Ilze Auzere

Ciemošanās apsnigušā “Zaļajā zemē” pie Skrīveru saldumiem

Padomi • 21. Marts, 2018
Pa sniegotiem, baltiem ceļiem devāmies uz Andreja Upīša slavenajā romānā “Zaļā zeme” iemūžinātajiem Skrīveriem. Tur jau kopš 2005. gada darbojas ģimenes uzņēmums – Skrīveru saldumi, kura sortimentu ar vairāk nekā 100 dažādiem gardumiem ir iecienījuši iedzīvotāji visā Latvijā. Uzņēmuma dibinātājiem pieredze saldumu ražošanā ir jau kopš 1959. gada.

Ieejot firmas veikalā, kurš atrodas skaistā senlaicīgā celtnē, kas ir arī pati ražotne, acis apžilbst no krāsainās dažādības! Daudz dažādu pievilcīgu un gaumīgu iepakojumu, un tik liela produktu izvēle. Te ir kaut kas katrai gaumei un garšai.

Mani veikalā sagaida Skrīveru saldumu īpašniece un valdes locekle Iveta Stalidzāne. Ivetai ir augstākā izglītība, un viņa sevi dēvē par agronomi dārznieci. Satiku arī Ivetas meitu Sintiju Audzišu, ar kuru iepazinos pirms vairākiem gadiem, kad ciemojos Dimdiņu varenajā uzņēmumā. Abi uzņēmumi ir vienas un tās pašas ģimenes dibināti, un valdes locekļi ir vieni un tie paši. Kad biju apskatījusi veikala bagātīgo klāstu, protams, radās vēlme redzēt, kā tas viss top.

Kā skaidro saimniece, lai vieglāk spētu aptvert visu ražojumu klāstu, sortiments ir jāiedala piecās lielās kategorijās.

  1. Piena saldumi. Šajā kategorijā ir Gotiņas, īrisi jeb toffee, kā arī citi gardumi, kuru pamatā ir piens un sviests. Gotiņa šajā kategorijā ir karaliene. To dažādība ir milzīga, ap divdesmit garšām un piedevām, sākot ar dzērvenēm, lazdu riekstiem, saulespuķu sēklām un beidzot ar banāniem un ķiršiem. Ir arī Gotiņas šokolādes glazūrā. Arī iepakojumu variācijas ir daudzveidīgas, īpaši domājot par dažādiem svētkiem, piemēram, Jāņiem un Ziemassvētkiem. Ir pat iepakojumi, uz kuriem ir uzdrukātas vakara pasakas bērniem! Uz Lieldienām tiek plānots ražot Gotiņas ar olu liķieru garšu, un, lai radītu nedaudz saulaināku noskaņojumu, – ar kokosriekstu un laima garšām. Latvijas simtgadei par godu tiek veidots speciāls dizains un iepakojumi – Latvijas 100 gadu Gotiņa. Būs jauna Gotiņa ar latvisku garšu – ar rupjmaizes un dzērveņu garšu.
  2. Glazēti augļi šokolādē. Ir āboli, aprikozes, cidoniju sukādes, ķirši un plūmes – gan piena, gan tumšajā šokolādē.
  3. Šokolādes produkti. Šajā kategorijā ietilpst trifeles, dražejas, šokolādes tāfelītes un citi šokolādes saldumi. Ziemassvētkos tika ražota īpaša trifele – rudzu maizes ar Ziemassvētku garšu. Savukārt uz Jāņiem taps rudzu maizes un plūmju trifele, kā arī saldums ar iesala garšu. Viens no izciliem jaunajiem produktiem šajā kategorijā ir šokolādes klāts ingvers. Elitāri! Šokolādes tāfelītes ir gan ar tradicionālām garšām, gan ar pavisam oriģinālām, piemēram, šokolādes tāfelītes ar kraukšķīgu kvinoju. Tā jau ir pasaules garša. Toties uz Latvijas simtgadi tiek veidota Latvijas kontūras dizaina kārba ar Latvijas ogu trifelēm. Vēl latviski jaunumi: upeņu dražejas baltajā šokolādē ar mellenēm un tumšā šokolāde ar rabarberiem un pīlādžiem!
  4. Marcipāna izstrādājumi. Te ir batoniņi šokolādē, dažādas sirsniņas un citi skaisti gardumi. Būtiski ir tas, ka šis ir īsts marcipāns no tīras mandeļu riekstu masas, bez aromātiem un piedevām. Var arī nopirkt Skrīveru marcipāna masu un pats veidot figūriņas vai cept kēksiņus. Jaunākais marcipāna gardums šajā pavasarī ir marcipāna bumbiņas ar kakao.
  5. Graudu labie gardumi. Te ietilpst saldumi, kas gatavoti no musli un sēkliņām.

