Mārtiņš Sirmais

Kā pagatavot sildošus dzērienus rudenim

Padomi • 24. Septembris, 2018
Rudens nav iedomājams bez aromātiskiem un sildošiem dzērieniem gan ikdienā, kad jāsasildās pēc pastaigas ārā, gan svētkos, kad neviens cits dzēriens tik ļoti nepiestāv noskaņai un ēdieniem. Tāpēc šogad ir vērts ieviest jaunus eksperimentus un, iespējams, atklāt kaut ko pārsteidzošu.

Ne tikai citrusaugļi

Tas noteikti nebūs pārsteigums, ka citrusaugļi ir populārākās sastāvdaļas, ar kurām papildināt siltos dzērienus. Taču ir vērts pievērst uzmanību ne tikai citroniem, apelsīniem un mandarīniem, ko esam pieraduši pievienot. Šajā sezonā veikalos nopērkama ļoti sulīga hurma, ananasi, mango un kivi, kas patīkami atspirdzinās dzērienu un dažādos to pasniegšanu.

Īstais laiks pievienot Latvijas labumus

Nevar aizmirst arī par mūsu pašu labumiem – āboliem, bumbieriem un, protams, ogām (dzērvenēm, smiltsērkšķiem, upenēm, avenēm, brūklenēm, mežrozītēm), un arī tādiem augļiem kā cidonijām.

Mazliet ingvera lielam efektam

Sildošāku noskaņu šiem dzērieniem piešķirs ingvers, kas vislabāk savas vērtīgās īpašības sniegs, ja sakne tiks sarīvēta, nevis sagriezta šķēlītēs. Tieši sarīvētā veidā var iegūt ingveram raksturīgo stiprumu, turklāt tādā veidā būs vajadzīgs mazāks ingvera daudzums vienai krūzītei.

Pievieno pārsteidzošu akcentu

No garšvielām, kas lieliski iederas sildošo dzērienu klāstā, nevar nepieminēt kanēli, smaržīgos piparus, krustnagliņas, muskatriekstu, kardamonu, kurkumu, koriandru, kaltētu ingveru un anīsa zvaigzni. Mūsu platuma grādos aug ne mazāk lieliskas veltes - liepziedi, gaiļpieši un piparmētra, kas sildošajiem dzērieniem radīs izsmalcinātu garšu. Austrumnieciskāku garšu cienītājiem iesaku pamēģināt izbaudīt dzērienu, kura gatavošanā pievienota citronzāle. Arī šis nelielais stiebriņš piešķirs fantastisku garšu!

Kaut kas stiprāks pieaugušajiem

Sildošu noskaņu iedvesmots, šajā svētku gaidu laikā vari pagatavot kokteili ar latviešu klasiku – balzamu, kas papildināts ar granātābolu sulu un apelsīnu šķēlēm, tas būs lielisks garšu salikums un bauda vēsiem vakariem. Tāpat šajā sezonā jāatgādina par kalvadosa burvīgo aromātu un izsmalcināto garšu, tāpēc vērts pārsteigt draugus ar kādu silto dzērienu, kam pievienots kaut mazliet kvalitatīva kalvadosa.

Viss ģeniālais slēpjas vienkāršajā!

Ja pagrabā saglabājusies ābolu sula, to noteikti vērts uzsildīt, pievienot kanēļa standziņas, žāvētu ābolu šķēlītes un baudīt gardo dzērienu kaut katru dienu. Šāds dzēriens noteikti garšos bērniem, bet, lai ābolu dzēriens būtu sildošāks un pikantāks, tam var pievienot kādu ingvera šķēlīti.


Kafija - deserts un dzēriens reizē!

Kafijas cienītāji savus paradumus ziemas sezonā var padarīt oriģinālākus, pagatavojot īru kafiju. Šim tradicionālajam dzērienam pievieno viskiju un putukrējumu, kas rada izsmalcinātu garšu salikumu, turklāt šāds apvienojums lieliski iederēsies pie deserta baudīšanas.

Šokolādīgs kakao mazākajiem

Lai bērni netiktu apdalīti ar kafijas baudīšanas rituālu, pagatavo tiem kakao, kas būs ne mazāk gards un sildošs dzēriens, turklāt dekorēšanai izmantoti zefīriņi(marshmallows) būs īsts kārdinājums, kuram noteikti nevarēs pretoties arī pieaugušie. Ja vēl neesi pamēģinājis, noteikti pagatavo arī karsto šokolādi, kurai pievienots rīvēts muskatriekstu.


Populārākie raksti