Ilmārs Munkevics

Ne tikai stipra, bet arī baudāma – niansēm bagātā vodka

Padomi • 23. Marts, 2021
Degvīns jeb vodka, kā to ierasts dēvēt visā pasaulē, ir viens no izplatītākajiem stiprā alkohola veidiem. Šī kategorija tradicionāli ir iecienīta arī Latvijā un pārējās mūsu reģiona valstīs, kas atrodas tā dēvētajā Vodka Belt jeb “vodkas jostā”. Lai stāsts būtu pilnīgāks un precīzāks, lietošu vārdu “vodka” degvīna vietā, jo vārdam “degvīns”  ir senāka izcelsme no vācu valodas vārda “Brandwein” ar nozīmi “degošais vīns”. Tas mūsdienās kļuvis par nelielu apakškategoriju šajā stāstā, un vodka ir krietni precīzāks apzīmējums produktam, ko mūsdienās patērējam.
 

Vodka, kādu to pazīstam šodien, ir radusies 15. gs. Polijas un Krievijas teritorijā. Klejo daudz un dažādi izcelsmes stāsti, kurus neviens līdz mūsdienām nav atšķetinājis un precizējis, tāpēc stāsts ir par vairāk vai mazāk caurspīdīgu dzērienu ar lielu alkohola saturu, ko ražo no jebkā, kas satur cukuru un cieti. To raudzē un pēc tam destilē, iespējams, filtrē (kā nu kurš ražotājs) un atšķaida līdz vēlamajai alkohola koncentrācijai, kas visbiežāk ir 40%. Sākotnēji šis šķidrums tika lietots medicīniskām vajadzībām, taču gadsimtu gaitā, attīstoties zināšanām un iekārtām, to varēja patērēt arī iekšķīgi, un tad tas ieguvu savu populāro statusu, kāds tam ir arī mūsdienās.

Vodka Belt jeb vodkas josta ir neoficiāls apzīmējums valstu grupai, kur tradicionāli ražo un patērē vodku: tās ir Baltkrievija, Igaunija, Somija, Islande, Lietuva, Latvija, Norvēģija, Polija, Krievija, Ukraina un Zviedrija. Arī mūsdienās šajās valstīs vodku patērē vairāk tīrā veidā, nevis miksējot ar citiem dzērieniem. Izceļot dažas no šīm valstīm, noteikti jāmin Polija un Krievija: tās abas joprojām strīdas, kurā ir senākas vodkas tradīcijas un kura ir šī dzēriena izgudrotāja.

Polija ir slavena ar daudzām vodkām, kuras pamatā ražotas no kartupeļiem. Viena no slavenākajām un kvalitatīvākajām kartupeļu šķirnēm ir pazīstama ar nosaukumu “Stobrawa”'. Tikpat plaši Polijā sastopams vodkas paveids ir Zubrowka jeb sumbrzālē noturēts spirts. Sumbrs (poļu valodā zubr) ir poļiem ļoti mīļš un sirdij tuvs dzīvnieks, un leģenda vēsta, ka vodka tiek noturēta zālē, ko tas ēd. Šis dzēriens ir tiešām ļoti baudāms un lieliska alternatīva ierastajai vodkai patērēšanai tīrā veidā. Tas ir mazliet saldenāks un maigāks pēcgaršā.

Arī Krievijā vodkas uzvaras gājiens turpināsjau gadu simtiem. Arhīvu dati liecina, ka 1911. gadā no visa valstī patērētā alkohola 89% bija vodka. Šis spirts daudzu gadsimtu garumā ir rūpējies par ienesīgu daļu no valsts budžeta ienākumiem. Mūsdienās tas ir viens no lielākajiem valsts eksporta un kvalitātes atpazīstamības produktiem. Vieni no pazīstamākajiem zīmoliem ir Beluga, Russian Standard un Stolichnaya (pēdējo, starp citu, ražo Rīgā).

Pasaulē ir ļoti daudz vodkas ražotāju. Gadsimtu gaitā šī dzēriena ražošana un kvalitāte ir uzņēmusi apgriezienus arī ārpus Vodka Belt valstīm, piemēram, Francijā, kur no ziemas kviešiem ražo tik populāro Grey Goose, kas pazīstams ar neuzbāzīgu un neitrālu garšu. Vodku ražo arī Itālijā, un dažas no tām mēdz dēvēt par Grappu. Katrai no tām ir savas garšas īpatnības, ko ietekmē ražošanas iezejvielas, ūdens un filtrācijas metode.

Pieprasījums pēc vodkas ir tik liels tāpēc, ka ar šo dzērienu var pagatavot daudzus fantastiskus kokteiļus, piemēram, tik populāro Cosmopolitan (vodka, apelsīnu liķieris, laima sula, dzērveņu sula), burbuļojošo un ingverīgo Moscow Mule, klasisko, izteikto Vodka Martini, rīta glābēju un brokastu aizvietotāju Bloody Mary, vienkāršo un saulaino Screwdriver un citus elegantus, viegli pagatavojamus kokteiļus. Iesaku ieskatīties receptēs un atrast sev ideālo attiecīgajam noskaņojumam!

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti