Normunds Baranovskis

Kā mājās pagatavot perfektu steiku

Padomi • 08. Septembris, 2021
Pavārmākslā perfekti nozīmē garšīgi! Lai mājas apstākļos pagatavotu gardu liellopa steiku, nav jābūt pavāram. Nav vajadzīga dārga panna, grils vai citas glaunas ierīces. Galvenais ir labs, nogatavināts steika gabals un vēlme gatavot.
 

Nogatavināta liellopa gaļa atšķiras no citām ne tikai ar krāsu, bet arī ar garšas intensitāti. Briedināšanas procesā gaļa kļūst maigāka, bet garša – bagātīgāka. Briedinot liellopa gaļu, tā gaisa ietekmē zaudē mitrumu un iegūst savu īsto garšu. Garša ir koncentrētāka, cepot gaļa nesulo, to ir samērā viegli un ātri pagatavot – dažkārt pietiek vien ar dažām minūtēm, lai uzceptu perfektu steiku. Tāpēc es iesaku izvēlēties briedinātu liellopa gaļu.

Rimi veikalos pieejams plašs steika gabalu klāsts. Paskaties uz iepakojuma, cik garš ir bijis briedināšanas laiks – tas var būt no 14 līdz 28 dienām un pat ilgāk. Jo gaļa ilgāk briedināta, jo tās garša būs izteiksmīgāka, un, jā, šāda gaļa arī maksās dārgāk. Salīdzinot, piemēram, ar bērzu sulas sīrupu, – lai iegūtu 100 ml sīrupa, ir nepieciešami 10 l sulas, ļoti daudz laika un pacietības. Taču garša ir pūļu vērta. Līdzīgi ir ar gaļu.

Veikalos pieejami dažādi gabali – antrekots, rumpsteiks u. c. Šī nav reize, kad lūkoties pēc liesākā gabala. Tauku slānītis cepšanas laikā kusīs un padarīs gaļu sulīgāku.

Viss, kas tev jāzina par steika gatavošanu: briedinātu gaļu nevajag marinēt, bet to, protams, var darīt. Pirms cepšanas iesaku to izņemt no iepakojuma, ietīt sausā dvielī, lai nosusinātu lieko mitrumu, un ļaut sasilt vismaz 20 minūtes istabas temperatūrā. Sālīt gaļu ieteicams tikai pēc pagatavošanas.

Uzkarsē pannu, vislabāk ar biezu pamatni, bet, protams, derēs jebkura panna vai karstas grila restes. Gaļu pavisam viegli ierīvē ar eļļu un liec karstā pannā. 200 gramus smags steiks jācep vidēji 3–6 minūtes, tas atkarīgs no gaļas biezuma. Cept vari divos veidos. Pirmais: cep 2–3 minūtes no vienas un tad tikpat daudz no otras puses, pārkaisi ar sāli un pipariem un ļauj atpūsties vismaz 3 minūtes. Otrais: grozi steika gabalu ik pēc 20–30 sekundēm, kopā cepot 5–6 minūtes. Arī šādi cepot, gaļai pēc pagatavošanas jāļauj atpūsties. Nekādā gadījumā negriez to uzreiz! Iedomājies, tu sakrati bundžu ar gāzētu ūdeni un to atver. Kas notiek? Tieši tas pats notiks ar steiku – sula iztecēs. Ja ļausi tam atpūsties, viss labums paliks steikā. Ja baidies, ka steiks atdzisīs, ietin to folijā, taču tad iesaku cept minūti mazāk, jo tas folijā turpinās gatavoties. Ideāli pagatavota steika temperatūrai gaļas gabala viducī jābūt 55–70 grādiem.

Ja tu vēl nezini, kādas gatavības pakāpes steiks tev garšo vislabāk, izvēlies vidēji gatavotu steiku.

Ļaujies eksperimentiem virtuvē un izmēģini jaunas garšas, lai arī cik sarežģīta pirmajā brīdī šķistu pagatavošana. Esi gardēdis un cieni ēdienu!


Populārākie raksti