Liene Zemīte

Pīrādziņi – uzkoda svētkiem

Padomi • 23. Marts, 2018
Vienalga, kāds gadalaiks - vislabākais svētku galdā vienmēr būs groziņš ar pīrādziņiem!

Ziemassvētki un Līgo – šie svētki, manuprāt, nav iedomājami bez pīrādziņiem. Vistradicionālākie Ziemassvētku pīrādziņi ir ar speķi vai žāvētu gaļu. Tos gatavo no rauga mīklas, un man patīk, ja mīklai pievieno pienu, tad garša ir izteiktāka un ar raksturu. Pildījumā sacep speķi vai žāvētu gaļu kopā ar sīpoliem. Tas būtu klasiskais variants, bet pildījumu var papildināt arī ar burkānu, kā arī, lai pildījums būtu mitrāks, var pievienot nedaudz biezpiena. Bet, ja ir vēlme šogad uzcept ko jaunu, neierastu, tad tik jāļauj vaļa improvizācijai un izdomai.

Pildījuma veidi

Pīrādziņu mīkla būs sulīgāka, ja to gatavosiet no kārtainās rauga mīklas. Mīklas gatavošanas laikā tajā tiek iestrādāts sviests, kuru apviļā miltos, lai tas cepšanās laikā neiztek laukā. Ja izmantosiet kārtaino bezrauga mīklu – tie sanāks kraukšķīgi un čagani.

Gaļas: ar žāvētu gaļu un sīpoliem; maltā gaļa ar sīpoliem un klāt labi derēs sasmalcināta vārīta ola (gaļu ieteicams novārīt vienā gabalā un tad samalt caur gaļas mašīnu, tad pievienot apceptus sīpolus un vārītu olu); šķiņķa pildījums, to apcep kopā ar sīpoliem un papriku; vistas pildījums, tam piestāv apcepti puravi, burkāni, āboli, var pievienot arī nedaudz ananasu.

Dārzeņu: sēņu pildījums, pievieno apceptus sīpolus; dārzeņu pildījums, apcep burkānus, cukīni, sīpolus vai puravus; ļoti garšīgs ir pildījums ar baklažāniem, ķiploku un valriekstiem; ķirbju pildījums, ķirbi apcep, pievieno puravu, sēkliņas, nedaudz ingvera. Lai pildījumi būtu krēmīgāki, klāt var likt svaigo sieru vai nedaudz saldā krējuma.

Spinātu: spinātus apcep ar sīpoliem, pievieno vārītu sasmalcinātu olu.

Siera: sieru sarīvē, pievieno olu, garšvielas, nedaudz svaigā siera, samaisa un liek pīrāgos. Siera pildījumam var izmantot arī zilo sieru, to var sajaukt ar rīvētu bumbieri un valriekstiem, var izmantot Brie sieru vai citus mīkstos sierus, kā arī kazas sieru.

Man ļoti garšo pīrādziņi, kas gatavoti no filo mīklas. Tie ir trausli, čaukst, kad tos ēd, un tajos mīklas ir pavisam nedaudz. Filo mīklas pīrādziņos ļoti labi iederas tādi pildījumi kā pīles gaļa, sasmalcināta kopā ar apceptiem sīpoliem, rikotas siers un fetas siers.


Pīrāgus var gatavot arī no krējuma mīklas, no biezpiena mīklas, šīm mīklām netiek pievienots raugs. Pīrādziņus pirms cepšanas vienmēr pārsmērēju ar olu un pārkaisu sēkliņas vai rīvētu sieru. Tie visgaršīgākie ir tikko cepti, tāpēc noteikti iesaku pīrāgus cept tieši Ziemassvētku dienā.


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.