Rudens čempionāta uzvarētāji

Padomi • 08. Oktobris, 2019
Gada vēsākajos mēnešos ir īpaši svarīgi uzturā lietot sabalansētu pārtiku, uzņemot pietiekami daudz minerālvielu un vitamīnu. Graudaugi un pākšaugi šajā ziņā ir īsti čempioni.

Vieglatlētikā uzvar LĒCAS

● Ļoti augsts olbaltumvielu saturs.

● Bagātas ar šķiedrvielām, B1 vitamīnu, aminoskābēm, izcils B9 vitamīna un minerālvielu (dzelzs, fosfors, cinks, kālijs) avots.

● Pagatavošanas laiks – 10 līdz 15 minūtes. Pirms gatavošanas nav jāmērcē. Tikai jānoskalo.

● Palīdz mazināt gremošanas traucējumus, normalizē cukura līmeni asinīs, palīdz izvadīt kaitīgos toksīnus.

● Pasniedz kā piedevu gaļas ēdieniem, kā arī izmanto kā pamatu dažādiem veģetārajiem ēdieniem, tostarp salātiem, putrām, zupām, sautējumiem u.c.

Daudzcīņas meistari TURKU ZIRŅI

● Viens no uzturvielu ziņā vērtīgākajiem pākšaugiem.

● Labs olbaltumvielu, proteīnu un šķiedrvielu avots. Satur nepiesātinātās taukskābes, A, B1, B2, B6 un C vitamīnus, dzelzi, selēnu, mangānu un citus vērtīgus mikroelementus.

● Pagatavošanas laiks – 45 līdz 60 minūtes. Pirms gatavošanas jāpārlasa, jānoskalo un jāmērcē 6 līdz 8 stundas.

● Regulāri lietojot uzturā, normalizē holesterīna līmeni, samazina cukura līmeni asinīs, uzlabo dzelzs rādītājus asinsainā un vairo enerģiju.

● Pasniedz kā uzkodu vai piedevu gaļas ēdieniem. Ieteicams produkts veģetāriešiem, jo sastāvs ir līdzīgs kā dzīvnieku izcelsmes pārtikai.

Skaistuma karalienes PĒRĻU GRŪBAS

● Miežu graudi, kuriem ir noņemts ārējais apvalks. Mazākas, stingrākas, baltākas un arī izvārās ātrāk nekā parastās grūbas.

● Bagātīgs B grupas vitamīnu, minerālvielu (kalcijs, kālijs, dzelzs, magnijs, cinks, varš, jods, selēns, fosfors), olbaltumvielu un ogļhidrātu avots. Sastāvā esošās šķiedrvielas absorbē toksīnus un izvada no zarnu trakta vielmaiņas gala produktus, lizīns savukārt piedalās kolagēna veidošanās procesos organismā.

● Pagatavošanas laiks – 13 līdz 15 minūtes.

● Sātīgs un diētisks ēdiens, kas palīdz samazināt lieko svaru, atjaunina ādu un nostiprina redzi.

● Lieliski papildina zupas un sautējumus – sabiezina ēdienu un piešķir tam patīkamu garšu. Var pievienot svaigajiem salātiem vai izmantot kā piedevu gaļai, zivīm, sēnēm.

Maratona zelta medaļnieks BULGURS

● Gatavots no cietajiem kviešiem, attīrot, tvaicējot, žāvējot un samaļot graudus akmens dzirnavās, bet procesā nezaudējot vitamīnus.

● Bagātīgi satur ogļhidrātus, šķiedrvielas, proteīnu, dzelzi, kāliju, magniju, kalciju, fosforu, B, C un E vitamīnus.

● Pagatavošanas laiks – 15 minūtes.

● Nodrošina ilgu sāta sajūtu. Pēc maltītes paaugstina darbaspējas. Bulgurs veicina zarnu motoriku un uzlabo toksisko vielu izvadi no organisma.

● Uztura speciālisti iesaka šo produktu lietot uzturā cilvēkiem, kuri ievēro diētu.

● Plaši izmantojams kā piedeva dažādās veģetāro un gaļas ēdienu, salātu un desertu receptēs.

Sporta deju virtuoze KVINOJA

● Aug Andu kalnos, Dienvidamerikā – balandu dzimtas augs.

● Satur daudz olbaltumvielu, bagāta ar mikroelementiem (dzelzi, varu, mangānu, kalciju, magniju un kāliju), kā arī satur nepiesātinātās taukskābes, antioksidantus, šķiedrvielas un dažādus vitamīnus.

● Pagatavošanas laiks – 15 līdz 20 minūtes.

● Uzlabogremošanastraktaveselību,palīdzstabilizētcukuralīmeni asinīs, normalizēt holesterīna līmeni, reti izraisa alerģisku reakciju. Nepiesātinātās taukskābes labvēlīgi ietekmē sirds veselību.

● Nesatur glutēnu, ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, tāpēc ieteicama sportistiem un fiziski aktīviem cilvēkiem.

● Izmantojama kā alternatīva rīsiem – gan kā piedeva, gan salātos
un desertos.


Populārākie raksti