Pārtikas produktu uzturvielu satura norādīšana ir svarīga ne tikai tāpēc, ka mums ir tiesības zināt, no kā šie pārtikas produkti sastāv, bet arī tāpēc, lai palīdzētu mums izdarīt pareizas diētas izvēles un lai mēs varētu ievērot veselīgu un sabalansētu diētu. Vai zināt, kādu informāciju iespējams atrast uz pārtikas iepakojuma etiķetēm un kā to saprast?

Kādēļ lasīt etiķeti?

Pārtikas produktu etiķešu lasīšana palīdzēs izprast produkta sastāvu, kā arī plānot un ievērot pareizu uzturu. 

Lai zinātu, no kā sastāv produkts

Pārtikas produktu etiķetes palīdz saprast, kas ir iepakoto pārtikas produktu iekšienē. Saskaņā ar ES tiesību aktiem etiķetē jāiekļauj enerģijas saturs kilokalorijās (kcal) un kilodžoulos (kJ), kā arī tauku, piesātināto taukskābju, ogļhidrātu, cukura, olbaltumvielu un sāls daudzums uz 100 gramiem (g) vai mililitriem (ml). Šī informācija ir jānorāda vienuviet, visbiežāk tā ir atrodama iepakojuma aizmugurē. Tomēr bieži vien daļa informācijas ir norādīta arī iepakojuma priekšpusē. Produkta uzturvērtības informācija var būt norādīta vienai porcijai, tajā var būt iekļauts arī šķiedrvielu daudzums. Ja uz etiķetes ir atrodamas uzturvērtības norādes, tad produkta uzturvērtības informācijā jābūt iekļautai attiecīgai informācijai, piemēram vitamīnu un minerālvielu daudzumam.

Lai ievērotu pareizu uzturu

Katram no mums ir atšķirīgas uztura vajadzības, ko nosaka mūsu veselības stāvoklis, vecums, dzimums un enerģijas prasības. Uzturvērtības marķējums ļauj izvēlēties tos produktus, kas atbilst mūsu veselības vajadzībām un mūsu mērķiem. Piemēram, pieaugušais, kurš vēlas samazināt savu sāls patēriņu ne vairāk kā līdz 5–6 g dienā (ieteicamais limits pieaugušajiem), gūs labumu, spējot saprast pārtikas marķējumu. Lai atvieglotu savu veselīga uztura mērķu sasniegšanu, ļoti svarīgi ir apsvērt porcijas lielumu. Vienmēr laba doma ir pajautāt sev, cik daudz no šī produkta es vēlos patērēt, ņemot vērā tā uzturvērtības informāciju? Paturiet prātā, ka daudzums, ko apēdat, var atšķirties no tā, kas norādīts kā viena porcija.

Lai zinātu, kāda ir produkta loma visas dienas uzturvielu kontekstā

Produkta etiķetē var būt norādīts arī tā uzturvielu saturs procentos no ieteicamās dienas devas (IDD). IDD norāda uzturvielu un enerģijas daudzumu, kas ikdienu nepieciešams veselīgai un sabalansētai diētai.
Pašreizējā IDD informācija ir balstīta uz patēriņu, kas nepieciešams vidējam pieaugušajam ar 2000 kcal diētu. IDD ir noteikta Eiropas tiesību aktos un balstās uz Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) zinātniskiem ieteikumiem. 
Piemēram, ja produkts satur 4,9 g tauku, tas satur 7% no IDD, kas taukiem ir 70 g. IDD parasti tiek norādīta produkta aizmugurē, bet daži ražotāji to norāda arī iepakojuma priekšpusē. Tā kā produktu izmēri var atšķirties, ir lietderīgi salīdzināt produktus pēc enerģijas un uzturvielu daudzuma uz 100 g. Noderīga var būt arī informācija par porciju, gadījumos kad tiek salīdzināti tādi produkti, kas paredzēti vienai personai.

Tā kā ikviena cilvēka uztura prasības ir atšķirīgas, IDD nav paredzēts izmantot kā mērķi. Šī informācija ir vadlīnijas, lai palīdzētu veikt individuālas izvēles.

Ko var uzzināt no pārtikas produkta sastāvdaļu saraksta?

Pārtikas produkta sastāvdaļu saraksts atklās Tev daudz noderīgu informāciju. 

Likums nosaka, ka produkta sastāvdaļu sarakstam jābūt norādītam dilstošā secībā. Tas nozīmē, ka pirmā sarakstā minētā sastāvdaļa veido lielāko produkta daļu. Tātad, ja vēlaties iegādāties, piemēram, labas kvalitātes šokolādi, jāmeklē tāds produkts, kura sastāvdaļu sarakstā kā pirmā ir norādīta šokolāde. Dažreiz produktos tiek norādītas precīzs sastāvdaļu procentuālais daudzums, tādējādi palīdzot patērētājam izvēlēties viņa vēlmēm atbilstošu produktu.

Ja produkts satur “E” pārtikas piedevas, tas jānorāda ar burtu “E” un atbilstošo ciparu kombināciju. Tomēr dažreiz ražotāji šīs pārtikas piedevas sastāvdaļu sarakstā norāda ar to zinātnisko nosaukumu, tā radot nepatiesu iespaidu, ka produktā nav “E” vielu. Šī iemesla dēļ jābūt uzmanīgiem, vienmēr ieteicams pārbaudīt visus nezināmos sastāvdaļu nosaukumus un “E” vielu numurus. Zem “E” numura var būt paslēptas arī dabā sastopamas krāsvielas (piemēram, karotīns, ko iegūst no dārzeņiem, tiek atzīmēts arī kā E 160a), bet dažas riskantas sastāvdaļas var palikt nepamanītas.

