Liene Zemīte

Spānijas saldumi

Padomi • 21. Februāris, 2018
Spāņi pilnīgi noteikti zina, kas ir deserts un kā tam jāgaršo!

Spāņi ne tikai ēd gardas paeljas un gaspačo, bet mīl saldumus, desertus, un tie Spānijā ir ļoti dažādi un daudz: sākot ar slavenajiem Katalonijas krēmiem ar kraukšķīgu karamelizēta cukura kārtiņu un beidzot ar šokolādi un marmelādēm. 

Katrs Spānijas reģions atšķiras ar saviem īpašajiem saldumiem. Piemēram, Katalonijā ir pamanāma franču tradīciju ietekme – deserti, kūkas un saldumi līdzīgi kā Francijā, savukārt Andalūzijā ir jūtama arābu valstu garša – saldumi ir ļoti saldi, tajos izmanto žāvētos augļus, riekstus, medu un cukuru. Slavens ir gardums turron (nugats), tam ir daudz un dažādu recepšu, bet princips ir viens – grauzdēti rieksti vai žāvēti augļi tiek sajaukti ar medus un cukura sīrupu, tiek pievienots putots olu baltums, var likt klāt arī šokolādi, riekstu pastu. Šo ķepīgo masu klāj uz stare vafeļu plāksnēm un zem preses notur vairākas dienas. Tad to griež šķēlēs un pasniedz kopā ar dažādiem cietajiem sieriem, kuri arī Spānijā ir daudzi un dažādi, vai arī vienkārši izmanto kā našķi. Šis kārums īpaši populārs ir Ziemassvētku laikā. 

Spānija nav iedomājama bez slavenā Flan krēma – vārīts krēms trauciņā, ko pasniedz ar karameļu mērci. Šim desertam pati svarīgākā sastāvdaļa ir vaniļa, kas arī ir populārākā desertu garšviela Spānijā.

Nevar nepieminēt Spānijas slavenos churros – eļļā ceptas mīklas strēmelītes, kuras pasniedz ar pārkaisītu pūdercukuru, mērcējot šokolādē. Churros sastāv no bezgala vienkāršām sastāvdaļām – miltiem un ūdens. Kad to pagatavo, tam īsti pat nav garšas, taču svarīgas ir piedevas – kanēlis, šokolāde, vaniļa un pūdercukurs. Un, ja vēl pieliktu mums ierasto biezpienu, sanāktu kaut kas līdzīgs mūsu biezpiena pončikiem. 

Vēl spāņi iecienījuši cepumus – sviesta cepumus ar mandeļu, vaniļas, rožu  garšām, šokolādes cepumus. Tie parasti ir biezi, drupeni, bet ne kraukšķīgi. 

Arī siera kūkas Spānijā ir iecienīts deserts, tās gan nedaudz atšķiras no mums ierastajām Ņujorkas siera kūkām. Spānijā ir ļoti populāras dažādas tartes – ābolu, mandeļu, šokolādes. Un, protams, saldējums ir lielā cieņā. Saldējumiem tiek izmantoti dažādi aromāti: vaniļa, roze, vijolīte, mandeles, pistācijas, kafija utt. Spāņiem patīk garšu un aromātu daudzveidība. 


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.