Normunds Baranovskis

Dažādu gaļu šašliks: kā marinēt, lai izceltu gaļas labākās īpašības?

Padomi • 02. Jūnijs, 2021
Daži uzskata, ka gaļa ir jāmarinē ilgi, citiem šķiet, ka pietiek ar dažām minūtēm, vēl kādam vispār patīk marinēt pēc cepšanas, un visiem ir taisnība. Gatavojot dažādas gaļas, izmantojot dažādas marinādes un dažādas cepšanas tehnikas, esmu sapratis, ka nav tāda viena pareizā vai nepareizā veida, kā pagatavot gaļu. Protams, man ir daži principi, bet gatavošanas un marinēšanas laikā ļaujos iziet arī ārpus ierastajiem rāmjiem.
 

Katram gaļas veidam ir piemērotākās garšvielas, garšaugi un piedevas, kas vislabāk izcels gaļas garšu. Te būs mani ieteikumi, bet tu noteikti vari tos miksēt un papildināt.

  • Liellopa gaļa un medījumi: angļu un franču sinepes, mārrutki, dažādi pipari, sojas un austeru mērce, ingvers, sīpols, čili, ķiploks, raudene, sarkanvīns, izteiktas garšas alus, kadiķogas, selerija, kanēlis, rozmarīns un timiāns.
  • Cūkgaļa: sīpoli, pipari, augļu etiķis, kefīrs, plūmes, āboli, krievu un pilngraudu sinepes, sidrs, alus, baltvīns, salvija, ķiploks, pētersīļi, ingvers, sojas mērce, salami un čorizo desa, kūpināta paprika, brendijs, barbekjū mērce.
  • Jēra gaļa: jogurts, piparmētra, rozmarīns, olīveļļa, ķiploks, salvija, tomāti, selerija, paprika, baltvīns, sarkanvīns, karija un harisas pastas, raudene, pētersīļi, citrona miza un sula.
  • Truša gaļa: olīveļļa, sviests, ķiploks, medus, piparmētra, baltvīns, tumīgs alus, raudene, pētersīļi, burkāns, kanēļa miza, ogas, lauru lapas, brendijs, kaperi, marinēts gurķis, puravs.
  • Pīle: sīpols, ķiploks, rozmarīns, salvija, medus, sojas mērce, ogas, granātāboli, baltvīns, portvīns, pipari, sarkanie sīpoli.
  • Putna gaļa (cālis, vista, tītars): salvija, rozmarīns, estragons, citrusaugļi, pētersīļi, timiāns, dille, ķiploks, kūpināta paprika, tomāti, ingvers, citrons, citronzāle, laims, bekons, čorizo desa, Kajēnas pipari, baltvīns, sausais sidrs, gaišais un tumšais alus, barbekjū mērce.

Ja izvēlēsies katrai gaļai atbilstošās garšu nianses, tev noteikti izdosies ļoti gards šašliks vai grilētas gaļas gabals. Iesaku liesākiem gaļas gabaliem – filejām un karbonādēm ar vai bez kaula – izmantot uz eļļas, bārbekjū tipa vai skābpiena produktiem bāzētas marinādes. Lieliski der arī majonēze, kas principā tā pati eļļa vien ir. Šāda tipa marinādes piešķirs gaļas gabalam tik ļoti pietrūkstošo sulīgumu. Pretējā gadījumā ar liesiem gabaliem jābūt uzmanīgiem, tos nedrīkst pārcept, tad tie kļūst sausi.

Gatavojot šašliku, iesaku izmantot gaļu ar taukumu, iemarinēt izteiksmīgās garšu kombinācijās un ļauties grilēšanas priekiem. Ja esi iegādājies labas kvalitātes gaļu grilēšanai, bet jāgrilē uzreiz, iesaku marinādi gatavot daudz koncentrētāku, nekā to būtu darījis, ja marinētu visu nakti. Kārtīgi ierīvē gaļu un, pat grilējot, vari pievienot vēl marinādi. Gabalus arī var sagriezt daudz mazākus, nekā esi ieradis griezt, tas ļaus marinādei izpaust savu garšu izteiksmīgāk.

Ir vēl viens ļoti labs veids, kā piešķirt šašlikam ideālu garšu, marinējot pēc cepšanas. Saspraud gaļu uz iesmiem, grilē, kamēr gatavi, un tad karstus liec bļodā ar marinādi, kārtīgi samaisi un atstāj ievilkties uz dažām minūtēm, pārsedzot ar pārtikas plēvi vai vāku. Gaļa izdosies fantastiska!

Arī Rimi stendos Mani Gardumi un leduskapjos pie šaslikiem ir nopērkamas jau iemarinētas gaļas. Tur var atrast dažādas ar garšvielām vakuuma maisā pagatavotas gaļas. Vakariņas varēsi pagatavot īpaši ātri – uzmet uz grila un uzsildi; tas ir viss, kas jādara, lai izdotos lielisks ēdiens. Ja tomēr vēlies gatavot pats, ļaujies eksperimentiem, tici savai garšas izjūtai un izmēģini jaunas garšas, jo garšu pasaule ir plaša kā visums. Neieslīgsti nostalģijā ar etiķi un sīpoliem, esi radošs un vesels ēdis!


Populārākie raksti