Paipalu olu majonēze

  • Sagataves 10min ,  Gatavošana 30min
  • Vidēji grūti

Sastāvdaļas

Majonēzei

  • Paipalu olas
     4 gab.
  • Dižonas sinepes
     1 TK
  • Ķiploks (izspiests caur ķiplokspiedi)
     7 g
  • Jūras sāls
      pēc garšas
  • Svaigi malti melnie
     
  • Vīnogu kauliņu eļļa
     120 ml
  • Citrona sula
     1 ĒK

Aioli

  • Ķiploks (izspiests caur ķiplokspiedi)
     1 daiviņas
  • Safrāns vai kūpinātas paprikas pulveris
     
  • Karsts ūdens
     1 ĒK

Otrās dienas mērcei

  • Vārītu olu dzeltenumi
     
  • Smalki sakapāti kaperi
     
  • Smalki sakapāti gurķīši
     
  • Smalki sakapāti pētersīli, baziliks, maurloki
     

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 2 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Majonēze

Bļodā liec olas, sinepes, ķiplokus, sāli, piparus un sajauc ar putojamo slotiņu.  

Aktīvi putojot bez apstājas, lēnā straumītē lej klāt eļļu. Pēc kāda laika liešanu pārtrauc, bet turpini kult un pārbaudi gatavību. Tad atkal lej klāt eļļu un kul, līdz iegūsti nepieciešamo majonēzes konsistenci (masai jābūt biezai).

Beigās pievieno citrona sulu un iemaisi.

Majonēzi var gatavot arī blenderī. Tādā gadījumā liec blenderī visas sastāvdaļas, izņemot eļļu, samaisi un tad, blendējot ar vismazāko ātrumu, lej klāt eļļu, līdz masa sabiezē.

Aioli

Lai pagatavotu aioli, majonēzei pievieno paprikas pulveri un ķiplokus.

Ja gatavo ar safrānu, liec to ēdamkarotē karsta ūdens un ļauj 10 minūtes ievilkties, pēc tam iemaisi majonēzē.

Otrās dienas mērce

Gatavojot Otrās dienas mērci, visas sastāvdaļas samaisi ar majonēzi, izvēloties proporcijas.

Man patīk pievienot daudz zaļumu, savukārt olas – tik, cik ir.

Labprāt izmantoju tieši dzeltenumus, baltumus atstājot kādam citam ēdienam.

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!