Svētku galds – bagātīgs, bet bez pārmērībām

Svētku laiks vairs nav aiz kalniem, un cilvēku domas pavisam drīz būs aizņemtas ar dāvanu iegādi un gardu cienastu sarūpēšanu. Kādus produktus celt galdā, kādus jaunus ēdienus pagatavot, bet, pats galvenais, – kā svētku burzmā saglabāt mieru, nepārēsties un nepieņemties svarā?

Noteikti jāpatur prātā, ka svētki nav ikdiena. Svētkos mēs, protams, atļaujamies apēst kaut ko vairāk un garšīgāk nekā ikdienā, taču ir svarīgi, lai svētku sajūta netiktu pārmērīgi paildzināta. Saldumi un gardie ēdieni, ko esam iecienījuši svētkos, nav jāēd vēl nedēļu vai pat mēnesi pēc svētkiem!

Pārdomājiet svētku ēdienkarti jau laikus. Ieplānojiet, ko celsiet galdā. Ja gaidāt ciemiņus – pārrunājiet vakariņu ēdienkarti un vienojieties, kādu cienastu viņi atnesīs, lai jūs nedublētu viens otru un nepagatavotu vairāk, nekā varēsiet apēst. Nevajadzētu pārēsties tikai tāpēc, lai ēdiens nesabojātos.

Svētku galdā obligāti jābūt daudz dārzeņiem – gan svaigā veidā, sagrieztiem strēmelēs, gan dažādos salātos! Kā piedevas var izmantot grilētus dārzeņus, neaizraujoties ar tādām klasiskajām piedevām kā rīsi vai kartupeļi.

Aizmirstiet par salātiem ar majonēzi! Laiks iemācīties iztikt bez šī produkta un tā vietā kā mērci izvēlēties dažādas augu eļļas – olīveļļu, ķirbju sēklu vai mandeļu eļļu. Salātiem uzreiz parādās citas garšas nianses. Izmēģiniet arī citrona vai laima sulu, pievienojiet eļļai Dižonas sinepes, iepiliniet salātos nedaudz balzametiķa vai baltvīna etiķa, pārkaisiet tos ar oregano vai citām savām iecienītajām garšvielām.

Neaizmirstiet, ka neatņemama svētku galda sastāvdaļa ir arī ūdens. Ielejiet ūdeni skaistā karafē un pievienojiet piparmētras, dzērvenes, apelsīna vai greipfrūta šķēli. Dzeriet mazāk saldinātu dzērienu un alkohola, it īpaši nevajadzētu tos apvienot. Atcerieties, ka alkohols slāpē sāta sajūtu. Tāpēc, ja gribat svētkos ēst mazāk, lietojiet mazāk alkoholu saturošu dzērienu!

Un, kas ir pats svarīgākais – kad svētki pagājuši, dzeriet vairāk ūdens, ēdiet vieglāk sagremojamus, mazāk treknus, mazāk sālītus ēdienu, vairāk uzturieties svaigā gaisā un esiet aktīvi. Garšīgs ēdiens, protams, ir neatņemama svētku sastāvdaļa, taču tas nav vienīgais svētku atribūts vai to vienīgā izpausme. Vairāk sarunājieties, spēlējieties ar bērniem un baudiet laiku, ko pavadāt kopā ar draugiem un ģimenes locekļiem!

Veselīgam dzīvesveidam

21. Oktobris, 2019


Lasi vairāk