Mārcis Mitrevics

Itālijas vīni

Padomi • 22. Marts, 2018
Vēlos jūs iepazīstināt ar nesen mūsu sortimentā ieviesto Itālijas vīnu sēriju I Balzi.

Pirmais vīns, ko gribu izcelt, ir ar tik itāliski skanīgo nosaukumu Barbera d’Asti. Barbera – tā ir visvairāk audzētā Ziemeļitālijas vīnogu šķirne, kas pēdējā desmitgadē ir piedzīvojusi milzu lēcienu (jeb I Balzi, kā to sauc itāļu val.) kvalitātes attīstības ziņā. Kādreiz Barbera bija vienkāršais itāļu galda vīns, ko lietot ikdienā pie pastas ēdieniem, bet, pieaugot mūsdienu vīnu kopējam kvalitātes līmenim, arī šīs vīnogas vīni ir ieguvuši jaunu kvalitāti. Zīmīgākā vīna iezīme ir tā zemais tanīnu līmenis, kas šo vīnu padara pievilcīgu vīnmīļiem, kuriem tanīniem bagāto sarkanvīnu sīvums neiet pie sirds. Jāatzīmē, ka, pateicoties augstajam skābuma līmenim, pat neskatoties uz tanīnu minimālo pienesumu vīna struktūrai, šie vīni lieliski saderēs ar sarkanās gaļas ēdieniem un treknām mērcēm.

Asti vārds vīna nosaukumā mums vēstī, ka vīnogas tiek audzētas Pjemontas reģiona Asti provincē – tajā pašā, no kuras nāk vieglie muskata bāzes dzirkstvīni. Šis konkrētais I Balzi Barbera d’Asti ir gards purpursarkans vīns no Barbera vīnogām, kurš apmierinās pat visprasīgākos izsmalcinātas garšas pazinējus. Tam ir intensīva sarkano ogu smaržu buķete ar nelielu patīkamu vaniļas niansi. Ideāls sarkanās gaļas, medījuma un izturētu sieru pavadonis.

Šajā pašā sērijā atrodami divi vīni no tradicionālām Sicīlijas vīnogām – Grillo un Nero d’Avola. Runājot par Sicīlijas vīnu attīstību pēdējā desmitgadē, atkal nāk prātā milzu lēciens I Balzi, jo ilgu laiku šī dienvidu sala bija populārākā vieta, no kurienes visa Eiropa tika apgādāta ar cisternās pildītiem vienkāršiem galda vīniem, bieži pat nenorādot vīnogu šķirni.

Tikai šajā gadsimtā aizsākās Sicīlijas vīnu kvalitātes izaugsme, ko vīndari panāca, sakārtojot vīnogulājus, veicot ražas apjoma ierobežojumus un nodrošinot vīnu nepārdedzināšanu saulē. Tāpat vīna ražošanā ir ieguldītas mūsdienīgas tehnoloģijas, nodrošinot augstāku vīna kvalitāti un individualitāti. Sicīlijas vīndari ir unikāli ar to, ka nemēģina cīnīties ar visas pasaules vīndariem par labāko tradicionālo vīnogu šķirņu vīnu radīšanu, bet attīsta savas unikālās vietējās vīnogu šķirnes. Nero d’Avola, Perricone, Nerello Mascalese (Etnas vīni), Zibibbo, Catarratto Bianco, Grillo, Inzolia, Grecanico – šie visi ir Sicīlijas „vīna kartē”.

Šobrīd Rimi ir paplašinājis sortimentu ar diviem vīniem, kas darināti no bioloģiski audzētām vīnogām. I Balzi Nero d’Avola ir tintes tumšs sarkanvīns ar izteiktu melno plūmju, tumšo aveņu un sarkano ogu buķeti, kas piemērots sarkanās gaļas cepešiem vai truša gaļai. Savukārt I Balzi Grillo aromāts atgādinās turpat Sicīlijā vairumā audzētos citrusaugļus. Līdzīgi kā citrusi, kas slaveni ar savu īpašo gatavības pakāpi un sulīgumu, arī šajā vīnā nojaušamās aromātu nianses būs no pilnīgi gataviem, pat pārgataviem citroniem un greipfrūtiem. Šis vīns lieliski saderēs ar vietējo Sicīlijas virtuvi – rīsu bumbiņām, svaigām zivīm un mājputnu gaļu.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti