Raimonds Zadvornovs
Rimi barista

Trīs veidi, kā uzlabot kafijas garšu un mājās pagatavot lielisku kafiju

Padomi • 08. Oktobris, 2019
Turpinot attīstīties kafijas dzeršanas kultūrai, arvien biežāk ikdienas kafijas tase kļūst par ko vairāk nekā tikai karstu dzērienu uzmundrinājumam. Lai kafijas malkošana kļūtu par īstu garšas baudījumu katru dienu, Rimi Gardēdis Raimonds Zadvornovs dalās trīs padomos, kā uzlabot kafijas garšu un pagatavot īpaši gardu kafiju mājas apstākļos.

1. Maliet pupiņas tieši pirms kafijas pagatavošanas.

Vērienīgākais uzlabojums, ko varat veikt, ir iegādāties un sākt lietot kvalitatīvas kafijas dzirnaviņas.

Kafijas garšu var iedalīt divos spektros: pamatgaršas, kas kafijai ir salda, skāba un rūgta, un dabiskie garšas aromāti.

Kafijas pupiņa ir kā konteiners, kurā mīt vairāk nekā 1200 aromātu savienojumu. Brīdī, kad kafijas pupiņas tiek samaltas, šie aromāti sāk gaist. Ar ūdens palīdzību mēs tos varam notvert, un brīdī, kad kafiju malkosim, aromāti bagātinās kafijas dzeršanas pieredzi. Tāpēc, jo svaigāk malta ir kafija, jo vairāk aromātu varēsim izbaudīt.

2. Lietojiet virtuves svariņus.

Ikvienam ir laimējies pagatavot kafiju, kas no rīta pārsteidz ar savu lielisko garšas balansu, taču nākamajā dienā neizdodas to pašu atkārtot. Lai dienu no dienas pagatavotu vienlīdz augstvērtīgu dzērienu, dozējot kafiju, lietojiet virtuves svariņus. Tas ne tikai palīdzēs sasniegt nemainīgi augstu rezultātu ik dienas, bet dos iespēju eksperimentēt ar dažādām intensitātēm. Sākumam ieteicams pamēģināt “Gold Cup” standartu – 60 gramus kafijas uz 1 litru ūdens. Pielāgojiet šo daudzumu savai mīļākajai krūzei vai pagatavošanas rīkam un atrodiet savu izcilāko kafijas balansu!

3. Izmēģiniet dažādus kafijas pagatavošanas veidus.

Pagatavošanas veidu ir neskaitāmi daudz, tie ir dažādi, un pats labākais ir tas, ka katrs no tiem sniedz atšķirīgu baudījumu. Ja kafiju aplejat krūzītē, izjutīsiet pilnīgi visu, kas konkrētās šķirnes kafijā atrodams. Tieši pagatavošana krūzītē vislabāk atspoguļo pašas kafijas kvalitāti.

Pagatavojot to franču presē, varēsiet kontrolēt pagatavošanas laiku, tā ietekmējot kafijas ekstrakciju un intensitāti.

Izmantojot filtra kafijas automātu, baudiet kafiju ar vieglāku tekstūru un niansētāku garšu, jo papīra filtrs uzsūks sevī kafijā esošās eļļas.

Savukārt itāļu mokas kanniņā pagatavota kafija sniegs baudījumu, kas līdzīgs espresso – intensīvu, piesātinātu un pilnmiesīgu garšu.

Izcilas kafijas pagatavošana ir īsta māksla. Profesionāli baristas to apgūst un pilnveido visu laiku. Taču arī ikviens no mums var atrast savu ideālo kafijas garšu un stiprumu, kaut vai zināmā mērā kļūstot par mākslinieku. Ieviešot ikdienas kafijas pagatavošanas rutīnā jaunus paradumus, uzreiz pamanīsiet, cik ļoti uzlabojas jūsu kafijas dzēriena garša!


Populārākie raksti