Signe Meirāne

Premium sieri: valsts, reģiona un ģimenes stāsts

Padomi • 07. Septembris, 2021
Pasaulē ir nedaudz vairāk par 1800 siera šķirnēm, vairāk nekā 400 Francijā vien.

Tie nav tikai viena veida trīspadsmit paveidi, bet gan dažādas šķirnes, kas gatavotas no dažādiem pieniem (govs, kazas, bifeļa, aitas) pēc dažādām receptēm, neskaitot vienas šķirnes sierus, kas tapuši no pavasara, vasaras, rudens vai visa gada slaukuma piena, padarot katru sieru atšķirīgu.
Siera dzīves cikls sākas dienā, kad dzīvnieks apēd tam piedāvāto barību, pēc tam dodot pienu, un beidzas ar pēdējo apēsto kumosu. Tas mirklis var pienākt dažas dienas pēc pagatavošanas kā mocarellai, maskarponei vai buratai, bet var arī sekot vairākus gadus vēlāk kā mimoletei vai parmezānam. Pat tad, ja siera recepte ir bijusi laimīga nejaušība, tās atkārtošana prasa sierdara meistarību un zināšanas, pareizu klimatu, temepratūru, laiku. Piemēram, slavenais Roquefort siers tiek izturēts tikai īpašās alās, kurās sastopamā sēnīte piešķir tam unikālo zilo krāsu un izteikto garšu. Neviens siers, kas gatavots ārpus šīs vietas, nedrīkst saukties par rokforu. Tas pats sakāms par visiem izcilajiem sieriem. Tos aizsargā ar AOC, AOP, IGT, DOP, DOC un citām izcelsmi aizsargājošām zīmēm, jo ne viens vien vēlas gatavot ko līdzīgu un nosaukt tāpat, bet tas vairs nav iespējams – vecās receptes tiek aizsargātas aiz cieņas pret vēsturi, sierdariem, reģionu un valsti.

Tāpēc siers ir stāsts par evolūciju, cilvēkiem, leģendām un galvenokārt zināšanām. Tas ir ceļojums. Nākamreiz, kad roka stiepjas pēc ierastā zīmola siera, paskaties apkārt un paņem citu. Ļauj garšai vest tevi ceļojumā!


Populārākie raksti