Itālijas kafijas kultūra

Padomi • 11. Februāris, 2019
Ēdiens, mode, arhitektūra, māksla un luksus klases auto ir vien dažas no jomām, kurās Itālijas ražojumi tiek uzskatīti par paraugu citiem. Būtu grēks šim sarakstam nepievienot arī kafiju, kas savā jomā ir ne mazāk izsmalcināta un atmiņā paliekoša. Pajautājot īsta kafijas cienītāja viedokli par kafiju Itālijā, atsauksmes noteikti būs pozitīvas un emocijām bagātas.
 

Itālijas kafija galvenokārt asociējama ar espresso kultūru. Tieši Itālijā, 1884. gadā, tika radīts pirmais espresso automāts, kas ar liela spiediena palīdzību spēja no liela kafijas daudzuma pagatavot īpaši intensīvu un garšām bagātu dzērienu. Ar laiku espresso gatavošanas iekārtas un pats dzēriens ir tapis par ikonu, pārņemot ikkatru Itālijas bāru, restorānu un kafejnīcu.

Jau no sākta gala espresso ticis uztverts ļoti nopietni. Tā pirmsākumos espresso definīcija pat tika atrunāta likumā – tas ir dzēriens, kas sastāv no 7 gramiem kafijas, tiek gatavots 25 sekundes un rezultāts ir 25 mililitru apjomā. Papildus tam, tika atrunāta arī dzēriena cena, kas nedrīkstēja pārsniegt mūsdienu 1 EUR. Kaut arī šobrīd šo pantu likumā atrast vairs nevar, tas ir ieguvis nerakstītā likuma statusu, un to joprojām Itālijā rūpīgi ievēro.

Mūsdienās katrs sevi cienošs itālietis izdzer aptuveni 7 tasītes espresso dienā, un tā baudīšana stipri atšķiras no tā, kā mēs esam ieraduši baudīt kafiju. Kamēr Latvijā kafiju dzeram lēnām un ilgi, Itālijā espresso tradicionāli tiek izdzerts, neatejot no bāra letes un neveltot šim procesam īpaši daudz laika. Tūristiem par lielu pārsteigumu, pērkot espresso tiek dota izvēle – izdzert to pie letes vai baudīt pie galdiņa. Izvēloties to baudīt pie galdiņa, tā cena teju dubultojas, jo jāmaksā par apkalpošanu.

Bez espresso Itālijā radies arī cappuccino jeb espresso ar putotu pienu, kas kļuvis par iecienītu brokastu dzērienu. Itāļiem ir nerakstīts likums, kas paredz, ka cappuccino dzer tikai vienu reizi dienā – no rīta. Cappuccino dzeršana pēcpusdienā ir lielisks veids, kā paziņot, ka neesi vietējais un saņemt “šķībus” skatienus. Savukārt, tādu dzērienu kā cafe latte itāļi neatzīst vispār – ja Itālijas kafejnīcā patrāpīsies barista ar labu humora izjūtu, pasūtot latti, saņemsiet glāzi piena, atsaucoties uz šī vārda patieso nozīmi.

Kopumā Itālijas kafijas kultūra ir ļoti spēcīga, piesātināta un tradīcijām bagāta. Mēs varam būt pateicīgi itāļiem, jo arī Latvijas kafijas baudītāju ikdienu šodien galvenokārt sastāda dzērieni, kuru pamatā ir espresso. Taču bieži, runājot ar gardēžiem, kas kafiju baudījuši Itālijā, ir dzirdama nostalģiska frāze – “Jā, mums ir garda kafija, taču tādas, kāda tā ir Itālijā, nav nekur citur.”


Populārākie raksti