Signe Meirāne

Maģiskais zemesriekstu sviests

Padomi • 22. Marts, 2018
Krēmīgs, kraukšķīgs, atkarību izraisošs. Kāpēc?

Maģiskā umami garša
To bieži vien grūti pārstāt ēst tāpēc, ka tas ir viens no umami produktiem, respektīvi, produkts, kurā ir dabīgas vielas, kas izraisa sava veida atkarību. Jā, un zemesrieksts ir viens no produktiem, kas to dara, tāpēc mums patīk „uzsēsties” uz zemesriekstu graušanas un zemesriekstu ēšanas ar karotēm.

Ēdot ar mēru, pat ļoti veselīgs
Diemžēl ar zemesriekstu sviestu ir tā, ka ar vienu karoti nekad nepietiek (vismaz tiem, kam tas garšo). Bet, ja apēd tikai vienu karoti ļoti laba un vislabāk eko kvalitātes zemesriekstu sviesta, tu neko sliktu sev nenodari – tikai labu, jo, kā jau visi rieksti, arī zemesrieksti satur daudz vērtīgu vielu. Ja pagatavots labi – tikai no riekstiem un mazas šķipsniņas sāls –, zemesriekstu sviests nav neveselīgs. Sātīgs – ļoti, bet ne neveselīgs. Un tāpēc, ēdot šo produktu, jāatceras – ar mēru, bet jāēd.

Senas tradīcijas
Kas tev pirmais nāk prātā, iedomājoties zemesriekstu sviestu? Amerika. Viennozīmīgi. Reklāmas, klasiskie skati no filmām, kad uz tostermaizes uzsmērē zemesriekstu sviestu. Tas daudziem no mums palicis atmiņā. Un ne velti tas asociējas ar Ameriku, jo zemesriekstu sviesta patents tik tiešām tika izsniegts Ziemeļamerikā, tikai Kanādā, Monreālā, un tas notika 1884. gadā, kaut gan taisnības labad jāsaka, ka tolaik tas nebija nekas jauns, jo, ja paskatāmies vēl senākā pagātnē, zemesriekstus sviesta formā pazina jau senie acteki. Protams, to izmantoja arī daudzi citi ražotāji, pieprasot patentus saviem sviestiem pēc 1884. gada. Dž. H. Kelogs patentēja sagatavošanas procesu un aizgāja tik tālu, ka 1896. gadā sāka pārdot ar roku darbināmu zemesriekstu malšanas mašīnu. Tā līdz 1914. gadam zemesriekstu sviests bija kļuvis tik populārs, ka to ražoja daudzas kompānijas un ēda vēl vairāk un vairāk cilvēku, nekā varēja iedomāties.

Kas lācītim vēderā
Ja paskatāmies tikai uz pašu zemesriekstu sviestu, tas ir izcils veģetārs olbaltumvielu avots, kas organismam nodrošina ļoti svarīgus vitamīnus, minerālvielas (fosforu, magniju, E vitamīnu u. c.), folskābi un palīdz sirds slimību profilaksē. Senāk uzskatīja, ka grūtnieces nedrīkst ēst daudz zemesriekstu, savukārt viens no jaunākajiem pētījumiem, ar ko padalījās pasaulslavenais šefpavārs Hestons Blūmentāls, pierādījis – ja sieviete ēdīs riekstus grūtniecības laikā, tad iespēja, ka mazulim būs alerģija, ir daudz mazāka nekā tad, ja viņa no tiem atteiksies.

Papildus tam zemesriekstu sviests ir būtisks antioksidantu avots, un, lai gan trekns, lietots pareizos daudzumos (tas nozīmē – tikai ar mēru, un mērs nav trīs karotes dienā), tas palīdzot veselīga svara uzturēšanā, ja ir gatavots tikai no zemesriekstiem, un viss. Tad tie praktiski ir samalti rieksti, kuri pirms tam pēc klasiskās receptes tiek apgrauzdēti.

Lai gan mūsdienās riekstu sviestus gatavo arī mājās (un tie sanāk tiešām lieliski), nekas nelīdzinās labam, klasiskam, samtainam zemesriekstu sviestam, kas taisīts rūpnīcā, kur iekārtas to samaļ nedaudz citādi, bet ar tikpat labu sastāvu. Klasiskais krēmīgais zemesriekstu sviests laikam ir vispopulārākais, bet neatpaliek arī otrs slavenākais – ar gabaliņiem. Ja pamani tādas pievienotās „vērtības” kā cukurs un vēl šo to, tad aizmirsti par to, kas rakstīts par veselīgumu iepriekš. Un, jā, jo bioloģiskāks, jo labāks.

Mājas recepte
Zemesriekstus apgrauzdē, liek food processor un ar lielāku ātrumu sablendē. Kad parādās smalkāki gabali un sāk veidoties pasta, ātrumu samazina nedaudz zem vidējā un blendē apmēram astoņas minūtes, līdz izveidojas pasta. Lūdzu, nepievieno nekādus saldinātājus, jo tas saraus krēmīgo sviestu smiltīm līdzīgā masā. Tikai sablendē un pildi burkās. Ja gribi graudaino versiju, tad pēc sablendēšanas pievieno arī sīki sakapātus zemesriekstus.

Kā un ar ko ēst
Lai no zemesriekstu sviesta gūtu lielāku labumu un uzsūktos tajā esošie proteīni, ēd to ar pilngraudu maizi. Ja gribas lielāku sātu, pamēģini ar kārtīgu rupjmaizi („Ķelmēnu” rupjmaize šajā gadījumā der ideāli). Bet, protams, vari ēst arī ar citām maizēm.

Zemesriekstu sviestu izmanto vēl daudz kur. Piemēram, sablendē humusu, tahīni vietā liekot zemesriekstu sviestu. Pievieno auzu pārslām, gatavojot musli. Pievieno putrām brokastīs, kokteiļiem vai arī salātu mērcēm. Ideāli piemērots krēmzupām vai gaļas ēdieniem ar kokosriekstu pienu. Garšīgi ar pankūkām, lieliski noderēs, gatavojot konfektes, cepumus un kūkas. Bet, ja ir kvalitatīvs zemesriekstu sviests, tad nav nekā labāka par karoti tīra zemesriekstu sviesta, izbaudot to lēnām un nesteidzoties.


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.