Normunds Baranovskis

Veselīgas uzkodas bērniem Ziemassvētkos

Padomi • 30. Oktobris, 2018
Kā nepārēsties saldumus!

Noteikti piekrītu uztura speciālistu ieteikumiem, ka veselīgs uzturs ir sabalansēts uzturs. Ziemassvētkiem nevajadzētu pārtapt par pārēšanās svētkiem. Tie jāpavada draugu vai ģimenes lokā, pasniedzot un baudot patīkamus, veselīgus un gardus ēdienus.

Gadu laikā ir mainījušās ēšanas tradīcijas, daudzi uzskata, ka tās ir kļuvušas sliktākas, neveselīgākas, bet es tā nedomāju. Mums ir pieejams daudz vairāk produktu, turklāt daudz vairāk svaigu produktu visu gadu. Plašās produktu pieejamības dēļ ir paplašinājusies arī ēšanas kultūra. Mans uzskats par veselīgu ēdienu ir un paliek nemainīgs – ja tu gatavo ēdienu mājās, izmantojot tikai kvalitatīvas sastāvdaļas, tas ir veselīgs uzturs.

Mēs, vecāki, esam tie, kuri rāda piemēru saviem bērniem. Mēs esam tie, kuri savā ģimenē ievieš ēšanas tradīcijas. Mēs esam savu bērnu skolotāji, tāpat kā mēs mācījāmies šīs tradīcijas no saviem vecākiem. Ja vēlamies, lai mūsu bērni ēd veselīgāk, mums jāmainās viņiem līdzi.

Ieteikumi veselīgākam Ziemassvētku galdam

Bērniem garšo dārzeņi. Esmu pārliecinājies – ja kā uzkodu pasniedz strēmelēs sagrieztus dārzeņus ar gardu mērci, tie pazūd pirmie.

Tradicionālie ēdieni jaunās skaņās

Gatavojiet savus tradicionālos svētku ēdienus, arī tiem ir jābūt uz galda – tikai pasniedziet to citādi! Pagatavojiet uz pusi mazāku cepeti, toties pasniedziet vairāk piedevu. Krāsnī cepti kartupeļi, dažādas saknes un rudens dārzeņi ir lieliska piedeva. Kāposti, štovēti, jā, tie ir lieliski. Pelēki zirņi ir sātīgs ēdiens, tāpēc tos labāk būtu ēst pa dienu, nevis vakarpusē. Bērniem tos var pasniegt, veidojot zirņu pikas vai zirņu plāceņus. Bērniem ir tendence ēdienu nesagremot līdz galam, tāpēc bērniem pelēkos zirņus labāk ēst pa dienu. Samaliet zirņus gaļas mašīnā vai sakapājiet ar nazi un izveidojiet plāceņus. Tiem lieliski klāt derēs kāda mērce – ideāli!

Veselīgi deserti

Saldie ēdieni Ziemassvētkos, šķiet, sagādājuši vislielākās rūpes. Ja mandarīnus un piparkūkas gribas nomainīt pret ko neierastāku, pagatavojiet desertu paši. Ja jums garšo šokolāde, gatavojiet veselīgus un gardus Ziemassvētku kociņus. Iegādājieties dažādus augļus, piemēram, banānus, kivi, mango, meloni u. c., un sagrieziet nelielos gabalos vai izspiediet formiņā. Izkausējiet šokolādi. Uzspraudiet augļu gabaliņus uz kociņiem un iemērciet tos šokolādē. Nolieciet vēsā vietā, lai šokolāde sastingst. Šis ir lielisks augļu un šokolādes gardums uz kociņa un daudz veselīgāks par tradicionālajām konfektēm.

Noteikti izmantojiet un pagatavojiet kaut ko no žāvētiem augļiem un riekstiem. Servējiet augļu plati, bet interesantā veidā, piemēram, izkārtojot tos zvaigznes formā. Varat pasniegt augļus ar vārītā vaniļas krēma mērci vai siera kūku.

Iesaku izvairīties no jau gataviem produktiem – kūkām, cepumiem, salātiem un cepešiem, bet gatavojiet paši. Tad jūsu Ziemassvētku galds būs tik veselīgs, cik vien tas var būt. Un ziniet – tas būs veselīgs ne tikai bērniem, bet arī jauns sākums jums!


Populārākie raksti