Līgo siers

  • Sagataves 2h ,  Gatavošana 4h
  • Vidēji grūti

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas

  • Biezpiens
     1 kg
  • Trekns piens (vismaz 3,5%, 4%)
     5 L
  • Ūdens
     0.5 L
  • Olas
     5 gab.
  • Sviests
     100 g
  • Ķimenes
     50 g
  • Rupjā sāls
      pēc garšas
  • Citrons
     1 gab.

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 20 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Iesaka Rimi Gardēde Ilze Jurkāne: ”Katra kārtīga saimniece būs sarūpējusi pati savu īpašo Jāņu sieru! Lai garšo labi visā Latvijā! ”

Ielej katlā pienu un ūdeni, karsē līdz gandrīz sāk vārīties. Iemaisa smalki sadrupinātu biezpienu. Pievieno 20–30 pilienus citrona sulas. 

Vāra uz lēnas uguns apmēram 15 minūtes. Kad izveidojušies kunkuļi, masu nokāš caur mitru marli.  Marlē esošo masu ripina, lai notek sūkalas. (Es sūkalas neleju ārā, jo man tās garšo un ir veselīgas!) 

Katlā izkausē sviestu kopā ar ķimenēm. Liek masu atpakaļ katlā, pievieno 1–2 ēd. k. sāls un sakultas olas. 

Maisot karsē līdz veidojas viendabīga masa, kas veļas kunkulī. To ietin marlē un ar visu marli liek māla traukā. 

Uzliek slogu un noliek aukstumā uz vairākām stundām līdz atdzisis un sastindzis. 

Noņem marli, liek uz šķīvja un dekorē ar ziediem un ozollapām.

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!