Zīmola maiņa

Rudenī notika zīmola maiņa, apvienojot labi pazīstamos Skrīveru saldumus, Skrīveru Gotiņu un Aspasia zem jauna zīmola – SKRĪVERU.

Zīmola simbols ir trīslapu āboliņš, kurš parādās arī Skrīveru novada ģerbonī. Tas ir būtiski, jo Skrīveri ir vieta, no kurienes viss ir nācis. Tas ir arī simbols pamatvērtībām: dabiskums, sirsnība, mīlestība, kā arī darbs trijās paaudzēs. Zīmola trīslapu āboliņam viens stūrītis ir it kā atvērts, tādējādi rādot, ka nekas nav pabeigts, darbs vienmēr turpināsies!

Iveta uzsver: “Mūsu pamatvērtības ir kvalitāte un bezkompromisa pastāvēšana par vislabākajām sastāvdaļām.” Sākums ir Latvijas bioloģiskais piens, un pēc tam ir labākais no visas pasaules – Beļģijas šokolāde un augļi pat no Dienvidamerikas, jo tur šie produkti ir vislabākie! Protams, visam pāri ir roku darbs, kas veikts ar mīlestību.

Vēl ir svarīgi zināt, ka kvalitātes apliecinājums ir arī starptautiskais BRC sertifikāts – A līmenis.

Gotiņu un citu gardumu ražošana

Tā kā Gotiņa šobrīd ir kategorija ar vissenāko vēsturi Latvijā, kura arī tiek attīstīta visvairāk, tad vispirms izlēmām doties uz šī garduma ražošanas un iepakošanas darbnīcām.

Trijos lielos katlos, katrā pa 70 kilogramiem, vārījās Gotiņu masa. Sastāvdaļas ir bioloģiski sertificēts piens, cukurs, dabisks glikozes sīrups un saldkrējuma sviests. Ja Gotiņa ir plānota ar “mūsdienu” garšām, tad tiek pieliktas ogas, rieksti vai citas dabiskas piedevas. Kad masa ir vārījusies stundu, kuras laikā temperatūra tiek ļoti kontrolēta, lai būtu pareizā konsistence, tad tā tiek ielieta lielās metāla plātēs, lai atdzistu un iegūtu formu. Ik pēc neliela brīža kāds ļoti spēcīgs darbinieks tās apmet riņķī, lai vienmērīgi atdzistu.

Plātes tiek aizvestas uz darbnīcu, kur strādā ļoti pieredzējušas meistares, kuras sagriež Gotiņas un ietin divos papīros – vaska un pa virsu dekoratīvajā. Šis ir īstens roku darbs.

Man ļāva pamēģināt. Rezultāts bija smieklīgs – kamēr es ietinu vienu (un arī ne perfekti), meistare ietina 12! Izrādās, ka šīs tinējas tiek trenētas trīs mēnešus un visas arī neiztur...

Konfekšu tinēja Dzintra stāsta, ka vienā dienā ietin no 80 līdz pat 100 kilogramiem Gotiņu. Vienā kilogramā sanākot 60 Gotiņas, kas nozīmē 4800-6000 Gotiņu dienā. Gada apjoms sanāk ap 400 tonnu, kas ir vairāk kā 24 miljoni Gotiņu! Iespaidīgs cipars...

Bet tās ir tikai Gotiņas. Nāk klāt pārējie saldumi, un tad jau sanāk vēl 0.5 līdz 1 tonnai dienā, kas ir 100 līdz 120 tonnu gadā citu saldumu, lai kopsummā gadā saražotais būtu no 600 līdz 720 tonnām gardumu.

No Gotiņām pārgājām uz glazētiem augļiem šokolādē. Tajā brīdī tapa skābie ķirši melnajā šokolādē. Iekārtas vienā galā kausētā šokolādē tiek iemērkti ķirši, un tad tie pa konveijeru slīd tālāk, lai atdzesētos. Šokolāde, kuru iepērk Skrīveru saldumi, ir augstākās kvalitātes beļģu šokolāde. Beigās gatavie augļi tiek iepildīti maisiņos. Tas ir daļējs roku darbs, pie kura arī es varēju pielikt savu roku. Šis process man gāja vieglāk nekā Gotiņu ietīšana! Kā stāsta saimniece, pildīšana maisiņos pēc dažām nedēļām notikšot automatizēti. Sistemātiski tiek iegādātas jaunas iekārtas un tehnika, protams, izmantojot lietderīgi arī Eiropas fondus.

