Spinātu kišs

  • Sagataves 10min ,  Gatavošana 50min
  • Vidēji grūti

Sastāvdaļas

Mīklai

  • Smalkie kviešu milti
     220 g
  • Polenta (der pilngraudu vai vienkārši kviešu milti)
     30 g
  • Sāls
      šķipsniņa
  • Cukurs
      šķipsniņa
  • Aanīsa sēklas vai citas garšvielas
      šķipsniņa
  • Auksts sviesta (sarīvēts uz rupjās rīves)
     170 g
  • Smalki sarīvēta cietā siers
     30 g
  • Ūdens
     60 ml
  • Ola
     1 gab.

Pildījumam

  • Spinātu lapiņas
     120 g
  • Timiāna lapiņas (var izmantot kaltētas)
     1 TK
  • Muskatrieksts
     
  • Saldēti zaļie zirnīši
     150 g
  • Fetas siers gabalos
     150 g
  • Saldais krējums
     200 ml
  • Olas
     3 gab.
  • Ķiploks (nomizota un caur ķiplokspiedi izspiests)
     15 g
  • Ementāles siers (sarīvētas uz rupjās rīves)
     70 g
  • Jūras sāls
      pēc garšas
  • Svaigi malti melnie pipari
      pēc garšas

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 2 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Gatavo mīklu. Traukā ieber miltus un garšvielas ar sāli un cukuru. Pievieno sviestu un, ar pirkstu galiem beržot, izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Dari to ātri, lai sviests nesasilst. Pieber un iemaisi sieru.

Tad pievieno ūdeni un olu un mīci, līdz mīkla kļūst viendabīga, bet nepārmīci, jo tad tā būs cieta.

Savel mīklu bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.

Ietauko cepamo formu 23–25 cm diametrā. Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Izrullē mīklu 5 mm biezu un ieklāj formā, noklājot gan pamatni, gan sānus. Kārtīgi piespied, nogriez lieko nost un sadursti ar dakšiņu.

Virsū liec cepamo papīru un uzber cepamās pupiņas, lai forma ir pilna. Tad liec krāsnī cepties.

Pēc 10 minūtēm noņem cepamo papīru ar visām pupiņām un cep vēl 10 minūtes. Samazini krāsns temperatūru uz 180 grādiem.

Bļodā ar putojamo slotiņu samaisi olas ar saldo krējumu, sāli, pipariem un ķiplokiem. Vari izmantot arī blenderi.

Uz ceptās pamatnes liec pusi Ementāles siera, spinātus, zirnīšus, fetu, timiānu un ielej krējuma masu.

Uzber sieru, uzrīvē muskatriekstu un liec cepties krāsns vidējā nodalījumā uz 25‒30 minūtēm, līdz vidū pildījums it kā ir stingrs, bet vēl mīksts.

Gatavošanas laiks atkarīgs arī no tā, cik liela ir forma. Virsiņai jābūt skaisti zeltainai.

Izņem kišu no krāsns un atdzesē formā.

Kišu pasniedz, kamēr tas ir vēl silts, bet ne karsts. Man vislabāk patīk to pasniegt kopā ar salātiem, kas pārslacīti ar olīveļļu.

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!