Signe Meirāne

Kokosriekstu eļļa ēdienu gatavošanā

Padomi • 29. Janvāris, 2020
Izmainīs visu tavu ēstgatavošanas pasauli!

Mūsdienās, kad kokosriekstu eļļu, šķiet, lieto visi, kas baidās no kaitīgām vielām, tā apvīta ar daudziem mītiem. Kāds teiks, ka nav labākas eļļas par šo, bet būs arī cilvēki, kas apgalvos pretējo, – tajā ir arī kas slikts. Kā vienmēr, ir divas nometnes, bet skaidrs ir viens – kokosriekstu eļļai ir daudz labu īpašību, bet to nevar lietot uzturā kā vienīgo vai galveno.

Kā tā izskatās un no kurienes tā radusies

Pasaulē, it īpaši Eiropā, biežāk izmanto olīveļļu, savukārt tropu zonas valstīs tieši kokosriekstu eļļa ir vietējo iedzīvotāju uztura pamatā. Tā atšķiras ar piesātināto taukskābju daudzumu, kas ietekmē gan cilvēka organismu, gan cepšanu, kušanas īpašības un uzglabāšanu, jo, stāvot istabas temperatūrā, tā vienmēr būs cieta (ja vien dzīvoklī nav +25 grādi), bet, tiklīdz to ieliek kaut nedaudz siltākā vietā, tā kūst.

Vērtīgais sastāvs

Kokosriekstu eļļa lielākoties sastāv no piesātinātajām taukskābēm, kuru daudzums pārsniedz 80%, bet šīm taukskābēm ir dziednieciskas īpašības (tieši tāpēc to izmanto arī kosmetoloģijā). Kokosriekstu eļļa organismā samazina holesterīnu, kā arī tai ir antibakteriāla iedarbība. Papildus tam eļļā ir vērtīgie B, C un E vitamīni.

Gatavo ar kokosriekstu eļļu

Maigā un saldeni riekstainā aromāta dēļ kokosriekstu eļļu bieži izmanto, cepot konditorejas izstrādājumus, kā arī gatavojot ēdienus vokpannā vai citus Āzijas virtuves ēdienus. Indijā to daudz izmanto karija ēdienu pamatreceptēm un gatavošanai. Citur pasaulē mūsdienās to bieži pievieno smūtijiem, kas dod garšu, tekstūru un labo vielu papildinājumu. Ļoti garšīgi, ja tajā apcep vistas vai liellopu gaļu, pievieno rīsiem gan vārīšanas laikā, gan pasniedzot. Svaigēdāju pasaule šodien nav iedomājama bez šīs eļļas, jo tā ir kā saistviela arī kūkās, ko gatavo no Indijas riekstiem, avokado vai kā cita.

Tā kā kokosriekstu eļļas degšanas punkts ir 288 grādi, tā ir ideāla cepšanai un fritēšanai, jo neizdalās nevēlamās vielas. Tajā var fritēt kartupeļus, zivis, gaļu vai jebko citu, ko vien sirds kāro. Tā ir iecienīta Āzijas valstu virtuvē, kur daudz gatavo vokpannā augstās temperatūrās.

Patiesībā kokosriekstu eļļa ir izmantojama visur, kur parasti lieto citas eļļas. Virgin un extra virgin eļļas var izmantot cepšanai, bet dārgākas extra virgin eļļas – ēdienos, kurus termiski neapstrādā, piemēram, svaigēdāju kūkās, kokteiļos, pat salātu mērcēs. Vēl viens iemesls, kāpēc šī eļļa ir tik populāra, – tā darbojas kā konservants un paildzina produktu derīguma termiņu.

Pagatavo kokosriekstu eļļu pats!

Lai iegūtu kokosriekstu eļļu, ir divas metodes – sausā un slapjā. Izmantojot sauso metodi, rieksta mīkstumu sarīvē un izžāvē, lai paliek aptuveni 12% mitruma, no kā spiež eļļu (līdzīgi kā to dara, spiežot eļļu no olīvām). Šī metode ir labāka, un gala rezultātā rodas extra virgin eļļa, kurā arī ir visas uzturvielas, minerālvielas un vitamīni. Izmantojot slapjo metodi, vispirms sarīvē kokosrieksta mīkstumu, sajauc to ar ūdeni, no kā sanāk kokosriekstu piens, un ļauj noslāņoties 12–24 h. Slāņošanās laikā uzpeld eļļa, kuru nosmeļ. Tā ir vienkāršāka metode, ko izmanto mazie ražotāji vai pat mājās, jo lielie ražotāji lielākoties eļļu iegūst centrifūgā vai karsējot, vai kā citādi. Svaiga kokosriekstu eļļa ir baltā vai ziloņkaula krāsā ar svaigu kokosa aromātu.


Populārākie raksti

Noderīgi

Informācija par 30 dienu zemāko pārdošanas cenu mājaslapā norādītajām precēm, kuras nav ātrbojīgas, pieejama tirdzniecības vietā (pie preces cenu zīmes) vai arī e-veikalā.