Signe Meirāne

Ķimeņu siers

Padomi • 21. Marts, 2018
Kā to ēst un gatavot.

Mums patīk aizrauties ar produktiem. Un uz Līgo svētkiem un Jāņiem ķimeņu siers ir viens no tiem produktiem, ar ko aizraujamies. Sākam ar vienu, ko nopērkam vai pagatavojam paši, tad liekas, ka nepietiks, un nopērkam vēl vienu. Atbrauc ciemiņi, un ir vēl siers, un beigās siera ir tik daudz, ka nepieciešama vesela brigāde, lai to visu apēstu. Bet, ja tam pieiet kreatīvi, tad satraukumam nav pamata, jo arī pāri palikušo sieru var izmantot dažādos ēdienos, un manā bērnībā iecienītais pannā ceptais siers nākamās piecas dienas nebūt nav vienīgais veids. Cepts ķimeņu siers garšo lieliski, un šādi to vienmēr var pagatavot. Tomēr to var kombinēt ar tik daudziem produktiem, ka sanāk lieliskas, pat latviski izcilas maltītes, un tas ir pats galvenais.

Ko tad var gatavot? Daudz ko, tiešām daudz ko. Protams, jāņem vērā, ka ķimeņu siers nekusīs kā mocarella vai Krievijas siers un siermaizītes īsti nebūs tās, kas paliks atmiņā kā labākās, taču tieši tas, ka siers cepot neizjūk, padara to par lielisku piedevu daudz kam. Piemēram, krēmzupām – vai tā ir karsta tomātu, cukīni vai kartupeļu zupa vai aukstā zupa, kraukšķīgi apcepts siers tai ir ideāls papildinājums. Sacepts siers perfekti derēs arī salātiem, sākot no salātlapām un eļļas līdz sātīgiem kartupeļu, ceptu un grilētu dārzeņu salātiem, tādiem, kuru sastāvā ir graudaugi un pupiņas. Ķimeņu siers tiešām sader ar visu. Var pasniegt ceptu vai grilētu sieru (te gan jāatceras, ka grilēšanai labāk derēs rūpnieciski ražoti sieri), kam pa virsu var likt zaļumu mērci, pesto, tomātus vai gurķus. Kraukšķīgi apcepts, tas perfekti derēs arī burgerā gaļas vietā vai kopā ar cūkgaļu (oi, oi, oi, cik labi!).

Tā ka šajos svētkos atceries, ka ar šīm divām dienām nekas nebeidzas un viss tikai sākas – ķimeņu siers iegūst otru elpu un mēs – daudzas maltītes. Pamēģini un redzēsi, ka tas ir tā vērts, un varu pat apgalvot, ka kāds no jums sāks lietot ķimeņu sieru ceptā veidā kā piedevu daudziem ēdieniem visa gada garumā.


Populārākie raksti