10 kļūdas, kuras nepieļaut virtuvē

Padomi • 27. Jūnijs, 2018
Un gatavošana kļūst vieglāka!

1. Tu neizlasīji VISU recepti pirms gatavošanas

Pirms sāc gatavot, jāizlasa ne tikai vajadzīgās sastāvdaļas, bet arī visa recepte kopumā. Tā tuu zināsi, kam gatavoties, ko vari jau sākt darīt reizē ar citiem soļiem, kā arī - daudzkārt recepšu beigās pievienoti ieteikumi un knifi, kas varētu noderēt tieši tev!

 

2. Tu pārpildīji pannu

Uz pannas vienmēr jāatstāj arī nedaudz brīvā laukuma. Kad panna ir pilnībā piebāzta, zem ēdiena veidojas tvaiks un tas kaitē “brūnēšanas” procesam. Respektīvi, neveidojas svarīgā brūnā garoziņa, kas saglabā ēdienu sulīgu un piešķir gardu kraukšķi.

 

3. Tu gatavoji pastu pārāk mazā katlā

Pievienojot produktus vārošam ūdenim, ūdens nedaudz atdziest. Kad pievieno lielu daudzumu makaronu mazam ūdens daudzumam, tas atdziest pārāk daudz. Tas izmaina gatavošanas procesu un pasta paliek “gumijaina” un tās garšā un tekstūrā jūtama ciete.

 

4. Tu izmantoji kaltētus garšaugus par spīti tam, ka receptē minēti svaigi

Kaltēti garšaugi ne ar ko nav sliktāki par svaigiem un ar tiem var droši aizvietot receptē norādītos svaigos garšaugus. Taču problēma slēpjas proporcijās, jo kaltētu garšaugu garša ir daudz intensīvāka, rezultātā - pievienojot tādu pašu daudzumu kaltēto kā svaigo garšaugu, ēdiena garša veidosies pārāk intensīva.

 

5. Tu izmantoji Extra virgin eļļu cepšanai

Extra virgin olīveļļai ir salīdzinoši zemāks dūmošanas līmenis nekā citām. Tas nozīmē, ka tā sāks “degt” pie zemākas temperatūras. Protams, tā neuzliesmos pannā, taču atstās ēdienā nepatīkami rūgtu piegaršu.

 

6. Liki uz karstas pannas aukstu gaļu

Šo kļūdu nedrīkst pieļaut arī uz grila vai cepeškrāsnī. Gaļa jāgatavo, kad tā sasniegusi istabas temperatūri, citādi rezultātā sanāks izcepta ārpuse, kamēr vidū gabals vēl ir jēls.

 

7. Tu ķiploku uzmeti uz pannas pirmo

Ķiploks izcepas ļoti ātri, tādēļ ātri sāk degt, kas to padara rūgtu. Lielākoties to vislabāk likt klāt pašās beigās vai receptes vidū.

 

8. Tu visu uzglabā ledusskapī, lai tas būtu ilgāk svaigs

Ne visiem produktiem, jo īpaši augļiem un dārzeņiem, nepieciešams atrasties ledusskapī. Piemēram, visvairāk tas kaitēs tomātiem - temperatūrā zem 10 grādiem ķīmiskā sastāvdaļa tomātā, kas piešķir tam garšu, 'atmirst', un tomāts paliek teju bezgaršīgs. Tāpat ledusskapī nevajadzētu turēt baziliku, sīpolus un nesagrieztus avokado.

 

9. Tu izmantoji nepareizo nazi

Visi nažu veidi atšķiras, lai tos varētu piemērot dažādiem ēdieniem. Izmantojot nepareizo, tu visdrīzāk sabojāsi produktu. Izmanto klasisko šefpavāra nazi kapāšanai, griešanai šķēlēs, kad jāsagriež pēc tekstūras blīvi produkti(piemēram, gaļa, cieti dārzeņi). Maigākiem un mīkstākiem produktiem - tomātiem, ogām - izmanto robaino nazīti. Tas produktu nesaspiedīs. Kā arī, protams, maizei, it īpaši svaigai, izmanto maizes lielo, robaino nazi - tas maizi nesaspiedīs un šķēles saglabāsies gaisīgas.

 

10. Mazgāji nažus trauku mašīnā

Jā, trauku mašīna ir lielisks glābiņš pēc lielām viesībām vai vienkārši, kad ir slinkums. Tomēr tajā nevajazētu mazgāt dārgos un labos virtuves nažus. Trauku mašīnā, atsitoties pret citiem piederumiem, notrulinās naža asmens. Turklāt augstā temperatūra un intensīvais žāvēšanas process ar laiku deformē rokturi. Starpcitu - trauku mašīnā nevajadzētu mazgāt arī koka dēlīšus - karstajā temperatūrā tie paliek mīkstāki un deformējas.


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.