Mārcis Mitrevics

Vīns bez alkohola jeb dealkoholizēts vīns

Vīna cienītājiem • 29. Maijs, 2025
Dzīvē netrūkst nepieciešamības vai vienkārši kāres nogaršot bezalkoholisko alu vai vīnu. Nereti nākas vilties, atklājot, ka bez “sliktā” alkohola dzērienam trūkst arī raksturīgās smaržas un garšas īpašību. Kāpēc tā? Vai tiešām nav iespējams pagatavot vīna bezalkoholiskos ekvivalentus ar izteiktāku raksturu? Lai atbildētu, iepazīstināšu jūs ar dažādām dealkoholizācijas metodēm.

Rūgšanas procesam, kurā kā viens no galaproduktiem rodas alkohols, galvenā izejviela ir jebkura veida cukurs un to iekārojošs raugs. Vīna gadījumā tā ir salda vīnogu sula, kas mūsdienu izpratnē un likumdošanā par vīnu netiek uzskatīta. Tātad – lai vīnu vai dzirkstošo vīnu sauktu par bezalkoholisku, tas no sākuma jāpagatavo kā alkoholisks un tad kaut kā jātiek vaļā no alkohola.

Visvienkāršākais veids, kā no tā atbrīvoties, ir alkoholu iztvaicēt, jo tā vārīšanās punkts ir daudz zemāks par ūdens vārīšanos. Jau izsenis bezalkoholisko alu un arī vīnu vienkārši karsēja temperatūrā ap 80 grādiem pēc Celsija tik ilgi, cik nepieciešams alkohola iztvaikošanai. Bet šādā veidā izgaro arī milzum daudz par ūdeni vieglāko ēterisko vielu, kas piešķir dzērienam tā raksturīgo garšu un visvairāk tieši smaržu. Tāpēc nu jau nesenākā pagātnē sāka pielietot izsmalcinātāku alkohola atdalīšanas metodi – to pašu iztvaicēšanu, tikai vakuuma apstākļos, kas ļauj daudz precīzāk regulēt alkohola izgarošanas (vārīšanās) punktu. Šādi mūsdienās tiek gatavoti lielākā daļa bezalkoholisko alu un arī vienkāršākie dealkoholizētie vīni. Bet arī šī metode pamatīgi ietekmē vieglo ēterisko vielu saglabāšanu dealkoholizētajā produktā.

Tāpēc kvalitatīvāko bezalkoholisko vīnu ražošanā šodien tiek pielietotas daudz progresīvākas un smalkākas (arī dārgākas) iekārtas. Tā kā šīs progresīvās metodes izmaksā pietiekami dārgi un tiek izmantotas, lai dealkoholizētu tiešām labu, kvalitatīvu, tradicionāli darinātu vīnu, šie bezalkoholiskie vīni noteikti nebūs lēti, pat neraugoties uz to, ka bezalkoholiskajiem produktiem nav piemērojams akcīzes nodoklis.

Tātad viena no šīm progresīvākajām metodēm – reversā (apgrieztā) osmoze, ko izmanto, lai sālsūdeni pārvērstu saldūdenī, taču izrādās, ka šādi var izfiltrēt arī alkohola molekulas, tikai tam nepieciešami īpaši piemēroti filtri ar ļoti smalku membrānu un attiecīgs spiediens. Piņķerīgu šo lietu padara tas, ka caur filtriem kopā ar alkoholu, kas tiek iztvaicēts, tiek izspiesta arī lielākā daļa ūdens, tāpēc vēlāk tas ir jāpievieno atpakaļ, caur filtra neizspiestajai koncentrētajai substancei (smaržas un garšas koncentrātam).

Otrs progresīvais veids ir alkohola iztvaicēšanas kolonna, kurā vīns plūst cauri neskaitāmu rotējošu konusu labirintam. Šādi tiek izveidota maksimāli plāna šķidruma virsma, kura tiek “bombardēta” ar tvaiku, kas kā pirmo aizrauj sev līdzi garšu un smaržu veidojošās ēteriskās vielas. Pēc tam kā 50 % alkohola saturoša esence tas tiek pievienots atpakaļ līdz nullei dealkohilizētam šķidrumam.

Tāpēc uz bezalkoholisko dzērienu etiķetēm joprojām tiek norādīts neliels – līdz 0,5 % – alkohola saturs galaproduktā. Ja jums šķiet, ka tas tomēr joprojām ir alkohols, mierinājumam varu atgādināt, ka kefīrā un vēl jo vairāk pilnīgi gatavās zemenēs alkohola saturs ir lielāks.

Atrodi sev tīkamāko bezalkoholisko vīnu Rimi e-veikalā un izbaudi – skatīt piedāvājumu šeit.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti

Rozīņu jeb salmu vīns
Vīna cienītājiem