Liellopa gaļas cepetis

  • Sagataves 35min ,  Gatavošana 55min
  • Vidēji grūti

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas

  • liellopa gaļas šķiņķis
     1,2 kg
  • olīveļļa
     1 1/2 ĒK
  • kaltēts rozmarīns
     1 ĒK
  • gaļas kopējās garšvielas
     2 ĒK
  • eļļa apcepšanai uz pannas
     60 ml
  • kaprona vai kokvilnas striķis
      cepšanai

Piedevām

  • Bietes
     6 gab.
  • šalotes sīpoli
     8 gab.
  • rozmarīns
     5 zariņš
  • ķiploks
     1 gab.
  • olīveļļa
     2 ĒK

Mērcei

  • balzamiko etiķis
     30 ml
  • brūkleņu džems
     3 ĒK
  • liellopa buljons
     100 ml

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 8 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Cepeti stingri sasien ar striķi. Apsmērē ar eļļu un apviļā garšvielās no visām pusēm.

Sagatavo saknes cepšanai. Noskalo bietes, ja vēlies, nomizo un sagriez mazākos gabalos.

Tāpat šalotes sīpolus vari nomizot un cept veselus vai vienkārši pārgriezt uz pusēm ar visu mizu un cept, tā iegūstot papildu garšu.

Dārzeņus liec cepeša traukā, lai pa vidu atliktu vieta cepetim. Pārlej tiem eļļu, pievieno ķiploku daivas, rozmarīnu un sāli.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

Pannā lej vīnogu kauliņu eļļu un liec cepeti.

Eļļai jābūt gana daudz, lai gaļa nedegtu.

Cep cepeti, nepārtraukti to grozot, ripinot pa pannu, līdz izveidojas garoziņa. Jācep uz vidējas liesmas 10 minūtes.

Liec cepeti cepeša traukā, pārlej ar eļļu, kas izkāsta caur sietu, lai izvairītos no piedegušām garšvielām.

Cep 45 minūtes, ja vēlies ideālu vidēji ceptu cepeti (iekšējai temperatūrai jāsasniedz 65 grādi).

Ja cepetis būs biezāks vai plānāks, nekā redzams attēlā, gatavošanas laiks var atšķirties.

Ļauj cepetim nostāvēties vismaz 15 minūtes, pirms griez.

Pa to laikupagatavo mērci. No cepeša pannas izlej cepeša sulu mērču katlā un pielej buljonu.

Sāc vārīt, pielej balzamiko un pievieno džemu.

Savāri, nogaršo, ja nepieciešams, pieliec sāli vai cukuru.

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!