Olga Ļubina

Skābpiena gardums gan brokastīm, gan desertam - biezpiens

Padomi • 19. Marts, 2020
Piens un skābpiena produkti – kefīrs, jogurts, paniņas, biezpiens, siers, skābais krējums – ir vieni no senākajiem produktiem cilvēku uzturā.

Pasaules tautas jau gadsimtiem ilgi lieto uzturā govs, kazas un aitas pienu un no tiem ražotus produktus. Līdz ar graudaugiem, pākšaugiem, olām, gaļu un zivīm tas ir veselīga uztura pamats.

Šoreiz īpaši izcelsim vienu no tiem – biezpienu. Tas ir skābpiena produkts, ko iegūst, raudzējot pienu vai vājpienu ar pienskābes baktēriju ieraugu un atdalot sūkalas. Biezpienu var ražot, gan pievienojot fermentu, gan arī bez tā.

GALVENĀ BIEZPIENA VĒRTĪBA IR AUGSTS OLBALTUMVIELU SATURS. BIEZPIENĀ IR APTUVENI 14–18 GRAMI OLBALTUMVIELU UZ 100 GRAMIEM PRODUKTA.

Lielāka vai mazāka olbaltumvielu koncentrācija ir atkarīga no tauku satura. Ja biezpiens ražots no vājpiena, tātad arī biezpiens būs vājpiena un saturēs vairāk olbaltumvielu nekā pilnpiena biezpiens.

Biezpiens satur visas neaizvietojamās aminoskābes, ko cilvēka organisms pats nespēj sintezēt. Tas ir arī kalcija un fosfora avots. Šīs minerālvielas piedalās kaulaudu veidošanā, tās normalizē sirds un asinsvadu, nervu sistēmas darbību. Vēl viena biezpiena labā īpašība ir tāda, ka tajā ir maz laktozes jeb piena cukura. Tāpēc biezpienu, tāpat kā ilgāk izturētus sierus ar mazāku laktozes saturu, var lietot uzturā cilvēki ar laktozes nepanesību. Ja organisms nepietiekamā daudzumā izstrādā laktāzi – fermentu, kas šķeļ laktozi, to sauc par laktozes nepanesību jeb laktozes intoleranci, un tā izpaužas ļoti nepatīkami – kā vēdera sāpes un uzpūšanās, caureja, vemšana vai slikta dūša. Parasti šīs sūdzības parādās aptuveni 30 minūšu laikā pēc laktozi saturoša produkta apēšanas. Āzijas tautām laktozes nepanesība ir burtiski 100% gadījumu; Eiropā šis rādītājs ir daudz zemāks – aptuveni 18– 25% iedzīvotājiem var būt laktozes nepanesība.

PASAULES VESELĪBAS ORGANIZĀCIJA REKOMENDĒ SAMAZINĀT PIESĀTINĀTO TAUKSKĀBJU DAUDZUMU, KO IKDIENĀ UZŅEMAM AR UZTURU, TĀPĒC LABĀK IZVĒLĒTIES BIEZPIENU AR ZEMĀKU TAUKU SATURU.

Piemēram, vājpiena biezpiens Rimi (0,5%) satur tikai (0,5%) tauku, toties olbaltumvielu tajā ir vairāk nekā vidēji biezpienā – 22 grami uz 100 gramiem produkta.

Ja no laktozes nepanesības neciešat un parastais vājpiena biezpiens ir nedaudz apnicis, pamēģiniet to aizstāt ar Rimi klasisko Mājas sieru vai Graudaino biezpienu Rimi (3%). To sastāvā ir saldais krējums, tāpēc produkta enerģētiskā vērtība ir augstāka nekā vājpiena biezpienam. Mājas sieru var smērēt uz maizītes brokastīs, bet graudaino biezpienu pievienot salātiem, bagātinot savu maltīti ar olbaltumvielām. Labs veids, kā padarīt brokastu putru sātīgāku un garšīgāku, ir pievienot tai graudaino vai vājpiena biezpienu, kas nodrošinās ilgāku sāta sajūtu un dažādos ikdienas ēdienkarti. Sajauciet biezpienu ar zaļumiem un ķiploku, lieciet folijā ar kartupeļiem un cepiet cepeškrāsnī. Bet, ja gatavojat biezpiena plācenīšus vai plātsmaizi, atcerieties par mēru un neapēdiet visu uzreiz! Ar 3–4 plācenīšiem un ar vienu ēdamkaroti grieķu jogurta mērcīti būs pilnīgi pietiekami priekš cilvēka, kurš 8 stundas dienā pavadā pie datora darbā! Viss ir labs ar mēru!

Rakstā izmantotā literatūra:
Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. (2018) Uztura mācība. Latvijas Universitāte. Rīga.


Populārākie raksti