Kartupeļi

26. Janvāris, 2011

Kartupelis ikdienas ēdienkartē ir iecienīts produkts, ko apliecina arī fakts, ka vidēji gadā viens iedzīvotājs patērē 100 kg kartupeļu. Tos ierasts vārīt, cept, grilēt. Uzzini desmit praktiskus padomus un pavāru knifus, kā pareizi pagatavot kartupeļus.

  1. Kartupeļi jāmizo ar nerūsējoša tērauda nazi. Saskarē ar dzelzi noārdās C vitamīns. Nomizoti kartupeļi gaisa klātbūtnē kļūst tumši, tāpēc tie nekavējoties jāieliek aukstā ūdenī vai attiecīgi jāpagatavo.
     
  2. Kartupeļus ilgstoši uzglabājot ūdenī, tie zaudē daļu cietes un C vitamīna, to mīkstums kļūst raupjš, pasliktinās garša, tie slikti izvārās. Tomēr tieši tā jārīkojas gadījumā, ja, piemēram, maziem bērniem atklāta alerģija no cieti saturošiem produktiem. Tad kartupeļus ūdenī mērcē pat 8 – 10 stundas, lai tos atbrīvotu no cietes, turklāt vēlams tos ūdenī ievietot veselus un nesagrieztus.
     
  3. Jaunajiem kartupeļiem miziņu vieglāk notīrīt, ja tos iepriekš ieliek aukstā ūdenī.
     
  4. Zaļi un saasnojuši kartupeļi jāgatavo tikai nomizoti (ja tādus izvēlas lietot uzturā), turklāt kā pagatavošanas veids jāizvēlas tieši vārīšana, jo asnos esošā kaitīgā viela solanīns šķīst ūdenī.
     
  5. Kartupeļus vāra uz nelielas uguns, lai tie uzbriestu vienmērīgi. Ja kartupeļus vajag ātrāk izvārīt, tad ūdenim, kurā vāra kartupeļus, pieliek 1 ēdamkaroti margarīna vai arī pieber šķipsniņu sodas.
     
  6. Lai kartupeļu biezenis būtu irdens, tam pieliek sviestu un pakāpeniski pielej karstu pienu, puto.
     
  7. Nav ieteicams atkārtoti sildīt kartupeļus, kas vārīti pienā, tad to garša pasliktinās.
     
  8. Lai pankūku gatavošanai sarīvētie kartupeļi nekļūtu tumši, tiem pielej nedaudz karsta piena.
     
  9. Pirms kartupeļu cepšanas cepeškrāsnī tos sadursta ar dakšiņu, lai kartupeļi neplaisātu. Ja gribat iegūt kraukšķīgus kartupelīšus ar gardu garoziņu, pirms cepšanas tos vēlams nosusināt salvetē, jo mitrums kavē garoziņas izveidošanos.
     
  10. Ja kartupeļus cep nelielā tauku daudzumā, tad tiem labāk sāli pielikt tad, kad tie jau pusgatavi, tad kartupeļi ir sulīgāki un garšīgāki.

     

 


Populārākie raksti