Pavārskolā piedalījušies teju 400 skolēni 15 Latvijas pilsētās

04. Jūnijs, 2013

Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo pavārskolā šajā semestrī notikušas 23 nodarbības, kurās ēst gatavošanas prasmes apguvuši teju 400 skolēni. No šī gada marta līdz jūnijam Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis viesojies 15 Latvijas pilsētās, lai skolēniem iemācītu gatavot gardus un veselīgus ēdienus. Turklāt šī semestra laikā kopā ar skolēniem tika veidota arī veselīgo recepšu pavārgrāmata, kurai pievienotas jau 24 vienkāršas un ātri pagatavojamas brokastu, pusdienu un vakariņu receptes.

Šajā mācību gadā Aikāgaršo šefpavārs ik nedēļu viesojās pie 3. – 8. klašu skolēniem dažādās Latvijas pilsētās un novados - Rojā, Talsos, Kuldīgā, Jelgavā, Madonā, Carnikavā, Bauskā un citur. Ēst gatavošanas nodarbībās Normunds Baranovskis ne tikai kopā ar jauniešiem gatavoja vienkāršus un gardus ēdienus, bet arī dalījās padomos, kā dažādot ikdienas maltīti un ēst veselīgāk. Tāpat šefpavārs skolēnus izglītoja par sabalansētas maltītes veidošanas pamatprincipiem, kā arī aicināja jauniešus aizdomāties par ikdienā tik iecienītajiem produktiem, kuri tiek lietoti lielos apjomos, taču nebūt nav veselīgi.

Kā pavārskolas laikā noskaidrojis šefpavārs, Latvijas jauniešu iecienītāko ēdienu vidū ir visdažādākie salāti, kā arī makaroni ar dažādām piedevām. Lai dažādotu dienas svarīgāko maltīti – brokastis, skolēni visbiežāk vēlējās kopā ar šefpavāru iemācīties gatavot gardus ēdienus, kas dotu spēku tieši rīta cēlienā. Tāpat jaunieši labprāt vēlējās apgūt jaunas idejas tik iecienīto makaronu ēdienu pagatavošanai.

Visas receptes apkopotas Aikāgaršo pavārgrāmatā skolēniem. Iecerēts, ka pavārgrāmatu veidos teju 50 ātri pagatavojamas, vienkāršas un veselīgas brokastu, pusdienu un vakariņu receptes. Pavārgrāmatas tapšanas gaitai un aizpildīto lapas pušu skaitam ikviens var sekot līdzi mājaslapā www.rimi.lv/aikagarso, savukārt skolotāji aicināti grāmatā apkopotās receptes kopā ar Aikāgaršo šefpavāra padomiem sabalansētam uzturam izmantot kā mācību līdzekli mājturības stundām. Tāpat Aikāgaršo pavārgrāmatai pievienotas gan zupu, gaļas un dārzeņu ēdienu receptes, kas ikvienam noderēs veselīgai, gardai un viegli pagatavojamai pusdienu vai vakariņu maltītei.

Šī mācību semestra noslēdzošās pavārskolas nodarbības notika 28. maijā, Bauskā un Pilsrundālē. Bauskas pamatskolas 5. a klase kopā ar šefpavāru apguva pavasara zaļumu salātu ar arbūzu un mozzarella sieru gatavošanu, savukārt Pilsrundāles vidusskolas 6. klase gatavoja gardu un sātīgu Siera zupu Pilsrundāles gaumē ar vistas fileju.

Aikāgaršo pavārskolas nodarbības paredzēts atsākt septembrī, kad šefpavārs turpinās tūri pa Latvijas skolām, lai kopā ar jauniešiem veidotu Aikāgaršo veselīgo pavārgrāmatu. Savukārt vasarā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs viesosies pie Rimi un Ziedot.lv organizētās brīvā laikā programmas bērniem Štābiņš biedriem. Vairāk nekā 10 nodarbībās visā Latvijā šefpavārs palīdzēs ēst gatavošanas prasmes apgūt skoleniem no maznodrošinātām ģimenēm.



Aikāgaršo pavārskolas nodarbība kopā ar Pilsrundāles vidusskolas 6. klasi

 


Populārākie raksti