiem dārzeņiem, sezonas aktualitātei – gurķiem un tomātiem līdz saldējumam un zemenēm, būs arī kāds konservēšanas padoms, jo nekas nav tik gards un nesagādā tādu gandarījumu kā paša no A līdz Z gatavota un līdz pilnībai izstrādāta recepte.
Daudzi no jums dosies grilēt brīvā dabā. Kurinot grilu ar malku vai oglēm, noteikti aicinu ievērot ugunsdrošības noteikumus. Tāpat, domājot par dabai draudzīgu un atbildīgu grilēšanu, iesaku šķīvju vietā izmantot tortiljas plāksnes. Tajās var ietīt gaļu, salātus, mērci. Ar tortiljas plāksni pārsegts, tikko cepts šašliks ilgāk saglabās sulīgumu. Ja tomēr, dodoties piknikā, līdzi ņemat plastmasas iepakojumu un vienreiz lietojamos traukus no mājām, neaizmirstiet pēc maltītes tos sašķirot.
Grilēti ēdieni ir ļoti gardi. Baudīsim tos brīvdienās, Līgo un citos svētkos, kā arī ātri, vienkārši pagatavojamās darbdienu vakariņās – un, protams, būsim atbildīgi pret vidi un savāksim un sašķirosim atkritumus pēc ikviena grilēšanas pasākuma!