No augļu glazēšanas pārgājām uz marcipāna ražotni. Tobrīd tapa marcipāna sirsniņas rozā šokolādē. Marcipāns tiek iepirkts no Vācijas. Kā jau lielākā daļa marcipāna mīļu zina, tad marcipāna lielvalsts ir Vācija. Šis marcipāns ir visaugstākās kvalitātes no tīras mandeļu masas un cukura.

Mārketinga un dizaina departaments strādā ļoti radoši

Ieejot veikalā, jau top skaidrs, ka pie katra produkta tiek rūpīgi, ar lielu izdomu un mīlestību piestrādāts. Pat vismazākais iesaiņojums ir mīļš, un rodas vēlme kādam to uzdāvināt. Man šķiet ļoti interesanta ideja, ka Gotiņas pēc klienta īpaša pasūtījuma var ietīt paša izvēlētā papīrā. Šāda ideja var kalpot par oriģinālu dāvanu vai kā papildu vizuālais noformējums kādos individuālos svētkos, piemēram, dzimtas salidojumos vai korporatīvos pasākumos. Viesojoties kādā pašvaldībā, pati esmu saņēmusi Gotiņas ar pašvaldības ģerboni.

“Jūsu kāzu dienai” ir jauns piedāvājums, kas ir ļoti īpašs – salds kā mīlestība! Var izvēlēties saldās galda kartes, komplimentu sveicienus, kā arī piemiņas un pateicības dāvaniņas.

Saldumu darbnīca piedāvā vienreizēju iespēju mazām grupām veidot saldumus no marcipāna, tāpat gatavot un ietīt Gotiņas. Te var priecāties jubilāri visos vecumos, kā arī jaunlaulātie vai draugu grupiņa.

Ekskursijas visu gadagājumu apmeklētājiem
Ir arī iespēja aizbraukt uz Skrīveriem un piedalīties ekskursijā, kurā ietilpst iepazīšanās ar Skrīveru Gotiņu vēsturi, ekspedīcija, degustācija, iespēja ietīt Gotiņas un beigās iegādāties saldumus firmas veikalā par draudzīgām cenām.

Arī Rīgā ir firmas veikali, kuri atrodas tirdzniecības centros ALFA un ORIGO. Ir arī e-veikals.

Darbinieki – pāri par 100

Darbinieki nav tikai Skrīveros, bet arī ražošanas un tīšanas darbnīcā Gulbenes novada Lizuma pagastā, kur atrodas Dimdiņu kāpostu lauki un ražotne. Savukārt birojs atrodas Rīgā, lai apkalpotu korporatīvos pasūtījumus un veiktu darbus, kas saistīts ar mārketingu.

Ražotne strādā stabili, piecas dienas nedēļā, visu gadu. Ir reizes, kad lielu sezonālu pasūtījumu dēļ tomēr jāstrādā arī sestdienās.

Nākotnes plāni

Iveta stāsta: “Protams, visu laiku eksperimentējam ar jaunām garšām un jauniem gardumiem un to darīsim konsekventi. Tāpat sistemātiski uzlabojam ražošanu un kapacitāti. Tam jau ir arī ilgtermiņa stratēģija. Patlaban mums tirgus ir tikai Latvijā, bet lielais mērķis ir iekļūt pasaules tirgū. Tas nozīmē, ka ražošanas apjomi arī augs.”

Novēlu visu to labāko Skrīveru saldumu saimei! Izcili gardumi, kuri ir gaumīgi noformēti, ir pelnījuši nest Latvijas vārdu pasaulē! Lai veicas!

Latviskie ēdieni

Tā kā Skrīveru saldumu karaliene ir konfekte Gotiņa, kuras īpašo garšu nevēlējos sabojāt, izlēmu, ka par mūsu ciemošanās receptēm varētu kļūt tradicionālās un vismaz 100 gadu garumā galdā celtās maltītes. Tāpēc piedāvāju gatavot visu iemīļotus ēdienus, kurus ceru, ka baudīsim Latvijā vēl nākamos 100 gadus!


Populārākie raksti