Piparu daudzveidība - kā atrast pareizo garšu savai maltītei

Padomi • 02. Oktobris, 2018
Jums šķiet, ka zināt visu par pipariem?

Padomājiet vēlreiz, jo visi pipari nav vienādi. Pipariem, tāpat kā vīnam, tiek piešķirts izcelsmes vietas nosaukums. Un gluži kā tas raksturīgs vīnam, arī dažādās teritorijās augušiem pipariem piemīt atšķirīgas īpašības. Piparu unikālo garšu veido līdzsvars starp piperīnu – ķīmisku vielu, kas nodrošina asumu, – un ēteriskajām eļļām, kas piešķir tiem raksturīgo aromātu.

Melnie pipari

Tie ir nepieciešami katrā virtuvē, jo tos var pievienot gandrīz jebkuram ēdieniem, vēlams, gatavošanas beigās. Pielietojuma iespējas ir ļoti plašas - bifšteks un zivs, mērces, dārzeņu ēdieni, cepta gaļa, grilēta gaļa, maltā gaļa, aknu ēdieni, nieres, medījums, zupas, buljoni, salātu mērces, sēnes, picas, pasta ar sieru, risoto.

izbērti melnie pipari

Jau gataviem samaltiem pipariem virtuvē vienmēr atradīsies pielietojums, taču, ņemot vērā, ka no tiem jau ir izdalījušās ēteriskās eļļas, tie nebūs tik asi un aromātiski kā svaigi malti melnie pipari. Uzglabājiet tos slēgtā traukā, sekojiet rotācijas principam un bieži atjaunojiet krājumus.

Teličeri ir vieni no labākajiem melnajiem pipariem, tie ir lieli pipari silti brūnā krāsā ar augstu ēterisko eļļu saturu. Šie pipari piešķir ēdienam viegli asu un niansētu garšu, nenomācot citas sastāvdaļas.

Citronpipari

Pateicoties tiem, gan aukstie, gan karstie gaļas, zivs, vistas gaļas, dārzeņu ēdieni kļūst par īstu delikatesi. Piemēroti arī mērču un salātu gatavošanā. Laba galda garšviela, ko var pievienot gan gatavošanas laikā, gan jau gataviem ēdieniem.

Piparu maisījums

Universāla galda garšviela, kas vienlīdz labi piemērota gan pamatēdieniem, gan mērcēm, gan dekorēšanai.

Piecu piparu maisījums

Tas parasti ir labi sabalansēts; tā garšu papildina pievienotās garšvielas. Lieto kā garšvielu gaļas, zivs, dārzeņu ēdienos, salātos un mērcēs.

Ķiplokpipari

Īpaši piemēroti ēdienu no gaļas, zivs, dārzeņiem, pastas, mērču grilētiem ēdieniem gatavošanā. Neaizstājama garšviela pelmeņiem!

Zaļie graudu pipari

Tie noderēs gaļas, aknu, vistas gaļas, zivju, siera, makaronu un veģetārajiem ēdieniem, mērcēm. Maigāki nekā melnie un baltie pipari.

Baltie graudu pipari

Paredzēti gaļas un zivju zupām, marinādēm un konserviem. Svaigi malti vai drupināti – zivīm un klasiskajai baltajai mērcei.

Kajēnas pipari

Šie faktiski nav pipari, bet paprikas paveids. Kajēnas piparus parasti izmanto pikantas garšas cienītāji, taču šķipsniņa kajēnas piparu nesabojās arī parastus ēdienus. Pirms pievienot ēdienam, tos var samaisīt ar nelielu daudzumu augu eļļas, kas tiem piešķirs patīkamu nokrāsu.

Rozā pipari

Ar savu maigo garšu lieliski papildina jebkuru ēdienu garšu, kā arī noder ēdienu dekorēšanai. Rozā pipari piemēroti teļa gaļai, piešķir interesantu garšu zivīm, vēžveidīgajiem un putnu gaļai, ceptai vai grilētai gaļai, vistas gaļai, mērcēm, augļu desertiem, siera ēdieniem, konditorejas izstrādājumiem.


Populārākie raksti