Vistas gaļa – veselīgs ēdiens katru dienu

Vistas gaļa ir veselīgs produkts, ko vērts iekļaut ikdienas maltītēs. Pareizi pagatavota, tā garšos visai ģimenei – gan lieliem, gan maziem.

Pieci iemesli, kāpēc maltītē ir vērts iekļaut vistas gaļu

  • Vistas gaļa ir liesa un tādējādi satur maz tauku. Vistā ir arī mazāk piesātināto tauku nekā sarkanajā gaļā. Vislielākais taukus saturs ir ādā, tāpēc, ja vēlies izvairīties no tauku patēriņa, ādu vislabāk noņemt nost.
  • Vistas gaļā ir 20 g olbaltumvielu uz 100 g gaļas. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc vistas gaļu uzturā regulāri lieto veselīga uztura cienītāji. 
  • Salīdzinot ar citiem gaļas veidiem, vistas gaļai ir zemāks holesterīna līmenis (izņemot ādu). 
  • Vistas gaļa satur cilvēka organismam nepieciešamus vitamīnus – A, B6, B12 u.c., kā arī būtiskas minerālvielas.
  • Visbeidzot, vistas gaļa ir ne vien veselīga, bet arī ļoti garšīga. Vistas gaļas ēdienu variāciju ir daudz – atliek vien atrast to, kas vislabāk garšos tev un tavai ģimenei. 

Vistas gaļas apstrāde un uzglabāšana

  • Jēla gaļa rūpīgi jāapstrādā un pareizi jāuzglabā, jo tā satur daudz baktēriju. Virtuves dēlīti un nazi, ko izmanto putna griešanai, vienmēr kārtīgi nomazgā ar siltu ziepjūdeni. 
  • Jēlu gaļu uzglabā ledusskapja apakšējā plauktā, lai tā nepilētu uz citiem produktiem. Savukārt jau apstrādātu gaļu (ceptu, vārītu) uzglabā ledusskapja augšējā plauktā, lai tā nenonāktu saskarē ar jēlu gaļu. 
  • Putna gaļa ledusskapī var kļūt sausa, tāpēc to vēlams iesaiņot pārtikas plēvē vai apziest ar saulespuķu eļļu. 

Kā sagriezt veselu vistu?

  • Sagrieztajiem gabaliem jābūt ne vien glītiem, bet gaļai arī viegli, bez sadrupšanas jāatdalās no kauliem. 
  • Vistas gaļas griešanai izmanto garu un tievu nazi, kam ir smails asmens. Nazim ir jābūt ļoti asam. Labs palīgs būs arī gaļas dakša. 

Vistas pagatavošana

Neliela izmēra putnu ieteicams cept krāsnī, bet lielākus un vecākus putnus – sautēt vai karsēt buljonā. Pirms ķeries klāt gatavošanai, rūpīgi izvēlies atbilstoša izmēra pannu vai katlu. 

  • Krāsnī gatavots vistas cepetis nodrošinās sātīgas vakariņas visai ģimenei. Lai vistas gaļa nekļūtu sausa, svarīgi ievērot gatavošanas temperatūru, gatavošanas ilgumu, kā arī taukvielu daudzumu (tā dāsni jāapziež ar eļļu vai sviestu). 
  • Karsēšana buljonā – vēl viens vistas gatavošanas veids. Iznākums būs aromātisks buljona šķidrums, ar ko iespējams aplaistīt ēdienu vai arī izmantot zupu un mērču gatavošanā. Būtisks nosacījums – vista ir jākarsē, nevis jāvāra, tāpēc gatavošanas process ir salīdzinoši ilgs, lai gaļa nepaliktu sīksta. 
  • Uz pannas parasti cep nelielus vistas gabaliņus – rekomendējam pagatavot tos svaigi saberztu maizes drupatu apvalkā, kas atgādinās populāras ātrās uzkodas. Šādi gatavota vistas gaļas lieliski garšos kombinācijā ar svaigiem dārzeņu un lapu salātiem. Cepot gaļu pa daļām, vienmēr notīri pannu, lai maizes drupatas nepiedegtu. 
     

Rimi GreatLlife cāļa stilbi bez locītavām

Mūsu zīmols Rimi Greatlife ir palīgs veselīgākām produktu izvēlēm. Latvijā ražotās gaļas sastāvā ir daudz olbaltumvielu, turklāt vistu audzēšanā nav izmantotas antibiotikas. 

Rimi  cāļu mazā fileja bez augšējās cīpslas

Rimi cāļu filejas bez augšējās cīpslas atvieglo gaļas pagatavošanu, lai rezultāts būtu vēl maigāks un garšīgāks.

Rimi  cāļa fileja 

Rimi Latvijā ražotās cāļu krūtiņas filejas būs lieliska izvēle gan grilam, gan iecienītu recepšu pagatavošanai uz pannas.

Vistas gaļas sadalīšanas shēma

1. Krūtiņa 2. Spārniņi 3. Augšstilbs 4. Šķiņķi
5. Fileja      

 

Ar kādu iekšējo temperatūru gaļa ir gatava?

Vistas krūtiņa, fileja
60 °C
Stilbi, spārni
80 °C
Vesels vistas cepetis
74 °C