Liene Zemīte

Tropu čiekurs, priežu ābols - gardais ananass

Padomi • 14. Februāris, 2020
Ananass ir tropu augs, kura augļi no skata atgādina čiekuru. Tos sauc par ananasiem un pārsvarā lieto svaigā veidā – gan gabaliņos
un biezenī, gan sulā vai konservētā veidā.

No ananasu lapām iegūst izturīgu šķiedru, no kuras gatavo virves un audumus. Ananasa dzimtene ir Dienvidamerika – Brazīlijas dienvidi un Paragvaja, taču mūsdienās tas aug arī Taizemē, Kostarikā, Filipīnās, Indijā un Indonēzijā, faktiski visās tropu un ekvatoriālās joslas zemēs.

Pirmais eiropietis, kurš atveda ananasus
uz Eiropu, bija Kristofors Kolumbs. Auga nosaukums ir cēlies no vārda ananas, kas Dienvidamerikas indiāņu valodās nozīmē
“lielisks auglis”. Gvaranu valodā auglis tiek saukts par naná. Pēc ārējā izskata ananasi atgādina lielus priežu čiekurus, tāpēc angļu valodā tos tā arī dēvē – par “priežu āboliem” (pineapples).

Ananasa auglis veidojas pēc tam, kad izzied ap 200 ziedu (tie var būt dažādās krāsās). Katra zieda ogas saaug kopā vienā mums pazīstamajā auglī. Tas veidojas no divām savstarpēji saistītām spirālēm – astoņiem asniem vienā virzienā un trīspadsmit otrā.

Ananass un tā sula uzturā tiek lietota visdažādāko valstu virtuvēs. Ananasa saldā un vienlaikus nedaudz skābenā garša padara to par lielisku uzkodu, piedevu augļu salātiem, ceptai vai citādi pagatavotai gaļai, vistai, jūras veltēm, šķiņķim un picām. Kad ananasi ir termiski apstrādāti, tie kļūst mīkstāki, jo tiek sašķelta celuloze – šķiedrviela, ko satur ananasa šūnu apvalks. Ananasa gabaliņus pievieno gan desertiem, gan pamatēdieniem un uzkodām, piemēram, picām vai kā grilētas šķēles hamburgeros. Sasmalcinātus tos pievieno jogurtiem, ievārījumiem, saldumiem, saldējumiem un kūkām. Gatavojot kūkas ar želatīnu, piemēram, musa, jogurta vai augļu kūkas, jāņem vērā, ka želatīns iedarbosies daudz lēnāk, jo tā sastingšanu kavēs ananasā esošais bromelaīns – enzīms, kas sašķeļ olbaltumvielas. Lai tā nenotiktu, labāk izmantot iepriekš konservētus vai vārītus ananasus, jo karsējot bromelaīns sadalās. Toties, pateicoties bromelaīnam, ananasus var pievienot sautējumiem vai gaļas marinādei, jo tie dabiski mīkstina liellopu, cūkas un mājputnu gaļu. Ananasu sulu pasniedz gan atsevišķi, gan pievieno kokteiļiem (piemēram, slavenajai Piña Colada), un ananass lieliski iederas smūtijos.

Man ananass ir īpaši mīļš svaigās un ļoti izteiksmīgās garšas dēļ. Vislabprātāk to ēdu svaigā veidā, salātos un svaigi samaltu smūtijos.


Populārākie raksti