Pirmās Aikāgaršo pavārskolas nodarbības Rojas un Talsu skolās

22. Marts, 2013

Lai bērniem un jauniešiem palīdzētu apgūt ēst gatavošanas iemaņas, Rimi radījis veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo pavārskolu. Tās pirmajās nodarbībās 19. martā Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis viesojās pie Rojas vidusskolas 4.a un 4.b klases, kā arī Talsu Valsts ģimnāzijas 8.c klases skolēniem, lai kopīgi gatavotu kādu gardu, vienkāršu un veselīgu ēdienu.

Lai arī lielākā daļa Rojas un Talsu skolēnu atzina, ka kopumā ēdot veselīgi, pavārskolas nodarbību laikā veiktā aptauja uzrādīja pretējo – vairāk kā 40% no pavārskolas dalībniekiem dienas svarīgāko ēdienreizi – brokastis – ietur neregulāri, jo rīta steigā tam neatliek laika. Tāpat liela daļa jauniešu uzturā bieži lieto saldumus – vismaz puse no aptaujātajiem atzina, ka ar saldumiem, smalkmaizītēm vai krāsainajām limonādēm našķējas katru dienu, tās labprāt izvēloties kā uzkodu starp ēdienreizēm.

Savukārt teicamas ir jauniešu iemaņas ēst gatavošanā – trešā daļa aptaujāto skolēnu prot patstāvīgi pagatavot kādu no maltītēm, kā arī ik dienas palīdz saviem vecākiem ēst gatavošanā. Arī tik veselīgie augļi un dārzeņi Rojas un Talsu jauniešu maltītes papildina regulāri – teju 80% skolēnu vismaz reizi vai pat vairākas reizes dienā nobauda kādu no tiem.

Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs pavārskolas nodarbību laikā kopā ar Talsu Valsts ģimnāzijas 8.c klases skolēniem gatavoja suši un gardu desertu – kokosriekstu piena rīsu krēmu ar svaigiem augļiem. „Vēlējāmies pagatavot suši, jo daudzi klasesbiedri tos nemaz nav baudījuši” par savu izvēli ēst gatavošanas iemaņu papildināšanā stāsta Sabīne Kļaviņa, kas prasmīgi gatavo arī ikdienā. Klases audzinātāja Ligija Bieriņa lepojas ar savu audzēkņu prasmēm un atklāj, ka meitenes ēst gatavošanas iemaņas apgūst jau no 6. klases un jubilejās skolotāju vienmēr sveic ar gardām pašu ceptām kūkām.

Rojas vidusskolas 4.b klases skolēni, lai dažādotu jau ierasto brokastu ēdienkarti, kopā ar šefpavāru vēlējās apgūt svaigu salātu ar fetas sieru gatavošanas prasmes. Skolotāja Inga Otmane atklāj, ka recepte izvēlēta un sagatavota sadarbojoties visiem klases skolēniem, turklāt jaunieši iedvesmojušies arī no dažām paša Aikāgaršo šefpavāra Normunda receptēm, kuras iespējams apskatīt mājas lapā www.rimi.lv/aikagarso. Savukārt Rojas 4.a klases skolēni šefpavāra vadībā gatavoja sātīgu pusdienu ēdienu – dārzeņu lečo ar vistas gaļu un jasmīna rīsiem, ar ko pēc tam pacienāja arī citu klašu skolotājus.

Šīs un citas pavārskolas ietvaros gatavotās skolēnu iecienītās receptes tiks apkopotas Aikāgaršo pavārgrāmatā. Iecerēts, ka to veidos teju 50 ātri pagatavojamas, vienkāršas un veselīgas brokastu, pusdienu un vakariņu receptes. Pavārgrāmatas tapšanas gaitai un aizpildīto lapas pušu skaitam varēs sekot līdzi ikviens mājas lapā www.rimi.lv/aikagarso, savukārt skolotāji aicināti grāmatā apkopotās receptes kopā ar Aikāgaršo šefpavāra padomiem sabalansētam uzturam izmantot kā mācību līdzekli mājturības stundām.

Šobrīd Aikāgaršo pavārskolas bezmaksas ēst gatavošanas nodarbībām pieteikušās jau teju 90 skolas no vairāk kā 30 Latvijas pilsētām. Visbiežāk kopā ar šefpavāru ēst gatavošanas iemaņas vēlas apgūt skolēni no Rīgas un Pierīgas – Ikšķiles, Ogres, Salaspils u.c, kā arī citām Latvijas reģionu pilsētām – Daugavpils, Ventspils, Valmieras, Kuldīgas, Madonas un citām.


Rojas vidusskolas 4. klases skolnieces servē tikko pagatavoto lečo ar vistas fileju, jasmīnrīsiem un salātus ar fetaki sieru


Normunds Baranovskis ar Rojas vidusskolas skolēniem, kuri tikko saņēmuši Aikāgaršo diplomu par veiksmīgu piedalīšanos pavārskolā


Pavārskolā Talsu valsts ģimnāzijā, skolēni izvēlējušies gatavot suši un kokosa piena rīsu krēmu ar augļiem


Pagatavotais suši


Talsu valsts ģimnāzijas 8.c klase kopā ar Normundu


Populārākie raksti