64% iedzīvotāju piena produktus lieto katru dienu

13. Jūnijs, 2024
Piena produkti ir viena no svarīgākajām pārtikas produktu grupām, ko apliecina arī Rimi veiktā pircēju aptauja*: 91% pircēju piena produktus uzturā lieto vismaz reizi nedēļā, bet 64% – pat katru dienu.

Teju katrs trešais priekšroku dod vietējo ražotāju piedāvājumam, bet iemīļotākais piena produkts ir saldais biezpiena sieriņš. Rimi eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina atgādina – piena produkti ir svarīgs uzturvielu avots, tomēr jāseko līdzi tam, cik kalorijām bagātus un ar cukuru un taukiem piesātinātus produktus ikdienā izvēlamies.

Veselības ministrijas rekomendācijas pieaugušam cilvēkam iesaka patērēt 2–3 porcijas piena produktu dienā, tāpēc tie Latvijas iedzīvotāji, kuri piena produktus uzturā lieto katru dienu, rīkojas pareizi, saka Rimi eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina. Viena porcija ir, piemēram, glāze piena vai kefīra, 30 gramu siera vai 100 gramu biezpiena. Cits jautājums, kādus piena produktus izvēlamies – pareizā izvēle būtu vājpiena produkti bez piedevām, saldinātājiem un pievienota cukura.

Vienlaikus, kā rāda aptaujas dati, populārākie piena produkti Rimi pircēju ikdienā ir tieši vistreknākie un vissaldākie – vaniļas un šokolādes biezpiena sieriņi, kam seko sviests, 2% piens, 35% saldais krējums, 20% vai treknāks skābais krējums, 9% biezpiens.

“Pārlieku aizraujoties ar trekniem un saldinātiem produktiem, var iedzīvoties gan zobu emaljas bojājumos, gan liekā svara pieaugumā, ādas problēmās, sirds un asinsvadu slimību un diabēta riskā,” brīdina uztura speciāliste. Viņa norāda – 59% pieaugušo Latvijā ir liekais svars vai aptaukošanās, tāpēc ikdienā trekni piena produkti, kas satur daudz piesātināto tauku, turklāt vēl ar pievienotu cukuru, nav pati veselīgākā izvēle.

Toties vājpiena produkti ar samazinātu tauku saturu un bez pievienota cukura ir svarīgs kalcija un fosfora avots, ko ar piena aizvietotājiem pilnvērtīgi aizstāt ir ļoti apgrūtinoši. Tas, ka pieaugušam cilvēkam piena produkti uzturā nav nepieciešami nemaz, ir mīts, saka uztura speciāliste.

“Protams, ir tādi veselības stāvokļi, kad piena produktus lietot neiesaka, piemēram, piena olbaltumvielu alerģija, kas pieaugušiem cilvēkiem ir ļoti reti sastopama, vai gremošanas traucējumi laktozes nepanesamības dēļ, kad tiešām labāk izvairīties no laktozi saturošiem produktiem, bet pienu bez laktozes lietot drīkst. Veselam cilvēkam nevajadzētu pilnībā izslēgt piena produktus no ēdienkartes, tāpat kā nebūtu ieteicams krist otrā galējībā, jo arī pārmērīgai piena produktu lietošanai ir nelāgas sekas,” skaidro Olga Ļubina.

30% aptaujāto norādījuši, ka tiem ir svarīgi, lai iegādātie piena produkti būtu ražoti Latvijā. Rimi eksperte saka – šī izvēle ne tikai apliecina patriotismu, bet arī ir slavējama no uztura viedokļa: “Jebkurš produkts, kura nogādāšanai veikalu plauktos ir nepieciešams īsāks transportēšanas laiks, ir svaigāks, nonākot uz galda. Bet, izvēloties svaigus produktus, piemēram, svaigpienu, mazāk iet bojā termiski nestabilie vitamīni, tāpēc vietējie produkti arī no uztura viedokļa ir labāki.”


Populārākie raksti