Veselīgi piena produkti

Padomi • 29. Janvāris, 2019
Lai nodrošinātu optimālu garīgu un fizisku attīstību, uzturam jābūt pilnvērtīgam, kas nozīmē, ka ēdienreizēs jāuzņem ogļhidrāti, olbaltumvielas, tauki, vitamīni un minerālvielas, jo tādējādi organisms saņem nepieciešamo enerģiju un uzturvielas.

Neatņemama uztura sastāvdaļa ir piens un piena produkti, jo to sastāvā ir tādas vērtīgas uzturvielas kā olbaltumvielas, vitamīni un mikroelementi. Tieši piens un piena produkti ir viens no galvenajiem kalcija un fosfora avotiem, kam ir svarīga loma stipru kaulaudu veidošanā.

Izdzerot glāzi piena, tiek uzņemti 30% no kalcija dienas devas. Papildus tam der atcerēties, ka piens satur arī magniju, nātriju, kāliju, cinku un selēnu, kuri ir nepieciešami gan kaulu veselībai, gan organismam kopumā. Tāpat tā sastāvā ir A un B grupas vitamīni, kuri nepieciešami normālam vielmaiņas procesam.

Vērtīgāki ir raudzēti piena produkti jeb skābpiena produkti, kā siers, kefīrs, jogurts, jo tos organismam ir vieglāk pārstrādāt, turklāt tie palīdz atjaunot baktēriju līdzsvaru zarnu traktā, tāpēc skābpiena produkti ir īpaši ieteicami cilvēkiem, kuri nevar dzert pienu. Viens no tādiem produktiem ir jogurts, kuru gatavo, pienam pievienojot īpašas baktērijas Lactobacillus bulgaricus un Streptococcus termophilus. Pateicoties tām, piens pārvēršas jogurtā ar tam raksturīgo skābeno aromātu un garšu un sabiezē. Ja produktā nav šo baktēriju, tad tas vienkārši ir skābpiena produkts.

Pat mililitrs jogurta satur vismaz miljonu dzīvu baktēriju, savukārt dažiem jogurtiem, neskaitot iepriekš minētās baktērijas, pievieno arī bifidobaktērijas un acidofilās baktērijas, ko nereti dēvē par „labajām baktērijām” un kuras jo īpaši iesaka bērniem, jo tās palīdz stiprināt imūnsistēmu un labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu trakta darbību. Lietojot produktus ar „labajām baktērijām”, organismā tiek uzturēts veselīgs līdzsvars starp labvēlīgajām un kaitīgajām baktērijām zarnu traktā, tā stiprinot dabiskās aizsargspējas.

No raudzētiem piena produktiem cilvēki visvairāk iecienījuši jogurtus ar dažādām augļu un ogu piedevām, taču veselīgāki ir bezpiedevu jogurti, kurus var papildināt ar svaigām ogām vai augļiem.


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.