Sastāvdaļas
Sastāvdaļas
-
liellopa gaļas šķiņķis1,2 kg
-
olīveļļa1 1/2 ĒK
-
kaltēts rozmarīns1 ĒK
-
gaļas kopējās garšvielas2 ĒK
-
eļļa apcepšanai uz pannas60 ml
-
kaprona vai kokvilnas striķiscepšanai
Piedevām
-
Bietes6 gab.
-
šalotes sīpoli8 gab.
-
rozmarīns5 zariņš
-
ķiploks1 gab.
-
olīveļļa2 ĒK
Mērcei
-
balzamiko etiķis30 ml
-
brūkleņu džems3 ĒK
-
liellopa buljons100 ml
Pagatavošana
Vērts zināt
Šī recepte ir pielāgota 8 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Cepeti stingri sasien ar striķi. Apsmērē ar eļļu un apviļā garšvielās no visām pusēm.
Sagatavo saknes cepšanai. Noskalo bietes, ja vēlies, nomizo un sagriez mazākos gabalos.
Tāpat šalotes sīpolus vari nomizot un cept veselus vai vienkārši pārgriezt uz pusēm ar visu mizu un cept, tā iegūstot papildu garšu.
Dārzeņus liec cepeša traukā, lai pa vidu atliktu vieta cepetim. Pārlej tiem eļļu, pievieno ķiploku daivas, rozmarīnu un sāli.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
Pannā lej vīnogu kauliņu eļļu un liec cepeti.
Eļļai jābūt gana daudz, lai gaļa nedegtu.
Cep cepeti, nepārtraukti to grozot, ripinot pa pannu, līdz izveidojas garoziņa. Jācep uz vidējas liesmas 10 minūtes.
Liec cepeti cepeša traukā, pārlej ar eļļu, kas izkāsta caur sietu, lai izvairītos no piedegušām garšvielām.
Cep 45 minūtes, ja vēlies ideālu vidēji ceptu cepeti (iekšējai temperatūrai jāsasniedz 65 grādi).
Ja cepetis būs biezāks vai plānāks, nekā redzams attēlā, gatavošanas laiks var atšķirties.
Ļauj cepetim nostāvēties vismaz 15 minūtes, pirms griez.
Pa to laikupagatavo mērci. No cepeša pannas izlej cepeša sulu mērču katlā un pielej buljonu.
Sāc vārīt, pielej balzamiko un pievieno džemu.
Savāri, nogaršo, ja nepieciešams, pieliec sāli vai cukuru.