ES tiesību akti paredz arī alergēnu norādīšanu atsevišķi un to izcelšanu tekstā. Ja produkts nesatur alergēnus, bet tajā ir iespējams atrast dažas alergēnu daļiņas, tas ir jānorāda uz iepakojuma, piemēram: “Produkts var saturēt nelielu daudzumu (alergēns)”. Tas ir nepieciešams, lai atvieglotu drošu pārtikas produktu izvēli cilvēkiem ar pārtikas nepanesību vai alerģiju.

Uz pārtikas produktiem jābūt norādītai informācijai par to izcelsmes valsti vai vietu. Tāpēc pat gadījumos, kad produkta iepakojums rada asociācijas ar kādu izcelsmes valsti, šo informāciju ir vērts salīdzināt ar uz etiķetes norādīto.

Kā uz pārtikas produktiem tiek norādīts to uzglabāšanas laiks?

Pārtikas produktu uzglabāšanas laiks parasti ir norādīts uz to etiķetes kā derīguma termiņš vai kā “izlietot līdz” datums.

Derīguma termiņš

Tas norāda, cik ilgi pārtikas produktam būtu jāsaglabā tā visaugstākā kvalitāte, piem., garša. Daži pārtikas produkti, kam tiek norādīts derīguma termiņš, ir konservēti, žāvēti un saldēti pārtikas produkti.

“Izlietot līdz” datums

Šis datums norāda, cik ilgi pārtikas produktu var droši lietot, ja tas uzglabāts noteiktajos uzglabāšanas apstākļos. Līdz ar to šie produkti var izraisīt saindēšanos ar pārtiku, ja tos patērē pēc norādītā datuma. Daži pārtikas produkti, kam tiek norādīts “izlietot līdz” datums, ir atdzesēti piena produkti, termiski apstrādāta gaļa un gatavi salāti.

Uzglabāšanas laika norādīšanas mērķis ir palīdzēt patērētājiem veikt drošu un apzinātu pārtikas produktu izmantošanu. Pārtikas produktu norādītais uzglabāšanas laiks jāuzskata par patiesu tikai tad, ja produkts ir iegādāts neskarts un nebojāts. Patērētājiem vienmēr jāievēro ražotāja norādījumi par produkta uzglabāšanu, jo īpaši ieteicamo temperatūru un produkta derīguma termiņu pēc tā atvēršanas. Tāpat ieteicams, lai patērētāji pārtikas iegādes laikā ņemtu vērā informāciju par tās uzglabāšanas laiku, lai izvairītos no pārtikas izšķērdēšanas. Piemēram, atšķirībā no pārtikas produktiem ar “izlietot līdz” datumu, daudzus pārtikas produktus ar derīguma termiņu ir droši patērēt, arī ja tas ir pagājis.

Kas ir uzturvērtības un veselīguma norādes?

Uzturvērtības un veselīguma norādes liecina, ka produktam piemīt kāda labvēlīga īpašība, pateicoties kādai vai vairākām tā sastāvdaļām. Šīm norādēm jāatbilst Eiropas Savienības noteikumiem, kas aizsargā patērētājus no mānīgiem mārketinga centieniem, tādējādi ļaujot taisnīgi salīdzināt produktus.

Uzturvērtības norādes pauž, liek domāt vai netieši norāda, ka pārtikas produktam ir sevišķi labvēlīgas uzturīpašības. Pastāv saraksts ar noteiktām uzturvērtības norādēm, ko ir ļauts izmantot. Piemēram:

  • “mazkaloriju” nozīmē, ka produktam ir mazāk nekā 40 kcal uz 100 g (cietvielām) vai mazāk nekā 20 kcal uz 100 ml (šķidrumiem);
  • “samazināts (uzturvielas nosaukums) saturs” nozīmē, ka produkts satur par vismaz 30 % mazāk norādītās uzturvielas salīdzinājumā ar līdzīgu produktu.

Veselīguma norādes pauž, liek domāt vai netieši norāda, ka pastāv saikne starp pārtikas produktu vai kādu tā sastāvdaļu un tā ietekmi uz veselību, piemēram: “satur kalciju, kas ir nepieciešams kaulu attīstībai”. 

Eiropas Savienībā uz etiķetēm ir atļautas tikai zinātniski pierādītas norādes. Neskatoties uz to, etiķetes tāpat vēlams uzmanīgi izpētīt. Produkts ar zemu tauku saturu vai produkts, kas ir pilngraudu avots, var saturēt daudz kaloriju vai sāls, kas var neatbilst personas individuālajām vajadzībām.

Lai mūsu pircējiem būtu vieglāk orientēties veikalu plauktos un veikt apzinātu izvēli, uz Rimi privātas preču zīmes produktu iepakojumiem, atspoguļojot likumdošanā atļautās uzturvērtību īpašības, mēs vienmēr lietojam vienādus simbolus:

Vairāk par šo vizuālo valodu var uzzināt šeit