Cūkgaļa – piemērota jebkurai dienai


 

Cūkgaļa ir maiga un sulīga, ar labu garšu, piemērota gan ikdienai, gan svētkiem. Turklāt tā ir savas cenas vērta. Izņemot pāris iekšējos orgānus, ēšanai ir piemērotas visas cūkas ķermeņa daļas – sākot no gardās filejas un beidzot ar kājām.

Cūkgaļai jābūt labi izceptai, bet ne pārceptai. Tad tā var kļūt sausa un sīksta. Labs veids, kā iegūt sulīgu, bet labi izceptu cūkgaļu, ir cept to ilgi zemā temperatūrā.

Līdzās tradicionālajiem latviešu ēdieniem cūkgaļu vērts pagaršot arī dažādos Āzijas ēdienos, un kraukšķīga bekona šķēle noteikti iederēsies kārtīgās angļu brokastīs ar ceptām olām.
 

Kā nopirkt cūkgaļu?

Labai cūkgaļai ir gaiši sārta nokrāsa. Tā ir viegli mitra, bet ne acīmredzami slapja vai eļļaina. Tauki ir balti. Ādai jābūt sausai un tā noteikti nedrīkst būt gļotaina. Cūkgaļa parasti tiek iegūta no aptuveni sešus mēnešus vecām cūkām. Gaļa no vecākām cūkām ir pārāk šķiedraina, tāpēc no tādas ir grūti pagatavot garšīgu ēdienu.

Kā cūkgaļu uzglabāt?

Uzglabā cūkgaļu ledusskapja apakšējos plauktos, tālāk no gataviem ēdieniem. Ja gaļu esi iegādājies slēgtā iepakojumā, uzglabā to tādā veidā. Gaļa bez slēgta iepakojuma, jāievīsta papīrā vai pārtikas plēvē. Vaļēji nopirktu malto gaļu ledusskapī var uzglabāt pāris dienas, pārējās daļas – trīs līdz četras dienas. Ja gaļas pagatavošana tiek atlikta, to var ielikt saldētavā, kur cūkgaļu var uzglabāt no četriem līdz sešiem mēnešiem.

Cūkas krūtiņa bez kaula šķēlēs

Pērc e-veikalā

Cūkas kakla karbonāde bez kaula šķēlēs 

Pērc e-veikalā

Cūkgaļas karbonāde bez kaula šķēlēs

Pērc e-veikalā

Pleca karbonāde ir viens no viskvalitatīvākajiem cūkgaļas gabaliem, jo ir ļoti sulīga, tādēļ īpaši piemērota grilēšanai un cepšanai uz restēm. Turklāt šī gaļa ir lieliska izvēle arī sautēšanai un kūpināšanai.

Cūkgaļas sadalīšanas shēma

1. Vaigs 2. Kakla/skausta gabals 3. Kakla karbonāde 4. Muguras karbonāde
5. Muguras mīkstums 6. Muguras fileja 7. Astes gabals 8.–9. Šķiņķis
10. Šķiņķa ārējā daļa 11. Pakaļējā kāja 12. Sānu gabals 13.–14. Ribas
15.–16. Priekšējais stilbs 17. Krūts 18. Priekšējā kāja 19. Vēdera gabals

 

Ar kādu iekšējo temperatūru gaļa ir gatava?

Karē, sānu gabals
80–85 °C
Kakla karbonāde
72 °C
Priekškāja, cepetis, muguras fileja un karbonāde
70 °C