2013. gadā ik dienu Rimi un Supernetto pircēji labdarībai ziedojuši vidēji 680 eiro

27. Februāris, 2014
Ziedojumu kastītes veikalos – iecienītākais ziedojumu kanāls
2013. gada laikā iedzīvotāji Rimi un Supernetto veikalu ziedojumu kastītēs saziedojuši vairāk nekā 248 tūkstošus eiro. Sadalot šo summu kalendāra dienās, sanāk, ka ik dienu ziedojumu kastītēs nonāk vidēji 680 eiro. Visaktīvāk iedzīvotāji atbalstījuši Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļu, tās remontam kopumā ziedojot teju 63 tūkstošus eiro. Tāpat labprāt ziedots smagi slimu bērnu ārstēšanai - labdarības projektiem Eņģeļi pār Latviju un Labestības dienai, atvēlot attiecīgi vairāk nekā 55 un 54 tūkstošus eiro.
 
Ziedojumu kastītes ir viens no iecienītākajiem kanāliem labdarības projektu atbalstam - pērn vairāk nekā puse jeb 52% Latvijas iedzīvotāju labdarībai līdzekļus ziedojuši tieši veikalos. Tāpat labprāt tiek izmantots ziedojumu tālrunis, kā arī iegādātas preces vai pakalpojumi, daļu no norēķinu summas novirzot labdarībai – šādā veidā pērn ziedojuši 47% un 31% iedzīvotāju. Savukārt katrs ceturtais (24%) iedzīvotājs palīdzību sniedzis personīgi, piemēram, iedodot naudu lūdzējam uz ielas, liecina Rimi un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptauja par iedzīvotāju ziedošanas paradumiem.
 
Lai arī ziedojumu kastītes veikalos pircējiem ir ērts un pieejams veids, kā sniegt palīdzību, arvien biežāk tiek izmantoti ne tik ierasti ziedošanas veidi – piemēram, tirgotāju lojalitātes programmas. Pērn gandrīz 6% iedzīvotāju labdarībai ziedojuši par pirkumiem veikalos uzkrātos līdzekļus. Savukārt 2013. gadā Rimi pircēji lojalitātes programmas dalībnieki kopumā ziedojuši teju 3 tūkstošus eiro, visaktīvāk atbalstot labdarības projektu Eņģeli pār Latviju. Tāpat esam paplašinājuši ziedošanas iespējas, saviem pircējiem piedāvājot labdarības projektus arbalstīt arī Rimi kioskā,komentē Laura Podskočija, Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste.
 
Labdarībai līdzekļus visbiežāk ziedo iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 54 gadiem, ar vidējiem un augstiem ienākumiem. Salīdzinot ar vīriešiem, sievietes ir aktīvākas ziedotājas – 82% daiļā dzimuma pārstāvju pērn ziedojušas līdzekļus kādam labdarības mērķim, kamēr vīriešu vidū tie ir 70%. Lai arī visbiežāk labdarības iniciatīvas atbalsta rīdzinieki – pērn kādam labdarības mērķim ziedojuši 82% Rīgas iedzīvotāju - arī citos Latvijas reģionos iedzīvotāji nesavtīgi sniedz palīdzību. 2013. gadā kādam labdarības mērķim ziedojuši 75% zemgalieši, 74% vidzemnieki un latgalieši, kā arī 73% kurzemnieki.
 
“Ziedojumu kastītes ir iecienīts veids, kā sniegt palīdzību citiem, jo tās ir ērti pieejamas. Turklāt ziedojot naudu tajās, ikvienam, ir iespēja uzskatāmi sekot līdzi, kā no maciņa izņemtie līdzekļi papildina kopējo ziedojumu summu. Mēs pateicamies katram, kurš aktīvi izmanto ziedojumu kastīšu sniegtās iespējas un palīdz saviem līdzcilvēkiem,” saka Rūta Dimanta, Ziedot.lv vadītāja
 
Līdz pat 31. martam Rimi un Supernetto veikalos tiek atsākta vērienīga ziedojumu kampaņa Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļai, lai tās pacienti varētu ārstēties mūsdienīgās un atveseļošanās procesam piemērotās telpās. Šo projektu iespējams atbalstīt arī, norēķinoties par pirkumu ar maksājumu karti Rimi un Supernetto veikalos un ziedojot 7,11 eiro, kā arī ziedojot uzkrāto Mans Rimi naudu mājaslapā www.mansrimi.lv un Rimi Kioskā.
 
Pētījums par iedzīvotāju ziedošanas paradumiem veikts 2014. gada janvārī un tajā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.
 

Populārākie raksti

Piedalies Lielajā talkā!
14. Aprīlis, 2024