Liene Zemīte

Kas tev jāzina, pirms zemeņu šokolādes glazēšanas

Padomi • 22. Marts, 2018
Kā pagatavot gardāko dāvanu Valentīndienā!

Zemenes šokolādē ir vispiemērotākais našķis Valentīndienai. Zemeņu glazēšanai iesaku izmantot kvalitatīvu tumšo vai balto šokolādi. Lai šokolāde saglabātos skaista un spīdīga, tā noteikti ir jātemperē.

Temperēšana – bez tās neiztikt!

Tas ir process, kura laikā šokolādei tiek izveidoti pareizie kristāli, lai tā būtu spīdīga, kraukšķīga un sacietētu. Temperēšanas laikā 2/3 šokolādes izkausē, nepārsniedzot 50 grādus, un tad to dzesē, pievienojot 1/3 šokolādes gabaliņu un maisot. Dzesēšanai ideāla vieta ir gluds akmens galds, bet to var darīt arī bļodā. Katras šokolādes temperēšanā ir jāievēro noteikta temperatūra – ja tas netiks darīts, šokolāde nesacietēs, nespīdēs un tai veidosies plankumi. Iesaku izmantot speciālu termometru, kas noteikti noderēs arī citu ēdienu gatavošanā. Šokolādei, kas paredzēta zemeņu glazēšanai, pievieno nelielu daudzumu eļļas, lai glazūra būtu mazliet šķidrāka un spīdīgāka. Var pielikt arī nedaudz riekstu krēma, tad glazūra nebūs kraukšķīga, bet būs mīkstāka.

Zemeņu glazēšana

Glazēšanai iesaku izvēlēties palielas, stingras zemenes ar skaistām lapiņām. Ogas vēlams noskalot un kārtīgi nosusināt. Ja zemenes ir ļoti gatavas, tad pirms glazēšanas tās nevajag mazgāt, lai ilgāk saglabātos svaigas un skaistas. Ja zemenes nenosusinās, šokolāde uz tām slikti turēsies. Kad šokolāde un zemenes ir sagatavotas, ņem zemeni aiz zaļajām lapiņām un iemērc pusi ogas siltajā šokolādē. Zemenes parasti glazē līdz pusei, lai būtu redzama arī ogas struktūra. Nedaudz pagaida, kamēr liekā šokolāde notek, un tad glazēto ogu liek uz pergamenta papīra, kas uzklāts uz paplātes vai šķīvja. Tā noglazē visas zemenes un paplāti novieto vēsā vietā, lai šokolāde sacietētu. Lai šokolāde ātrāk sastingtu, glazētās zemenes uz īsu brīdi var ievietot ledusskapī, bet ilgstoši tās tur nevajag turēt, jo tad zemenes aprasos un šokolāde var atlēkt no ogas.

Lai zemenes šokolādē būtu vēl krāšņākas, tās pēc glazēšanas var apviļāt dažādos krikumos, piemēram, kaltētu ogu gabaliņos, cukura bumbiņās, riekstu gabaliņos, sasmalcinātos meringu vai cepumu gabaliņos. Baltajai šokolādei var pievienot arī speciālas pārtikas krāsas. Piemēram, lai iegūtu rozā toni, piejauc nelielu daudzumu sarkanās krāsas. Jāpievērš uzmanība, lai krāsa būtu paredzēta tauku masām, jo pretējā gadījumā krāsa šokolādē nešķīdīs.

Zemenes jāglazē tajā dienā, kad tās paredzēts ēst, jo līdz nākamajai dienai zemenes šokolādē nesaglabāsies skaistas un spīdīgas. Tās sāks žūt, un šokolāde var palikt plankumaina un aprasot. Es noteikti iesaku baudīt zemenes šokolādē kopā ar labu šampanieti.


Populārākie raksti